Po Paskutiniojo skambučio - tiesiai į egzaminą

Vos nuskambėjus paskutiniam skambučiui, uostamiesčio abiturientai laikys privalomąjį lietuvių kalbos egzaminą. Šias dvi svarbias datas skirs vos viena diena.

Atsižvelgta į pasiūlymus

Egzaminai – šventė – egzaminai. Būtent tokiu grafiku vadovaujasi abiturientai. Šiemečiams Klaipėdos abiturientams nepasisekė – deramai atsisveikinti su mokykla jie neturės laiko.

Mat vos nuskambėjus paskutiniam skambučiui gegužės 30-ąją, birželio 1-ąją abiturientai laikys privalomą lietuvių kalbos egzaminą. Iki tol moksleiviai jau bus spėję išlaikyti pasirinktus užsienio kalbų egzaminus.

Paskutinio skambučio šventės datą kiekviena savivaldybė pasirenka savarankiškai, o egzaminų datas diktuoja Nacionalinis egzaminų centras, atsižvelgdamas į pedagogų siūlymus.

Kaip paaiškino Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė, Paskutiniojo skambučio šventės data buvo pasirinkta atsižvelgus į daugumos uostamiesčio gimnazijų pageidavimus.

Šiemet ši šventė vyks vėliau, motyvas – kad netrukdytų ugdymo procesui.
Pernai paskutinis skambutis Klaipėdos abiturientams nuskambėjo gegužės 27 dieną.

Linksmybės ir pareiga

L.Prižgintienė neįžvelgė nieko blogo, kad vos ne antrą dieną po iškilmingo atsisveikinimo su mokykla abiturientai laikys vieną svarbiausių brandos sesijos egzaminų.

„Ruoštis egzaminams reikia ne paskutinę naktį. Pailsėti, išsimiegoti abiturientai galės gegužės 31-ąją, o kitą dieną galės eiti į egzaminą“, – ramino vedėja.

L.Prižgintienė moksleiviams siūlė patiems pagalvoti, kas jiems svarbiau – egzaminai ar linksmybės. Jos manymu, nuaidėjus paskutiniam skambučiui, gal nebūtina ūžti per visą naktį.

„Gal tie, kurie ilgiau linksminsis, jau bus viską išmokę?“ – replikavo ji.



Nenori užtęsti sesijos

Vedėja pastebėjo, kad jau anksčiau pasitaikė metų, kai dėl tuoj prasidėsiančių egzaminų abiturientai neturėdavo laiko linksmybėms. Nors dažniausiai nuo paskutinio skambučio iki privalomojo egzamino praeidavo beveik savaitė.

Pasak L.Prižgintienės, praėjo laikas, kai vienam egzaminui pasiruošti buvo skiriama net po penkias dienas. Dabar pasitaiko, kad išlaikęs vieną egzaminą abiturientas jau kitą dieną laiko kitą.

Vedėja pritarė, jog nėra gerai, kai egzaminai įsiterpia į mokslo metus. Ji sakė, jog pirmieji egzaminai laikomi gegužės šeštadieniais, kad neužsitęstų egzaminų sesija. Nuo jos baigties priklauso stojamieji egzaminai į aukštąsias mokyklas.

„Turbūt mokytojai nenori ilgai dirbti vasarą“, – dėl pakoreguoto egzaminų sesijos laiko spėjo L.Prižgintienė.

Saulius Zybartas, Nacionalinio egzaminų centro direktorius

Tvarkaraštyje, kuris patvirtintas dar praėjusių metų rudenį, numatyta užsienio kalbų brandos egzaminus rengti šeštadieniais gegužės mėnesį, netrikdant mokykloje ugdymo proceso kitiems mokiniams. Užsienio kalbų egzaminai šeštadieniais vyksta nuo 2011 metų. Pernai nebeliko mokyklinių egzaminų, turinčių valstybinio egzamino analogą, todėl du kartus sumažėjus laikančiųjų mokyklinius egzaminus ir apie pusantro karto išaugus laikančiųjų valstybinius brandos egzaminus kandidatų skaičiui (valstybiniai brandos egzaminai vertinami, apeliacijos tikrinamos ir rezultatai skelbiami centralizuotai), siekiant kokybiškai įvertinti egzaminų darbus, būtina buvo prailginti brandos egzaminų sesijos laikotarpį. 

Egzaminų centras, įvertinęs praėjusių metų sesiją, rudenį mokyklų svarstymams pateikė du tvarkaraščio projektus. Vienas jų – pagrindinės sesijos užsienio kalbų egzaminus rengti šeštadieniais. Paskelbėme projektus viešai. Diskutavome su moksleivių organizacijomis, profsąjungų atstovais. Nuomones dėl tvarkaraščių projektų ir pasiūlymus, kaip tobulinti, pareiškė mokyklos. Didžioji dauguma, kaip ir ankstesniais metais, pasisakė už tą variantą, kuris, pataisytas pagal pastabas, ir buvo teiktas tvirtinti švietimo ir mokslo ministrui. 

Egzaminų laikymas šeštadieniais sudarė galimybę parengti tvarkaraštį taip, kad per savaitę vyktų vienas svarbus egzaminas ir pailgėtų tarpai tarp svarbiausių egzaminų. Tad vaikai turės galimybę ilgiau pailsėti tarp egzaminų ir jiems pasiruošti. Jau išlaikytų egzaminų rezultatai bus skelbiami anksčiau. Taigi, daliai mokinių anksčiau baigsis sesija ir liks daugiau laiko įsivertinti savo galimybes pasirenkant studijas. Paskutinis skambutis – gražus ugdymo proceso pabaigos simbolis, graži tradicija, šventė. Manau, egzaminai šeštadieniais neturės didelės įtakos šiai tradicijai kaip nors keistis.



Šiame straipsnyje: paskutinis skambutisegzaminas

NAUJAUSI KOMENTARAI

jo

jo portretas
tai ka dabar snargliai nebegales prisigerti kaip kiaules? ot problema rado.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių