Pasirašė sutartį su naujojo baseino valdytoju

Baigiamas pastatyti miesto daugiafunkcis sveikatingumo centras jau turi šeimininką. Penktadienį pasirašyta koncesijos sutartis su konkursą laimėjusiu konsorciumu. Dieną prieš, nepaisant kilusių aistrų, dokumentą palaimino miesto taryba.

Kilo įtarimų ir abejonių

Miesto naujojo baseino koncesijos sutartį pasirašė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas konsorciumo, kurį sudaro bendrovės „Vakarų infrastruktūra“ ir „Sporto infrastruktūra“, vadovai. Tiems patiems verslininkams priklauso ir Klaipėdos areną valdanti įmonė.

Konsorciumas buvo vienintelis, kuris dalyvavo baseino koncesijos konkurse. Tai kėlė aistras, svarstant po derybų parengtą galutinį koncesijos sutarties variantą.

Miesto taryba pastarąjį turėjo patvirtinti, kad būtų galima pasirašyti dokumentą.

Dalis politikų ir miestiečių pradėjo reikšti įtarimus, kad koncesijos konkurso sąlygos buvo parengtos konkrečiam dalyviai.

Taip pat teigta, kad savivaldybė galėjo išsiderėti geresnes sąlygas, numatyti galimybę reguliuoti baseino kainas miestiečiams ar nustatyti ribą, kurios negali viršyti verslas.

Klaipėdos baseino koncesijos sutartis lyginta ir su kitų miestų panašių objektų valdymo sutartimis. Stebėtasi, kodėl nebus imamas koncesijos mokestis. Teigta, kad konkursą laimėjusių verslininkų investicijos į objektą per mažos, lyginant su objekto bendra verte.

Kai kurių politikų manymu šį naują baseiną apskritai turėtų valdyti pati savivaldybė.

Siūlė atidėti sutarties svarstymą

Tarybos narė Nina Puteikienė siūlė išbraukti baseino koncesijos sutarties svarstymą iš posėdžio darbotvarkės.

„Šis klausimas yra ypatingos svarbos. Prašau atsižvelgti į tai, kad konkursą dėl objekto valdymo laimėjo konsorciumas, kuris buvo vienintelis dalyvis. Siūlau išbraukti šį klausimą iš darbotvarkės ir kreiptis į Konkurencijos tarybą, kad ši įvertintų, ar nebuvo pažeistas konkurencijos įstatymas, ar konkurso sąlygos nebuvo pritaikytos konkrečiai įmonei, taip pažeidžiant verslo ir miestiečių interesus gauti kokybiškas paslaugas už prieinamą kainą“, – tvirtino politikė.

Tačiau tokiam siūlymui nebuvo pritarta. Klausimas dėl koncesijos sutarties buvo svarstomas.

„Visa medžiaga yra pridėta. Su visomis tarnybomis, kuriomis reikėjo, suderinta. Tai paliudija, kad sutartis atitinka reikalavimus. Tačiau tarybos nariai turi teisę abejoti ir ja naudojasi“, – teigė miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Klaipėdos savivaldybės Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis atkreipė dėmesį, kad daugiafunkcis sveikatingumo centras statomas, pasinaudojant ES lėšomis. Reikalavimuose yra numatyta organizuoti konkursą dėl koncesininko išrinkimo.

„Jei nebūtume laikęsi šio reikalavimo, turėtume grąžinti pinigus. Jei kitos savivaldybės objektus statė savo lėšomis, tai jie gali valdyti, kaip nori. Mes turėjome įsipareigojimų ES“, – teigė vedėjas.

Anot E.Simokaičio, pagal reikalavimus savivaldybė taip pat negali gauti tiesioginių mokėjimų iš operatoriaus. Tad nėra nustatyto koncesijos mokesčio. Priešingu atveju taip pat grėstų netekti finansavimo. Tačiau atkreiptas dėmesys, kad yra nustatyta ribinė metinė pajamų suma, kuri turės naudos savivaldybei.

Leidžia dalyvauti ir vienam

Tarybos narys Vytautas Čepas šmaikštavo, kad reikėjo kažką atvaryti su lazda dalyvauti konkurse, kad nebūtų abejonių. Politikas atkreipė dėmesį, kad tarnybos patvirtino sutartį.

„Abejonių visada yra net ir neabejojančiam žmogui. „Švyturio arenos“ modelis pasitvirtino. Neturime jokių problemų. Manau, kad tokia pati situacija bus ir su baseinu. Jei kažkas bus ne taip, persvarstysime“, – tvirtino politikas.

Tarybos narys Arvydas Cesiulis pastebėjo, kad opozicija valdančią daugumą dažnai kaltina neskaidrumu, korupciniais dalykais, blogais ketinimais miestiečių atžvilgiu.

„Iš jų kalbų atrodo, kad atėjome pralobti, išgrobstyti, sulaužyti. Matyt, jie vertina pagal savo sugedimo laipsnį. Jei būtų valdžioje, taip elgtųsi. Baseinas – ilgai lauktas objektas centrinėje miesto dalyje. Siūlau balsuoti“, – tvirtino politikas.

Klaipėdos meto pavaduotoja Judita Simonavičiūtė pabrėžė, kad įstatymas leidžia konkurse dalyvauti vienam dalyviui ir laimėti. Vicemerė taip pat atkreipė dėmesį, kad ES ne veltui įrašo, jog objektas būtų valdomas privačiai, o ne valstybės ar savivaldos.

„Esame ES rinkoje, kuri orientuota į verslą kaip geriausiai sugebantį teikti paslaugas gyventojams“, – teigė vicemerė.

Paslaugas pirks ir savivaldybė

V.Grubliauskas priminė, kad nuo idėjos statyti baseiną pradžios praėjo penkeri metai. Šis objektas perėjo tris Vyriausybes, ir valdant konservatoriams, ir socialdemokratams.

„Teko minti daug slenksčių, kad įgyvendintume. Kelias buvo ilgas. Norisi, kad klaipėdiečiams ši paslauga būtų kuo pigesnė. Koncesininkas turi patirties, jaučia Klaipėdos dvasią. Rinkos dėsniai sudėlios į vietą visus aspektus, susijusius su kaina. Baseinas bus vienas geriausių, patraukliausių, jaukiausių objektų mieste. Nežiūrėkime atgal ir eikime į priekį. Koncesininkui linkiu sėkmės ne tik teisinant savo, bet ir miestiečių lūkesčius“, – tvirtino meras.

Derybas su koncesininku uostamiesčio savivaldybės atstovai įvardija kaip sėkmingas. Apie 60 proc. naujojo baseino paslaugų pirks pati savivaldybė. Per metus tai sudarys apie 13 tūkst. valandų. Naujajame objekte plaukti mokysis antrokai, naudosis senjorai ir neįgalieji, treniruosis sportininkai.

Takelio valandos nuoma savivaldybei atsieis 14 eurų. Atkreiptas dėmesys, kad ši kaina viena mažiausių Lietuvoje. Viršijus nustatytą laiką, tarifas išaugtų ir siektų 23 eurus. Taip pat savivaldybei numatyta teisė surengti 10 renginių nemokamai naujajame baseine.

Naujasis daugiafunkcis sveikatingumo centras koncesininkui bus perduotas 15 metų.

Konkurso nugalėtojas įsteigs naują įmonę baseino valdymui – „Klaipėdos baseinas“. Koncesininkas turės investuoti į patalpų įrengimą, įrangą, savo lėšas. Sutarta, kad investicijos sieks 396 tūkst. eurų.

Taip pat valdytojas įsipareigojo apdrausti civilinės atsakomybės ir turto draudimu. Pastarojo suma siekia milijoną eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaip ir su Svyturio arena

Kaip ir su Svyturio arena portretas
Koncesininkui reikes investuoti tik 400 000, bet i metus jau garantuoti virs 600 000 is savivaldybes. Ar ne pigiau butu buve ikurti savivaldybes imone? Milojonai valstybiniu lesu statybos, koncesininkas tik kelis simtus tukstanciu investave srebs pinigus, pilus kas metai savivaldybe mokes pinigus dar. Mastykit uz ka balsuojat klaipedieciai.

Tinkis

Tinkis portretas
Pirma, visiems savivaldybės klerkams ir tarybos nariams reikia išdalinti nemokamus abonimentus, tai privaloma, tai socialiai remtini žmonės.Antra,viskas baltais siūlais siūta:veni, vidi , vici.(atėjau, pamačiau , nugalėjau). O juokingiausia, tai teiginys, kad konkursą laimėjo ... Dalyvavo vienas, vienas ir laimėjo. Tai dieviškoji demokratija: atvedė Dievas Adomui Ievą ir sako: išsirink sau žmoną. Kol liberalų nesusoddins, tol ir bus "dieviškoji demokratija".

g

g portretas
O juk buvo pažadėta,kad baseinas bus pastatytas,kaip kompensacija klaipėdiečiams už tą dujų geldą.Pasirodo pastatė už ES lėšas ir vėl su kažkokiais nesuprantamais reikalavimais ir sąlygomis.Aišku viena:neturėsi pinigų užsimokėti koncesininkui,tai nei pats,nei vaikai to baseino nematys.Prasuko bizniuką,kaip visada.Dieve,ar kada nors pasisotinsit?
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių