Peru laive „įkalinti“ šeši Lietuvos jūreiviai

Šeši Lietuvos ir trys Rusijos piliečiai laive "Asari", stovinčiame prie Peru krantų, palikti nežinioje. Senka gėlas vanduo ir degalai, atlyginimai nemokami, o vilčių grįžti į namus niekas nesuteikia, rašo "Lietuvos rytas".

Žvejybos traleris "Asari" iš Klaipėdos išplaukė per Kūčias. Nuplaukė iki Lenkijos ir sugedo laivas, ten ilgai jį taisė. Ispanijoje laivą vėl teko taisyti.

Kovo mėnesį "Asari" nuplaukė Pietų Amerikos. Tada ir prasidėjo nerimą keliantys dalykai.

"Ėmė vėluoti maisto atsargų papildymas, trūkti degalų, geriamojo vandens. Laivo šeimininkas nustojo mokėti atlyginimą, bet nuolat žadėjo jį pervesti. Tris mėnesius palaukę jūreiviai suprato, kad čia kažkas negerai. Dabar jie bando susisiekti su savo darbdaviu, kad jis juos grąžintų namo, kaip privalo padaryti pagal sutartį, bet jis to nesiruošia daryti", - "Lietuvos rytui" sakė laive "įkalinto" mechaniko Artūro Sudmanto duktė Ieva.

Laivą yra išsinuomojęs Saulius Staškus, bet jis nėra įsiregistravęs Lietuvos jūrininkų sąjungoje. Jūreiviai sutartį pasirašė su kompanija "Beringer", jos rasti taip pat nepavyksta.

Lietuvos garbės konsulas Peru bando susisiekti su Lietuvos piliečiais jūrininkais, kurie yra įstrigę laive prie Peru krantų.

Lietuvos diplomatai penktadienį pranešė, kad žiniasklaidoje minimas laivas "Asari" nėra registruotas Lietuvos laivų registre -jis plaukioja ne su Lietuvos vėliava.

"URM, gavusi žinutę apie šį laivą, informaciją perdavė Lietuvos saugios laivybos administracijai ir kreipėsi į Lietuvos jūrininkų sąjungą, kuri planuoja atitinkamus veiksmus. Susisiekti su jūrininkais bando Lietuvos garbės konsulas Peru, reziduojantis Limoje", - informavo URM Spaudos ir viešųjų ryšių skyrius.

Užsienio reikalų ministerija nurodė, kad Lietuvos pilietei, kuri pranešė URM apie jūrininkus, suteikta informacija apie galimybes pasinaudoti skubaus grynųjų pinigų pervedimo paslauga, jai pateikti reikalingi kontaktiniai duomenys Pisko uoste.

"Jeigu nebūtų galimybės laive esantiems Lietuvos piliečiams gauti pagalbos iš darbdavių ar artimųjų, URM, gavusi piliečių prašymą, svarstytų galimybę padėti nuperkant lėktuvo bilietus į Lietuvą pagal Vyriausybės nutarimu nustatytą tvarką. Vadovaujantis ja, šias išlaidas Lietuvos piliečiai įsipareigotų vėliau atlyginti valstybei", - nurodė Spaudos ir viešųjų ryšių skyrius.

Diplomatai pabrėžė, kad jūrininkai laive nėra įkalinti, jų laisvė nėra suvaržyta, taip pat nėra apribotas ir jų ryšys su darbdaviu ir artimaisiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AtA

AtA portretas
Mire Kestutis Cilinskas

www

www portretas
saulius staskus-oferistas as dirbau laive;kur kuruojakauno mafijozas netikekit ta firma-turesit labai daug problemu,jie nieko neturi-nerisiteisit nieko-tai dideli oferistai

pernai rudeni

pernai rudeni portretas
Klaipedos darbo birza vare per prievarta eiti darbintis pas ta Kauno mafijoza
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių