Pirmajam Lietuvos buriuotojų žygiui per Atlantą – 20 metų

"Mes plaukiame į Naująjį žemyną.  Mūsų širdyse - Lietuvos vardas, mūsų lūpose jos pasveikinimas istorijos vėtrų išbarstytiems vaikams. Mes imamės pakartoti kelią, kurį jūs nuplaukėte varganais emigracijos biurų garlaiviais ar tremtinių likimo išguiti. Jus lydėjo išsiskyrimo gėla, prieš mus - susitikimo džiaugsmas", - tokiais žodžiais prieš 20 metų  į tėvynainius kreipėsi trijų šalies jachtų ("Lietuva",  "Audra" ir "Laisvė") kapitonai, išplaukdami į pirmąjį Lietuvos buriavimo istorijoje žygį per Atlanto vandenyną. 

Tuomet iš Lietuvos dar nebuvo pasitraukusi okupacinė SSRS kariuomenė,  veikė sovietinės valdžios struktūros, Sąjūdžio mitinguose šurmuliuojančius žmones akylai stebėjo KGB akis. Tačiau visa tai nesustabdė buriuotojų, sumaniusių  burlaiviais perplaukti Atlantą. Tam, kad šiapus ir anapus išblaškytiems lietuviams jis taptų vienybės tiltu. 

1989 metų vasarą tūkstančiai žmonių Klaipėdoje palydėjo tris jachtas į kelionę per Atlantą.  Jos skrodė bangas beveik tuo pat maršrutu, kurį 1933 metų liepą padangėje brėžė  lakūnų S. Dariaus ir  S. Girėno lėktuvas "Lituanika". Po pusantro mėnesio  Niujorke sėkmingai prisišvartavusiems Lietuvos pasiuntiniams džiaugsmingai spaudė rankas ir juos sveikino iš visų JAV valstijų susirinkę  tautiečiai.  

Sveikindamas buriuotojus tuometis Šiaurės Amerikos lietuvių  fizinio lavinimo ir sporto sąjungos pirmininkas Valdas Adamkus pažymėjo, jog "gaivalingas vėjas nuo Baltijos atpūtė laisvam gyvenimui prisikeliančios tautos atstovus,  kurie per Atlantą su Trispalve atnešė ne tik JAV lietuviams, bet ir visam pasauliui žinią apie tautos apsisprendimą nublokšti jai primestą paniekinimą, klastą, tremtį, jos fizinį ir dvasinį žudymą". 

Trijų jachtų žygis per Atlantą kaip ir prieš tai per tris šalis nusidriekęs simbolinis Baltijos kelias - tautos valios ir jos siekių metafora. Buriuotojai  tuomet skelbė, jog  protėvių krauju ir prakaitu apšlakstytoje  lietuvių žemėje vėl dygsta laisvės sėkla. Amerikoje Lietuvos laisvės jūrininkais pramintus vyrus pasveikino Baltųjų rūmų, Naujojo Džersio valstijos Senato atstovai, Niujorko, Čikagos, Klivlando merai. 

Tai buvo tik vienas iš daugelio Sąjūdžio epochos proveržių. Išaugusi nauja lietuvių karta tuos laikus  galbūt prisimena tik iš savo tėvų pasakojimų ir  filmuotų kino kronikų. Dėsninga, kad  ne mažiau reikšmingi  nauji  įvykiai ir faktai užkloja senuosius. 

Įveikusi Atlantą  jachta "Lietuva"  nesustojo - po trijų metų ji pirmoji išsirengė į  kelionę aplink  Žemės rutulį,  vėliau  skynė  laurus ir garsino uostamiestį pasaulinėse regatose "The Tall Ships' Races". Ji eikliai skrieja per Baltijos bangas iki šiol.   

Rugsėjo 2 dieną  sukanka 20 metų, kai pati garsiausia Klaipėdos jachta "Lietuva", atlikusi savo misiją,  grįžo iš  pirmojo istorinio žygio per Atlanto vandenyną. Kviečiame klaipėdiečius ir visos Lietuvos buriuotojus paminėti šią datą, pabendrauti su žygio dalyviais. Oficialioji renginio dalis prasidės rugsėjo 2 dieną 18 val. rekonstruotoje Danės krantinėje prie  paminklinių knechtų trims jachtoms.


Šiame straipsnyje: jachta Lietuva

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių