Pliažai virsta šiukšlynais

Poilsiautojai paplūdimius paverčia šiukšlynais. Vakarais pliažuose valytojai randa visko: nuo popierių, butelių ar maišelių iki drabužių bei panaudotų higienos priemonių. Didžiausia netvarka – Pirmojoje Melnragėje.

Surenka daug atliekų

Iš uostamiesčio paplūdimių šiukšlės išvežamos kartą per dieną. Didžiausią jų kiekį valytojai surinko per Jūros šventę. Per dieną iš visų pliažų būdavo išvežama apie 30 kubinių metrų šiukšlių.
„Tai labai daug“, – tvirtino biudžetinės įstaigos „Klaipėdos paplūdimiai“ direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki.

Tačiau karštomis vasaros dienomis šiukšlių valytojai surenka ne ką mažiau – 20–25 kubinius metrus atliekų.

„Žmonių, vyraujant karščiams, paplūdimiuose yra labai daug. Vienas srautas atvažiuoja dieną, kitas – vakare, po darbo. Pliažuose poilsiautojai laiką leidžia iki 23 val. Nieko nuostabaus, kad ir šiukšlių susikaupia“, – komentavo pavaduotojas.

Pašnekovas apgailestavo, kad nemaža dalis poilsiautojų šiukšles palieka ant smėlio, kur gulėjo, o ne išmeta į šiukšliadėžes. Kai kurie atliekas surenka į maišelius, bet vėliau jų atsikrato paplūdimių prieigose esančiuose miškeliuose.
Vėsesniais orais netvarka aptinkama ir kopose.

Stebina moterų nevalyvumas

Pasak A.Siakki, didžiausia netvarka yra Pirmosios Melnragės pliaže, kuriame ant smėlio žmonės palieka daugiausia šiukšlių.

Kituose miesto paplūdimiuose atliekų pakrantėje surenkama mažiau.

„Gal žmonės kultūringesni renkasi? Aišku, tam įtakos turi ir poilsiaujančiųjų skaičius. Pirmosios Melnragės paplūdimyje jų apsilanko gausiau. Be to, čia yra ir parduotuvė. Žmonės visko prisiperka ir nešasi į paplūdimį“, – tvirtino pavaduotojas.

Pagal netvarką antroje vietoje yra vadinamasis neįgaliųjų paplūdimys, trečioje – Girulių. Švariausia yra Smiltynėje, bet šiukšlių, paliktų ant smėlio, randama ir čia.

Paplūdimiuose mėtosi nuorūkos, buteliai, popieriai, maišeliai. Atrandama ir paliktų drabužių, maudymosi kelnaičių.

Moterys palieka ir panaudotas higienos priemones: paketus, tamponus, įklotus. Neretai poilsiautojai juos randa ir persirengimo kabinose, nors šalia stovi šiukšliadėžė.

„Tikrai šlykštu. Protu nesuvokiama, kodėl kai kurios moterys taip elgiasi. Juk pačioms gali pasidaryti bloga nuo tokio vaizdo. Negi nesupranta, kad dar teks sugrįžti į tą pačią vietą. Negi jos taip elgiasi ir namie?“ – stebėjosi neestetišką vaizdą persirengimo kabinoje pamačiusi poilsiautoja.

A.Siakki teigė, kad pliažuose valytojai randa visko: „Pagal atliekas galima spręsti, ką žmonės veikė“.

Maišus drasko kirai

Pasak pavaduotojo, gerai, kad Melnragės ir Girulių paplūdimiuose yra pastatyti konteineriai, kurie yra talpūs, uždaromi, todėl šiukšlės neišnešiojamos po paplūdimius.

Maišai ištraukiami, užrišami, o vėliau surenkami, tačiau tai reikia padaryti gana greitai. Priešingu atveju juos niokoja kirai.

„Kelis kartus valytojai buvo radę išdraskytus maišus. Iš pradžių manė, jog tai benamių darbas, tačiau paaiškėjo, kad maišus suplėšo kirai, kurie ieško maisto. Jie stiprūs – prieš kelerius metus vienas toks paukštis net šuniuką į jūrą nusinešė“, – prisiminė pavaduotojas.

Pasitaiko, kad per dieną pliažuose pastatytos šiukšliadėžės prisipildo iki viršaus. Tačiau, anot A.Siakki, dėl to didelių rūpesčių nekyla. Tvarkingi poilsiautojai šiukšles palieka šalia konteinerio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LinaLiu

LinaLiu portretas
asmeniškai aš manau, kad didesnės baudos reikalingos, bet ne tik - gal reikia kokio "skundikų tinklo", kaip kad anksčiau skatindavo paskųsti mokančius atlyginimą "vokeliais". Įsteigt premijas, dalį baudos skirti "skundikui" :) Čia taip pusiau juokais, pusiau rimtai. Esmė ta, kad tokios įmonės kaip ecoservice sudaro VISAS sąlygas gyventi tvarkingai. O tai, kad aplinkui šiukšlynas, yra tik tinginių ir apsileidėlių, intelekto nesužalotų individų nuopelnas. Paukščiai, ir tie savo lizdo nedergia.

LinaLiu

LinaLiu portretas
kad Vilniuje ta pati situacija - prie Neries pakrantės stovi ne vienas konteineris (man atrodo, ecoservice), o šiukšlių krūvos aplinkui dygsta kaip grybai po lietaus. Vietos išmesti savo šiukšles tikrai yra (net ir troleibusų stotelėse), didieji konteineriai pustuščiai... Nelabai tikiu, kad žmonės jų neranda - iš tolo matyti.

oso

oso portretas
cia rusijos spec.tarnybu darbas.jie nori paskandint siukslese lietuvos artojus.nepasiduokit provokacijom!!!reikia skirti krasto apsaugai dar 300 mln. euru ir kareiviai su generolais gales siuksles rinkt,nors kazkokia tai nauda bus tevynei.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių