Planuose – atviri baseinai

Uostamiestyje užvirė diskusija apie geoterminio vandens panaudojimo galimybes. Po žeme esantys ištekliai galėtų praversti sveikatinimui, įrengiant lauko baseinus, tačiau tam trukdo biurokratinės kliūtys.

Uostamiestyje užvirė diskusija apie geoterminio vandens panaudojimo galimybes. Po žeme esantys ištekliai galėtų praversti sveikatinimui, įrengiant lauko baseinus, tačiau tam trukdo biurokratinės kliūtys.

Diskusija apie geoterminio vandens potencialo išnaudojimą Klaipėdoje surengta trečiadienį.

Anot Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko, susėsti prie bendro stalo buvo būtina. Kaip teigė meras, reikėtų išspręsti kilusias problemas, kad uostamiestyje iš geotermino vandens pavyktų gauti realios naudos.

Pasak jo, įvyko apžvalginė diskusija, kuria siekiama įvardyti šių išteklių panaudojimo galimybes, kiekius.

"Vaikštome žeme, kurioje slypi dideli turtai, tačiau nerandame, kaip juos būtų galima panaudoti. Tinkamai išnaudojus geoterminį vandenį, miestas gali gauti didžiulę pridėtinę vertę. Tai būtų svarbi aplinkybė pritraukiant investuotojus į Klaipėdą", – tvirtino meras.

V.Grubliauskas pabrėžė, kad kelias, siekiant kaip įmanoma geriau žmonių poreikiams pritaikyti geoterminį vandenį, nėra trumpas, bet jį įveikti įmanoma.

"Gal ateityje nepasieksime Islandijos lygio, bet pabandyti verta", – pabrėžė meras.

Diskusijos metu teigta, kad technologiniai sprendimai, kaip panaudoti geoterminį vandenį, egzistuoja. Tačiau reikia savivaldos ir kitų institucijų geranoriškumo ir pagalbos, kad tai būtų galima padaryti kaip įmanoma efektyviau.

Pabrėžiama, kad po Klaipėda esantį geoterminį vandenį galima panaudoti sveikatinimo procedūroms, įrengiant ir užpildant juo lauko baseinus, kurie veiktų visus metus.

Tačiau tam reikia atitinkamų sertifikatų. Norint juos gauti, būtina parengti vandenvietės, iš kurios jis gaunamas, apsauginės sanitarinės zonos specialųjį planą.

Šis planas buvo parengtas, tačiau Klaipėdos Nuolatinė statybų komisija jo nepatvirtino. Pasipriešino Klaipėdos visuomenės sveikatos centras, nes esą vandenvietės apsauginė sanitarinė zona ribojasi su termofikacinės jėgainės, kurioje deginamos atliekos ir biokuras, apsaugine zona.

Įmonės, turinčios gręžinių, atstovai aiškino, kad toks atsakymas nelogiškas, nes geoterminis vanduo su išore kontakto neturi. Buvo kreiptasi į teismą, kad šis išaiškintų, ar Klaipėdos visuomenės sveikatos centro nurodyti motyvai yra pagrįsti.

Dabar po Klaipėda esantis geoterminis vanduo naudojamas tik šilumos energijai gaminti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Eugis

Eugis portretas
Mintis tikrai puiki. Tikiuosi toks optimizmas nesusija su rinkimais
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių