Pirmajam kapitonui statys paminklą

Uosto direkcija rimtai ėmėsi veiksmų sukurti ir pastatyti paminklą pirmajam Klaipėdos jūrų uosto kapitonui Liudvikui Stulpinui.


 

Uosto direkcija rimtai ėmėsi veiksmų sukurti ir pastatyti paminklą pirmajam Klaipėdos jūrų uosto kapitonui Liudvikui Stulpinui.

Garsiausias jūrų kapitonas

Jau gautas Klaipėdos miesto tarybos sutikimas statyti tokį paminklą. Šiuo metu paskelbtas paminklo, skirto jūrų kapitonui L.Stulpinui pagerbti ir atminti, sukūrimo projekto konkursas.

Apsispręsta, kad paminklo kompozicijoje turėtų būti jūrų kapitono L.Stulpino figūra. Paminklas L.Stulpino asmenybės pavyzdžiu turėtų parodyti lietuvių tautos ryšį su jūra.

Sovietmečiu L.Stulpinas nebuvo minimas, nes jis susijęs su Lietuvos nepriklausomybe.

Kapitonas prisimintas 1988 metais, kai buvo įkurta L.Stulpino atminimo įamžinimo iniciatyvinė grupė.

Smiltynės kapinaitėse buvo atstatytas sugriautas paminklas, Klaipėdoje ant namo Sankryžos g. 7, kur gyveno ir dirbo L.Stulpinas, 1991 m. atidengta memorialinė lenta, įrengtas skulptūrinis biustas. Sukurtas ir L.Stulpino medalis, vienai iš Klaipėdos mokyklų suteiktas L.Stulpino vardas, čia 2006 m. atidarytas pirmojo Klaipėdos uosto kapitono muziejus.

2008 metais sukurtas dokumentinis filmas „Liudvikas Stulpinas. Pirmasis Klaipėdos uosto kapitonas“, Telšių rajone, Jomantuose, kur jis gimė, atidengtas paminklinis akmuo „Vėjų rožė“.

Šiandieniniai Klaipėdos kapitonai jau turi susiformavusią tradiciją kasmet per Jūros šventę aplankyti pirmojo uosto kapitono kapą Kopgalio kapinaitėse. 2014 m. pirmą kartą buvo įteiktas naujai įsteigtas valstybinis L.Stulpino vardo medalis. Jis teikiamas už ypatingus nuopelnus vystant Lietuvos vandens transportą ir jūrų pramonę.

Vadovavo dideliems laivams

L.Stulpinas buvo ypatinga asmenybė. Kilęs iš ūkininko šeimos ir tapęs našlaičiu 15 metų išvyko į Liepoją, kur junga pradėjo tarnauti latvių burlaivyje. Po to ledlaužiu „Ledokol II“ dalyvavo ekspedicijoje į Šiaurės ašigalį. Laivuose tarnavo bocmanu. 1903 metais baigęs Liepojos navigacijos mokyklą pradėjo plaukioti šturmanu „Rusijos Rytų Azijos laivininkystės bendrovės“ keleiviniuose garlaiviuose „Livonia“, „Estonia“. 1908 metais paskirtas laivo „Lithuania“ kapitonu. Nuo 1909 iki 1913 metų buvo laivo „Birma“ kapitonas. Juo 1912 m. balandį plaukė gelbėti nuskendusio „Titaniko“ keleivių. Nuo 1913 iki 1918 metų L.Stulpinas vadovavo didžiausiam minėtos kompanijos laivui „Russia“.

1918 m. paskelbus Lietuvos nepriklausomybę, L.Stulpinas tapo Lietuvos konsulu Liepojoje, o 1923 m. atgavus Klaipėdos uostą, tapo jo viršininku, pirmuoju uosto kapitonu ir šias pareigas ėjo iki mirties 1934 m. liepą.

Paminklas šalia direkcijos

Paminklas jūrų kapitonui L.Stulpinui veikiausiai bus statomas šalia Uosto direkcijos administracinio pastato prie S.Dariaus ir S.Girėno bei J.Janonio gatvių sankryžos. Bet gali būti pasiūlytos ir svarstomos kitos tokiam paminklui statyti patrauklios vietos.

Viena tokių vietų buvo aptarta esanti Naujojo Uosto gatvėje šalia namo Nr. 5, kur buvo Klaipėdos uosto kapitono kontora. Joje ir dirbo L.Stulpinas.

Statant paminklą L.Stulpinui, ketinama panaudoti iš uosto, gilinant jį, iškeltus akmenis. Galbūt paminklo kompozicijoje bus panaudoti ir gilinimo metu iš akvatorijos iškelti inkarai.

Į L.Stulpino paminklo statybos procesą Uosto direkcija įtraukė ir jūrinę bendruomenę. Sudaryta L.Stulpino paminklo statybos vertinimo komisija, kuri iš įvairių gautų pasiūlymų atrinks jūriškumą labiausiai akcentuojančią paminklo kompoziciją.   



NAUJAUSI KOMENTARAI

taip

taip portretas
puikios svajones,lauksime igyvendinimo.

Jūreivis

Jūreivis portretas
Praleista,mano manymu,labai svarbi kapitono L.Stulpino biografijos detalė:po bolševikinio perversmo Rusijoje kapitonas L.Stulpinas S.Peterburge buvo nuteistas (už akių) mirties bausme.Kada ir už ką jam buvo skirta ši bausmė aš gerai neprisimenu,bet tikrai skaičiau kažkokiam leidiny.Būtų visiems įdomu kad straipsnio patikslintų.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių