Paveldosaugininkai: pasukamam tilteliui iškilo grėsmė

Prieš pusantro šimto metų pastatytam unikaliam pasukamam tilteliui Klaipėdos piliavietės užutekyje kilo grėsmė: jo savininkai nori jį pakeisti visiškai nauju tiltu, o senąjį išmontuoti.

Bet to, jo restauravimui skirtos Europos Sąjungos lėšos jau panaudotos kitur - naujų krantinių įrengimui, todėl senajam tilteliui sutvarkyti pinigų nebeliko.

Viešą konkursą šio tilto restauravimui laimėjo bendrovė „Hidrostatyba“. Pagal darbų grafiką tiltas turėjo būti restauruotas dar pernai birželį mėnesį. Tačiau statybininkai tiltą 2008 m. išmontavę ir nuvalę nuo jo dažus, paliko jį rūdyti baloje, nors pagal suderintą projektą ir išduotą leidimą jis turėjo būti tvarkomas taip, kad ant jo nelytų. Statybininkai darbų niekaip nepradeda ir vilkina, aiškindami, kad neranda kniedytojų, nors jų pakankamai dirba šalia įsikūrusiose laivų statybos įmonėse.

Klaipėdos savivaldybės teikimu ES lėšų panaudojimą administruojanti viešoji įstaiga prie Ūkio ministerijos „Lietuvos verslo paramos agentūra“ šio tiltuko remontą iš sąmatos išbraukė, o tam anksčiau numatytus pinigus panaudojo naujų Danės krantinių įrengimui.

Šio tiltuko savininkas „Klaipėdos laivų remontas“ tiltą restauruoti atsisako, vietoje jo nori įrengti naują, modernų. Privatizuojant „Klaipėdos laivų remontą“ buvo įrašyta sąlyga naujiems savininkams restauruoti įmonei priklausančias kultūros vertybes, tarp jų - ir minėtąjį tiltelį. Už tai įmonės pardavimo kaina buvo sumažinta iki minimumo. Dabar naujieji šios įmonės savininkai bendrovės „Eika“ ir „Achema“ įsipareigojimų, duotų valstybei privatizavimo metu, kratosi.

1855 m. įrengtas vienintelio tokio tipo Baltijos pajūryje iki šių dienų išlikęs pasukamas tiltelis yra įrašytas į valstybės saugomų kultūros vertybių registrą. Jis padarytas iš kniedyto plieno, papuoštas grandinėmis, todėl prieš karą vadintas „Grandinių tiltu“.

Dviejų žmonių rankomis valdomu svertu tiltas būdavo pasukamas taip, kad po juo esančia Danės atšaka jachtos ir laivai įplauktų į Klaipėdos piliavietės gynybinį griovį - fosą, kurioje šiuo metu įsikūręs jachtklubas.

Šis tiltukas buvo ikikarinės Klaipėdos įžymybė ir puošmena, jo pasukimo susirinkdavo žiūrėti žmonių minios.

Iki 2007 metų šis rankomis sukiojamas tiltukas puikiai veikė ir taip sutraukdavo minias žmonių. Ypač juo domėdavosi, šalia jo fotografuodavosi ir prašydavo leisti tiltuką pasukinėti turistai iš kruizinių laivų.

Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinis padalinys kategoriškai nesutinka su šio unikalaus objekto suniokojimu, nesutinka kad jo vietoje būtų statomas naujas tiltas, reikalauja, kad senasis unikalus tiltelis būtų restauruotas taip, kaip numatyta suderintame projekte, kad jis būtų atstatytas į savo seną vietą ir toliau rankomis sukiojamas džiugintų miestiečius bei turistus.


Šiame straipsnyje: pasukamas tiltelis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių