Pavasarį pamaryje jau pranašauja vieversiai

Pirmieji vieversiai šiais metais pasirodė visa savaite anksčiau nei įprasta. Šių pavasario pranašų dažniausiai laukiama sugrįžtant vasario 24-ąją – Vieversio dieną.

Šią savaitę virš Žuvinto ežero buvo pastebėtas kelių vieversių būrys. Senoliai manė, kad jei vieversys parskrenda anksčiau nei vasario 24-ąją, dar ilgokai bus šalta. Jei vieversys parskrenda vėliau, pavasaris bus ankstyvas.

Ornitologai jau fiksavo ir kitus pavasario šauklius – pempes, gerves. Netrukus turėtų pasirodyti strazdai, pieviniai kalviukai.

„Dažniausiai vieversys parskrenda kovo pradžioje, nors šių paukščių esame matę ir gruodžio bei sausio mėnesiais. Matyt, buvo likę žiemoti. Panašu, kad jau pavasaris, tik pagal kalendorių dar žiema“, – tikino Ventės rago ornitologijos stoties vedėjas Vytautas Jusys.

Ventėje šią žiemą kaip niekad gausu paukščių. Nuo sausio čia jau sužieduota 400 sparnuočių.

„Įprastai žiemos mėnesiais sužieduodavome po kelias dešimtis paukščių. Esame iškėlę dešimt voratinklinių gaudyklių, tad kas valandą jas tikriname“, – pasakojo V.Jusys.

Į ornitologų tinklus buvo įsipainioję gana retoki egliniai kryžiasnapiai.

„Sugauname žaliukių, alksninukų, čimčakų, sniegenų. Per dieną būna apie 10 rūšių paukščių“, – vardijo V.Jusys.

Gausesnių paukščių sugrįžtuvių laukiama kovo pradžioje. Kovo 10-oji vadinama 40-ies paukščių diena.

Lietuvoje žiemoja apie pusantro šimto paukščių rūšių. Iš viso ornitologai yra suskaičiavę 376 mūsų šalyje gyvenančių sparnuočių rūšis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių