Pirmosios išmokos lypkiškiams – po 190 tūkst. litų

Lypkiškiai jau pirmąją birželio savaitę gaus pinigų už valstybės nuosavybėn paimamą jų turtą. Tačiau  visiškai bus atsiskaityta tik su penktadaliu žmonių.

Šią savaitę savivaldybė pasirašė sutartį su Ūkio ministeriją dėl lėšų pervedimo. Sutarta, kad jau kitą savaitę savivaldybės sąskaitą pasieks 4,5 mln. litų – pusė sumos, kurią skyrė termofikacinę elektrinę Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje norinti statyti bendrovė „Fortum Heat Lietuva“.

Sutartyje numatytos sąlygos, pagal kurias lypkiškiams ir bus išmokėtos kompensacijos. Jos pirmiausia bus skirtos tiems žmonėms, kurie Lypkiuose turi gyvenamosios paskirties žemę ir namą bei faktiškai juose gyvenantiems.

„Į sąrašą žmonių, gausiančių kompensacijų nepateko vienas asmuo, kuris Lypkiuose turi namą, bet yra įsigijęs butą ir Klaipėdoje, kuriame ir gyvena“, - aiškino savivaldybės Žemėtvarkos skyriaus vedėja Raimonda Gružienė.

Numatyta, kad 4,5 mln. litų visiems žmonėms, kuriems priklauso kompensacijos, bus padalinti lygiomis dalimis – po 190 tūkst. litų, išskyrus tuos asmenims, kuriems priklauso mažiau pinigų. Tokių žmonių yra keturi, kurie atgaus visus jiems priklausančius pinigus. Jie privalės per pusę metų išsikraustyti.

Iš viso pirmame kompensacijų mokėjimo etape bus atsiskaityta su šešiais žmonėms. Du iš jų pinigus gaus todėl, kad laimėjo teismus. Vienai moteriai savivaldybė jau sumokėjo 727 tūkst. litų ir dar 30 tūkst. litų antstoliui už teismo vykdomojo rašto vykdymą.

Norėdama išvengti tokių papildomų išlaidų, savivaldybė pasiryžusi kitam žmogui iškart sumokėti 443 tūkst. litų, nes jis taip pat yra laimėjęs teismą iš savivaldybės gauti kompensaciją už nusavinamą turtą.

Antroji piniginė injekcija lypkiškius turėtų pasiekti rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais, kai Ūkio ministeriją perves antrąją dalį iš „Fortum Heat Lietuva“ gautos paramos – dar 4,5 mln. litų.

Tuomet pavyks atsiskaityti su beveik visais likusiais lypkiškiais, o keturiems žmonėms išmokėta po 400 tūkst. litų, bet valdžia vis tiek jiems bendrai dar bus skolinga 900 tūkst. litų.

Iš termofikacinę elektrinę norinčios statyti bendrovės gauti 9 mln. litų bus išdalinti 24 asmenims. Kompensacijos už valstybės nuosavybėn paimamą Lypkiuose esantį turtą priklauso 31 žmogui, iš kurių septyni turi žemės ūkio paskirties sklypų. Sumokėti už iš jų paimamą žemę reikia 6,9 mln. litų.

Tikimasi, kad su visais lypkiškiais pavyks atsiskaityti iki metų pabaigos.


Šiame straipsnyje: Lypkiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių