Paštu į JAV be leidimo ketinta išsiųsti vertingą knygą (foto)

Pirmadienį, Klaipėdos teritorinės muitinės Mobiliųjų grupių skyriaus pareigūnai tikrindami į JAV siunčiamas pašto siuntas, vienoje iš jų aptiko neįprastą siuntinį, kaip spėjama, XIX amžiuje išleistą religinę knygą, kurios vertė gali siekti ne vieną tūkstantį litų.

Tikslus knygos išleidimo laikotarpis ir jos vertė paaiškės po Kultūros paveldo departamento specialistų vertinimo.

Parašyta senoviniu slavų šriftu, oda aptrauktais mediniais viršeliais su užraktu ir preliminariais specialistų vertinimais išliekamąją kultūrinę vertę turinti knyga aptikta Klaipėdoje, „Lietuvos pašto“ Klaipėdos regiono paskirstymo skyriuje.

Kilus įtarimams, kad knyga siunčiama pažeidžiant LR Vyriausybės nutarimu patvirtintas Kilnojamųjų kultūros vertybių ir antikvarinių daiktų išvežimo iš Lietuvos Respublikos taisykles ir Kilnojamųjų kultūros vertybių ir antikvarinių daiktų, kuriuos išvežant iš Lietuvos Respublikos būtina turėti Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos leidimą, sąrašą, pareigūnai šią knygą sulaikė.

Tikslus knygos išleidimo laikotarpis ir jos vertė paaiškės po Kultūros paveldo departamento specialistų vertinimo. Manoma, kad jos vertė gali siekti ne vieną tūkstantį litų.



Tokio pobūdžio knygų Klaipėdos teritorinės muitinės pareigūnai sulaiko jau nebe pirmą kartą. Neįprasta, oda aptrauktais mediniais viršeliais, ir ne vieną šimtmetį skaičiuojanti knyga pernai lapkričio 12 d. buvo aptikta Šiauliuose, „Lietuvos pašto“ Šiaulių regiono paskirstymo skyriuje.

Dėl šio įvykio Muitinės kriminalinės tarnybos Klaipėdos skyriuje yra pradėtas ikiteisminis tyrimas. Muitinė primena, kad draudimai siųsti paštu tam tikras prekes yra nustatyti Pasaulinės pašto konvencijos 15 straipsnyje, o tam tikrų prekių siuntimo tvarka nustatyta šios konvencijos 16 straipsnyje. Todėl siunčiant pašto siuntas reikia pasidomėti siuntimo tvarkomis bei laikytis jų reikalavimų.

Informacija apie pašto siuntas skelbiama ir Lietuvos muitinės tinklalapyje. Iš Lietuvos išvežti kultūrines vertybes ir antikvarinius daiktus galima tik gavus Kultūros paveldo departamento leidimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

xx

xx portretas
yra tokios pat knygos , reikia pas specialistus kreiptis, tegul kaina nustato
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių