Pirmiausia apšvies uostamiesčio kiemus

Uostamiesčio savivaldybė pradėjo įgyvendinti daugiabučių namų kiemų atnaujinimo programą, kuriai bus panaudotos sutaupytos valymo lėšos. Šiemet daugiausia bus perkami apšvietimo projektavimo darbai. Pastarasis bus įrengtas tik dalyje Vitės kvartalo kiemų.

Pageidavimų buvo daug

Klaipėdos savivaldybė nuo praėjusių metų lapkričio daugiabučių namų gyventojams perdavė pareigą rūpintis kiemų tvarkymu ir valymu. Lėšas, kurios buvo atseikėtos šiai funkcijai užtikrinti, įsipareigota skirti kiemų ir viešųjų erdvių remontui.

Daugumos kiemų infrastruktūra yra prasta, trūksta vietos automobiliams statyti, neprižiūrimi želdiniai. Apšvietimo pasigendama ne tik kiemuose, bet ir keliuose, vedančiuose prie švietimo įstaigų.

Savivaldybė parengė daugiabučių namų kiemų infrastruktūros gerinimo programą 2016–2021 m. Pusę lėšų galėjo paskirstyti bendruomenės, kitą dalį – savivaldybės darbuotojai.

Ši programa buvo pristatyta miesto tarybos Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto nariams.

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė pasakojo, kad dar visą gegužę iš namų valdų, bendrijų, bendruomenių buvo gaunami prašymai, ką reikėtų tobulinti.

„Pageidavimų skalė buvo labai plati, bet, kaip ir buvo sutarta, prioritetu išliko įrengti apšvietimą ir automobilių stovėjimo vietas. Taip pat prašome, kad leistumėte lėšų skirti želdinių kiemuose tvarkymui, nes sulaukiame daug tokių pageidavimų“, – komentavo vedėja.

Pateikė netikslią informaciją

I.Šakalienė atkreipė dėmesį, kad ne visos uostamiesčio bendruomenės buvo aktyvios, pasisakant, kam reikėtų panaudoti sutaupytas lėšas.

„Stengėmės, kad darbai nebūtų sukoncentruoti į vieną vietą. Įvertinome srautus į mokyklas, gydymo įstaigas, kriminogeninę situaciją. Taip pat prioritetas buvo skiriamas renovuotų namų kiemams. Manau, pastabų tikrai sulauksime“, – pasakojo vedėja.

Pasak I.Šakalienės, į programą yra įtraukti 78 renovuotų daugiabučių namų kiemai. Iš viso tokių uostamiestyje yra apie 200. Tačiau, anot vedėjos, jau pastebėta neatitikimų.

„Paskelbę viešuosius pirkimus, pradėjome tikrinti. Matome, kad mums buvo pateikta netiksli informacija. Nurodoma, kad namo renovacija jau vykdoma, o ji net nestartavo. Kai kur vėluoja. Viską tikslinsime, kad nebūtų taip, jog namo renovacija dar nepradėta, o aplinka tvarkoma“, – pasakojo vedėja.

Rengia apšvietimo projektus

I.Šakalienė taip pat atkreipė dėmesį, kad kai kuriose vietose apšvietimo ir stovėjimo vietų plėtros projektus reikėtų įgyvendinti ne atskirai, o kartu.

Šiemet kiemų infrastruktūros gerinimui skirta 728,6 tūkst. eurų. Pradėtos viešųjų pirkimų procedūros. Pasak vedėjos, šiemet daugiausia atliekami dalies kiemų apšvietimo atnaujinimo projektavimo darbai. Tada bus aiškus lėšų poreikis.

„Neturint projekto, sunku pasakyti, kiek pinigų reikės. Šiemet parengsime projektus, o kitais metais atliksime darbus“, – pasakojo vedėja.

Vienintelis kvartalas, kuriame šiemet vyks darbai, bus Vitės. Tam bus panaudotos ne tik savivaldybės, bet ir tikslinės lėšos, skirtos kompanijos "Klasco". Pastaroji skyrė 43,4 tūkst. eurų.

Pasirašė partnerystės sutartį

Pasak I.Šakalienės, Vitės bendruomenė buvo viena aktyviausių, svarstant kiemų infrastruktūros gerinimo klausimą. Be to, mieste ji yra viena iš mažumos, kuri užregistruota.

Vitės bendruomenė ir pati nori prisidėti tobulinant kiemų infrastruktūrą. Ketvirtadienį jos atstovai pasirašė partnerystės sutartį su savivaldybe. Pastarąją pasirašė Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas.

„Mintis, kad reikia tokios sutarties, kilo, kai buvo viešai paskelbta, jog savivaldybė teiks prioritetą tų kiemų remontui, kur gyventojai patys prisidės prie investicinių projektų rengimo ar darbų įgyvendinimo“, – pasakojo Prekybos uosto seniūnaitijos seniūnaitis, Vitės bendruomenės valdybos pirmininkas Ruslanas Schneiderat.

Vitės bendruomenė parengė partnerystės sutartį, derino ją su savivaldybe. Pagal pastarąją bendruomenė, jos nariai galės savo lėšomis rengti kiemų tvarkymo projektus, jie bus perduoti savivaldybei, o ši pirmiau remontuos tokius kiemus.

„Kiekvienas gyventojas galės kreiptis į bendruomenę dėl projekto rengimo, susiorganizuoti finansavimą. Bendruomenei projektų rengimą paprasčiau organizuoti nei savivaldybei“, – dėstė seniūnaitis.

R.Schneiderat manymu, toks bendruomenės žingsnis padės išjudinti kiemų remontą rajone.

„Be projektų būtų sunku įrodyti, kad kiemus pirmiausia reikia renovuoti pas mus. Juk kur pirštu dursi, ten prioritetas“, – teigė seniūnaitis.

R.Schneiderat tvirtino, kad bendruomenė jau gavo lėšų iš krovos kompanijos. Jos bus panaudotos parengti vieną projektą. Į jį bus įtraukti Sportininkų g. 17, 19, 21, Pušyno g. 29, 29A kiemai, „Bitutės“ lopšelis-darželis. Projektas apims ir dalį Pušyno skersgatvio.

„Tikimės, kad šiemet projektas bus parengtas, tuomet kitais metais jau galėtų vykti darbai“, – tvirtino seniūnaitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaip valstiečiai taip baisu

kaip valstiečiai taip baisu portretas
gal uosto pinigais apšvies? Ar planuoja mokesčių mokėtojų pinigus kaip savo parceliuoti?

Zinau

Zinau portretas
Stebekit. Pinigai bus i seniunaicio kisene nuplauke :(
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių