Penktadienį uostamiestyje pradedamas šildymo sezonas

Klaipėdoje nuo penktadienio pradedamas šildymo sezonas. Per dešimt metų jis šiemet startuos anksčiausiai. Gyventojų butuose radiatoriai turėtų pradėti šilti per penkias dienas, tačiau kai kuriems šilumos teks palaukti.

Klaipėdoje nuo penktadienio pradedamas šildymo sezonas. Per dešimt metų jis šiemet startuos anksčiausiai. Gyventojų butuose radiatoriai turėtų pradėti šilti per penkias dienas, tačiau kai kuriems šilumos teks palaukti.

Planus teko pakeisti

Uostamiesčio valdžia skelbti šildymo sezono pradžią žadėjo vėliau – pirmadienį. Tačiau planus pakoregavo vyraujantys vėsūs orai. Radiatoriai pradės šilti ir švietimo įstaigose, ir daugiabučiuose.

Oficiali šildymo sezono pradžia skelbiama, kai tris paras vidutinė oro temperatūra yra žemesnė nei 10 laipsnių šilumos. Pastarosiomis ji tesiekė 6 ir 4 laipsnius šilumos.

„Pagal oficialias meteorologų prognozes savaitgalis bus žvarbus. Nešvies ir saulė, kaip šiomis dienomis. Dėl to nusprendėme šildymo sezono pradžią skelbti anksčiau. Sulaukėme jau ir žmonių, kurie domėjosi, kada prasidės šildymo sezonas skambučių. To klausė ir vienas vaikų lopšelis-darželis“, – komentavo Klaipėdos savivaldybės Būtų ir energetikos poskyrio vedėjas Algis Gaižutis.

Kadangi ruduo buvo pakankamai šiltas, manyta, kad šiemet šildymo sezonas startuos paskutinėmis spalio savaitėmis, tačiau netikėtai atšalo.

Šiemet šildymo sezonas prasidės anksčiausiai per dešimt metų. Iki šiol anksčiau jis startavo prieš penkerius metus. Tada šildymas įjungtas spalio 11-ąją. Pernai sezonas pradėtas spalio 22 dieną.

Šildymo sezono startas penktadienį nepalankus šilumos ūkio prižiūrėtojams. Pastarieji turi pasirūpinti, kad per penkias dienas pradėtų šilti radiatoriai daugiabučiuose namuose.

Prižiūrėtojai yra sakę, kad būtent penktadienis yra pati prasčiausia diena pradėti ir baigti šildymo sezoną. Tada tenka dirbti ir savaitgaliais, kada nemažai gyventojų būna išvykę.

„Jau sulaukėme tokių pastebėjimo iš prižiūrėtojų. Pastarieji baiminasi, kad gali neužtekti laiko visur įjungti šildymą. Tačiau jie yra verslininkai. Turi viską įvertinti. Gali įjungti šildymą, o paskui grįžti sureguliuoti sistemų. Juk svarbiausia paleisti šilumą. Juk pirmosios savaitės būna tokios, kad vienuose butuose radiatoriai šyla, o kituose – ne“, – pabrėžė A.Gaižutis.

Dirbs ir savaitgalį

Šildymo ir karšto vandens sistemas prižiūrinčios įmonės „SOBO sistemos“ direktorius Zigmas Šlepetis teigė, kad penktadienis tikrai nepalanki diena šildymo sezono pradžiai. Tačiau bus daroma viskas, kas įmanoma, kad radiatoriai daugiabučiuose namuose pradėtų šilti.

„Dirbsime ir penktadienį iki nakties, ir savaitgalį. Tačiau nežinome, ar pavyks sureguliuoti visas sistemas. Reikia jas nuorinti. O savaitgalį nemaža dalis žmonių būna išvykę. Neaišku, ar pateksime į visus butus. Prastomis dienomis yra paprasčiau. Žmonės išeina į darbą, o vakare grįžta“, – komentavo direktorius.

Z.Šlepetis atkreipė dėmesį, kad pasitarimuose, kuriuose sprendžiama, kada pradėti šildymo sezoną, turėtų dalyvauti ir šildymo bei karšto vandens sistemų prižiūrėtojai.

„Miesto valdžia turėtų atsižvelgti į šį siūlymą. Tada būtų viskas aiškiau“, – pabrėžė vadovas.

Kai kuriems teks palaukti

Tačiau šildymo sezonas laiku prasidės ne visuose namuose. Jis kiek vėliau gali būti pradėtas pastatuose, kuriuose vyksta renovacija. Z.Šlepetis tvirtino, kad tokių yra ir tarp jų prižiūrimų namų.

„Dėl to nerimo nekyla, nes pastatų sienos apšiltintos. Orai dar nėra tokie prasti. Jose šildymo sezoną pradėsime kiek vėliau“, – komentavo direktorius.

Tarp namų, kuriuose šildymo sezonas prasidės vėliau, yra ir Kretingos gatvės 11 ir 15. Šių pastatų renovacija įstrigo, nes įmonė „Šilo statyba“, vykdžiusi darbus, rugpjūtį pradėjo bankroto procedūrą.

Tačiau, pasak namus administruojančios įmonės „Paslaugos būstui“ direktorės Reginos Uznienės, šių pastatų gyventojams šalti tikrai nereikės.

„Darbai vyksta. Didžiąją dalį jų atlieka subrangovai. Tik vienas konkurse nedalyvavo ir išrinkome naują įmonę. Tad jai reikia laiko, kol užsako medžiagas“, – komentavo vadovė.

R.Uznienės teigimu, Kretingos gatvės 11 name situacija geresnė, 15-ame sudėtingesnė. Tačiau pastarajame, jei prireiks, šildymas bus pajungtas nuo seno šilumokaičio. Jis yra veikiantis.

„Vienas namas jau yra baigiamas. Svarbu, kad būtų sudėti langai, kur pakeisti radiatoriai. Šie darbai baigiami. Žmonės tikrai nešals. Juolab, kad vieno pastato sienos apšiltintos. Gal tik kokią savaitę vėluos juose šildymo sezono pradžia“, – tvirtino vadovė.

A.Gaižutis atkreipė dėmesį, kad visada yra pavienių namų, kuriuose kyla tam tikrų problemų, tačiau dauguma šildymo sezonui paruošti.

„Nors orai atvėso, kai kurie žmonės skambina aiškina, kad dar anksti įjungti šildymo sezoną. Ir savivaldybėje dirbantiems vienoje pastato pusėje yra šilta, o kitoje – žmonės kalena dantimis ir klausia, kada paspausime raudoną mygtuką ir pradėsime šildymo sezoną“, – pasakojo vedėjas.

Kaina – mažiausia Lietuvoje

Prasidedantį šildymo sezoną klaipėdiečiai pasitinka su mažiausia šilumos kaina per pastaruosius kelerius metus. Energija uostamiestyje yra pigiausia iš visų šalies miestų.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas tvirtino, kad nors šildymo sezonas šiemet pradedamas anksčiau, gyventojai sutaupys dėl mažos šilumos kainos.

„Šilumos kaina sumažėjo 39 proc., lyginant su praėjusių metų tuo pačiu mėnesiu. Viena kilovatvalandė energijos gyventojams atsieis 4 centus, įskaitant pridėtinės vertės mokestį“, – tvirtino direktorius.

Didžiausią įtaką šilumos kainų mažėjimui turėjo nepriklausomi šilumos gamintojai, kurių iš viso Klaipėdoje yra net šeši. Konkuruodami tarpusavyje jie iki minimumo sumažino į bendrą tinklą parduodamos šilumos kainas.

Šildymo sezonas Klaipėdoje oficialiai pradėtas:

2004 m. – spalio 12 d.

2005 m. – spalio 18 d.

2006 m. – spalio 26 d.

2007 m. – spalio 15 d.

2008 m. – spalio 27 d.

2009 m. – spalio 13 d.

2010 m. – spalio 11 d.

2011 m. – spalio 19 d.

2012 m. – spalio 17 d.

2013 m. – spalio 15 d.

2014 m. – spalio 22 d.

2015 m. – spalio 9 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
Tai ne lauke gyvenu del to ir nesalta.o lauko sildyt ir belekokius pinigus moket neturiu noro

taiptaip

taiptaip portretas
O as labai dziaugiuos, kad jau radiatoriai silti, labai labai malonu!

to as

to as portretas
Tikrai KARŠTA!!! Juk lauke tik minus vienas!
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių