Pilies džiazo festivalis: Klaipėdą užlies džiazas (programa)

Penktadienį uostamiestyje prasideda XVII Klaipėdos pilies džiazo festivalis, kurio baigiamasis akcentas – sekmadienį nuvilnysianti vaikų ir jaunimo džiazo dainų šventė „Jaunoji džiazo banga 2011“.

Šiemet festivalis savo gerbėjams padovanos 11 įspūdingų džiazo koncertų, kuriuose pasirodys garsūs muzikos atlikėjai iš Didžiosios Britanijos, JAV, Olandijos, Islandijos, Čekijos ir Vengrijos, taip pat lietuviai, klaipėdiečiai.

Klaipėdos meru tapęs festivalio iniciatorius, ilgametis organizatorius bei globėjas Vytautas Grubliauskas „išleido jį pilnametystei“, kartu užleisdamas ir vedėjo pozicijas.

Naująjį amplua išbandys festivalio mecenato telekomunikacijų bendrovės „Balticum“ TV programų direktorius Vladas Straupas.

Visi Klaipėdos pilies džiazo festivalio renginiai tradiciškai bus nemokami.

„Na, o jei birželio 3–5 dienomis kokiame džiazo koncerte jūsų paprašys susimokėti, įspėjame – tai ne mūsų festivalio renginys“, – patikino asociacijos „Klaipėdos džiazo festivalis“ prezidentė ir „Jaunosios džiazo bangos” projekto vadovė Inga Grubliauskienė.

Didžiausia festivalio naujovė šiemet – „džemseišenai“ arba improvizaciniai vakarai persikels arčiau dangaus – iš „Kurpių“ džiazo klubo į viešbučio „Amberton Klaipėda“ 20-ąjį aukštą, „Viva la Vita“ terasą.

„Viliamės, kad oras leis po atviru dangumi, stebint nuostabią Klaipėdos panoramą, marias, uostą, jūrą, mėgautis improvizacinėmis džiazo melodijomis“, – sakė organizatoriai.

Prieš tai Friedricho pasaže vyko Džiazo savaitė – įžanginis festivalio renginys, kuriame vakarais skambėjo ir profesionalus, ir jaunas, ir eiliuotas, ir lietuviškas, ir kaimyniškas, ir išeivių džiazas. Trečiadienį ten koncertavo latvių „The Radio“.

„Džiazas įvyksta netikėtai, ir tai, kas įvyksta netikėtai, yra džiazas”, – tokiais žodžiais V.Grubliauskas užbaigė priešpaskutinį Džiazo savaitės koncertą.

Pasažo scenoje pasirodžiusioje atmostheric jazz/ fusion of lounge stiliumi grojančioje grupėje iš Latvijos muzikuoja buvęs Klaipėdos universiteto Menų fakulteto Džiazo muzikos katedros studentas Janis Amantovas.

Netikėtai prie savo buvusio studento su trimitu prisijungusio V.Grubliausko pavyzdžiu pasekė dvi šiemečio festivalio žvaigždės – trimitininkai Michaelis Varekampas ir Marcelis Reysas iš olandų grupės „Trumpack”. Jie pirmieji iš didžiosios festivalio scenos muzikantų atvyko į Klaipėdą.

M.Varekampas dalyvavo VIII Klaipėdos pilies džiazo festivalyje. Paklaustas, kaip jaučiasi grįžęs, dalijosi: „Gera grįžti. Per 10 metų miestas akivaizdžiai pasikeitė. Žmonės atrodo pagražėję, maistas skanesnis, pastatai ir tie išvaizdesni. Šiandien Lietuva man atrodo kaip optimistiška, greitai auganti šalis“.

Svečias su malonumu sutiko dalyvauti festivalio organizuojamame pirmajame jaunųjų džiazo kolektyvų ir solistų konkurse „Jaunieji džiazo balsai” kaip komisijos pirmininkas. Jis intensyviai įsitraukęs į edukacinę veiklą Olandijoje, tad ši idėja jam priimtina.

Taip pat jis draugiškai pavaduos V.Grubliauską, atlikdamas trimito partiją festivalio vėliavos iškėlimo metu piliavietėje penktadienio vakarą. Šįkart V.Grubliauskas, kaip miesto meras, aidint patrankų salvėms, kels vėliavą.

XVII Klaipėdos pilies džiazo festivalio programa

Birželio 3 d.

18.30 val. – XVII Klaipėdos pilies džiazo festivalio ATIDARYMO CEREMONIJA Klaipėdos piliavietėje. Trimitu gros Michaelis Varekampas (Olandija).

19 val. Klaipėdos Teatro aikštėje

„PUPPINI SESĖS LT“ (Lietuva)

„TRIM4“ (Čekija)

„TRUMPACK“ (Olandija)

VASTI JACKSON (JAV)

00.30 val. – „džemseišenas“ „VIVA LA JAZZ“ viešbučio „Amberton Klaipėda“ 20-ajame aukšte, „Viva la Vitoje“. Gros  KLAIPĖDOS DIKSILENDAS.

Birželio 4 d.

18 val. Klaipėdos Teatro aikštėje

„KEREKES BAND“ (Vengrija)

OLA ONABULE (Didžioji Britanija)

„MEZZOFORTE“ (Islandija)

„TORTURED SOUL“ (JAV)

00.30 val. – „džemseišenas“ „VIVA LA JAZZ“ viešbučio „Amberton Klaipėda“ 20-ajame aukšte, „Viva la Vitoje“. Gros „MAESTRO“ (Klaipėda).

Pirmasis vaikų ir jaunimo kolektyvų bei solistų džiazo dainų konkursas „Jaunieji džiazo balsai“

Birželio 3 d. 11 val. – Klaipėdos universiteto auditorijų komplekse „Aula Magna“ („Studlendas“).

Vaikų ir jaunimo džiazo dainų šventė „Jaunoji džiazo banga 2011“

Birželio 5 d.

16 val. – „Jaunosios džiazo bangos 2011“ dainininkų, kolektyvų vadovų ir organizatorių šventinė eisena nuo Lietuvininkų aikštės iki Vasaros koncertų estrados, grojant KJP pučiamųjų instrumentų orkestrui.

17 val. – vaikų ir jaunimo džiazo dainų šventė „Jaunoji džiazo banga 2011“ Klaipėdos vasaros koncertų estradoje. Talkininkaus solistai: XVII Klaipėdos pilies džiazo festivalio žvaigždė Ola Onabule, Monika Liubinaitė, Monika Linkytė, Eugenijus Jonavičius. Šventės meno vadovas – Artūras Novikas.

Įėjimas – laisvas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

www

www portretas
Festivalis tai geras dalykas,bet musu supermiesto zmoniu kultura tai nekokia! Vel alus,vel apmi..i kampai,girti ir sumusti!!! Deja tokia supermiesto realybe!!!

www

www portretas
Programa taip sau, nieko gero!!!

bronius

bronius portretas
Dar viena mano manymu reikšminga, puiki, kol kas vienintelė respublikoje V. Grubliusko iniciatyva surinkus iš visos Lietuvos kuo daugiau jaunųjų trimitininkų pagroti džazo festivalio jaunimo dienoje visiems kartu. Žinau, kad šiam pasirodymui ir ruošėsi, ir atvažiavo net iš kito Lietuvos galo, o ieškojau internete, programoje, laikraščiuose, nieko apie tai parašyta neradau, praktiškai apie šį pasirodymą sužinojau tik privačiai. Manyčiau jei toliau vystytų šią iniciatyvą, jis galėtų išaugti iki tarptautinio lygio ir galėtų groti ne tik trmitininkų,o fleitininkų, klarnetininkų ... orkestrai.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių