Pastatų valdytojai domisi parama

Klaipėdos miesto tarybai bus teikiamas tvirtinti savivaldybės saugomų paveldo objektų sąrašas. Valdytojams tai padės gauti dalinę paramą statinių tvarkybos darbams. Į Kultūros vertybių registrą įtrauktų vietinės reikšmės objektų būklė yra įvairi – nuo apleistų iki jau atnaujintų.

Papildomų reikalavimų nebus

Į savivaldybės saugomų paveldo objektų sąrašą įtraukti 77 pastatai. Pasak Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjo Vitalijaus Juškos, visiems tiems, kurie yra Kultūros vertybių registre, suteiktas ir vietinio reikšmingumo statusas.

Dabar Klaipėdoje nėra nė vieno savivaldybės saugomo kultūros paveldo objekto. Anot V.Juškos, anksčiau tokių buvo apie pusšimtį, tačiau šį sąrašą teko naikinti dėl procedūrinių pažeidimų.

"Klaidos ištaisytos, parengėme vertinimo medžiagą, naują sąrašą ir teiksime jį tvirtinti miesto tarybai", – pasakojo vedėjas.

V.Juška aiškino, kad papildomų reikalavimų vien dėl to, kad pastatai taps savivaldybės saugomi, nebus. Atkreiptas dėmesys, kad šie statiniai ir iki šiol buvo įtraukti į Kultūros vertybių registrą.

"Pagrindinis tikslas, kodėl teiksime tvirtinti šį sąrašą, – kad tokių saugomų statinių valdytojai galėtų kreiptis dėl dalinės paramos tvarkybos darbams", – pabrėžė vedėjas.

Išdalys 100 tūkst. eurų

Tvarką, pagal kurią bus skiriama dalinė parama saugomų kultūros paveldo objektų tvarkybos darbams, miesto taryba patvirtino spalį. Į finansavimą gali pretenduoti ir savivaldybės, ir valstybės saugomi objektai. Iš viso tokių objektų mieste yra 238.

Šiemet šiai programai įgyvendinti planuojama atseikėti mažiausiai 100 tūkst. eurų, kitąmet – du kartus didesnę sumą.

"Ši programa nauja, tad šiemet ir numatyta mažesnė suma. Žiūrėsime, kaip aktyviai saugomų objektų valdytojai teiks paraiškas. Susidomėjimas tikrai yra. Jei norinčiųjų bus daug, tikiu, miesto taryba skirs daugiau lėšų paramai teikti", – vylėsi vedėjas.

Anot V.Juškos, jau rengiamasi skelbti paraiškų priėmimo pradžią, tačiau pirmiau miesto taryba turi patvirtinti savivaldybės saugomų objektų sąrašą.

Mūsų tikslas, kad, pasinaudojus parama, būtų sutvarkyta kuo daugiau pastatų senamiestyje ir naujamiestyje

"Mūsų tikslas, kad, pasinaudojus parama, būtų sutvarkyta kuo daugiau pastatų senamiestyje ir naujamiestyje", – pabrėžė vedėjas.

Žada greitesnius procesus

Uostamiesčio savivaldybė objektų, kurie įtraukti į Kultūros vertybių registrą ir jiems bus suteiktas vietinio reikšmingumo statusas, valdytojams išsiuntė pranešimus, kad statiniai bus pripažinti saugomais savivaldybės. Pateikta ir informacija apie galimybę gauti paramą tvarkybos darbams.

"Išsiuntėme apie 400 registruotų laiškų gruodžio viduryje. Sulaukėme daug skambučių. Gal tik vienas buvo negatyvus. Žmogus aiškino, kad turėjo blogos patirties po to, kai pastatas buvo įtrauktas į Kultūros vertybių registrą. Atsirado papildomų rūpesčių dėl pastato tvarkybos. O dabar papildomų rūpesčių neatsiras, tik galimybė pasinaudoti parama. Blogis jau įvyko, jei galima taip juokauti", – aiškino vedėjas.

Skambinusieji, anot V.Juškos, domėjosi galimybėmis gauti paramą pastatų tvarkybai. Vedėjo nuomone, pastatams tapus saugomiems savivaldybės, visi klausimai, susiję su tvarkyba, turėtų būti sprendžiami greičiau.

"Tada specialiuosius paveldosaugos reikalavimus išduos savivaldybė, taip pat organizuos darbų priėmimą. Visi procesai turėtų vykti greičiau nei su valstybinės reikšmės įstaiga. Savivaldybė vis tiek arčiau žmonių", – pabrėžė vedėjas.

Pastatų būklė skirtinga

Pasak V.Juškos, į Kultūros vertybių registrą įtrauktų vietinės reikšmės objektų būklė varijuoja. Dalis jų prižiūrimi ar jau sutvarkyti, tad jiems nereikės paramos.

Vienas naujausių pavyzdžių, V.Juškos teigimu, yra pastatas, esantis Puodžių g. 27, kur veikė karčema, avalynės dirbtuvės-taisykla, įkurtos gyvenamosios patalpos. Savininkai atkūrė pastato prieškario vaizdą, viduje įrengiami butai.

"Pastaruoju metu tai vienas sėkmingiausių projektų. Tiek metų tas pastatas stovėjo apleistas, sudegęs", – komentavo vedėjas.

Ne taip seniai atnaujinti ir Liepų g. 4, prieš 6–7 metus – Bangų g. 4 pastatai.

Tačiau, V.Juškos teigimu, dar yra daug objektų, kuriems reikia remonto. Tarp tokių – buvęs odos dispanseris, esantis Kūlių Vartų gatvėje 14, senoji vaistinė, įsikūrusi Minijos gatvėje 1.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o pybiu

o pybiu portretas
i aki jie nesidomi?Užsimanė ant svetimo..į roju nujoti

ezys

ezys portretas
gerai aisku, kad miestas pagrazes, bet privataus turto grazinimas valstybes lesom man vis tiek atrodo keistai.

Frankai

Frankai portretas
"Baltijos" kino teatras greit nugrius, salia isrause "Salamander-Haus" pamatus, aptvere tvora su uzrasu "Privati valda"... Centras primena plota po bombardavimo, karinius filmus galima filmuoti.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių