Po reido – uostamiesčio valdininkų ginčas dėl lietuvių kalbos

Klaipėdos valdininkai tarpusavyje nesutaria, ar nelietuviški parduotuvių pavadinimai yra pažeidimas ir už tai reikėtų bausti.

Toks nesutarimas išryškėjo po penktadienį surengto reido, kuriame dalyvavo Klaipėdos metro pavaduotojas Vytautas Čepas, savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė, vyriausiasis miesto dailininkas Mindaugas Petrulis ir vyriausioji savivaldybės kalbos tvarkytoja Asta Chrustaliova.

Anot K.Vintilaitės, Valstybinės kalbos įstatyme numatyta, jog visi viešieji užrašai privalo būti valstybine kalba. Tačiau jos labai sunku buvo rasti Klaipėdos senamiestyje ir centrinėje miesto dalyje.

„Parduotuvių iškabos yra ne valstybine kalba, tačiau tai įregistruoti prekių ženklai. Todėl atsakingi savivaldybės specialistai, kurie dirbo ir dabar dar dirba, suderino tokias reklamas. Tačiau įstatymas yra įstatymas ir jo reikia laikytis, todėl šalia tų prekių ženklų turi būti užrašai, jog tai avalynės parduotuvė, rūbų parduotuvė ir panašiai. Jei taip bus ir toliau, kai kurie lietuviai gali nieko nebesuprasti“, - teigė K.Vintilaitė.

Tačiau tokiai jos ir V.Čepo, kuris yra ir lietuvių kalbos puoselėtojas, nuomonei nepritarė M.Petrulis ir A.Chrustaliova, kurie teigė, jog parduotuvės, kurių iškabose yra nelietuviškas prekės ženklo, nedaro jokio pažeidimo.

„Kadangi tarpusavyje nesutariame, artimiausiu metu kreipsiuosi į Valstybinės lietuvių kalbos komisiją, Valstybinės kalbos inspekciją, kurios yra atsakingos už Valstybinės kalbos įstatymo taikymą, kad jos išaiškintų, ar greta prekės ženklų turi būti ir užrašai lietuvių kalba“, - būsimo rašto turinį įvardijo Viešosios tvarkos skyriaus vedėja.

Reide dalyvavę savivaldybės darbuotojai centrinėje miesto dalyje ieškojo ir nelegalios reklamos ir jos rado labai daug.

„Manto ir J.Janonio gatvių sankryža yra tapusi neteisėtos reklamos židiniu. Jos itin gausu ant buvusio „Baltijos“ viešbučio ir priešais jį esančiame skverelyje“, - konstatavo K.Vintilaitė.

Valdininkai aiškinsis, kam priklauso pastatai, ant kurių aptikta neteisėtos reklamos, ir tuomet imsis priemonių, kaip verslininkus sudrausminti.


Šiame straipsnyje: nelegali reklama

NAUJAUSI KOMENTARAI

Miestietis

Miestietis portretas
Čia savivaldybė taip verslą skatina? Jei nesuprantate kas parduotuvėje yra parduodama tai neikite į ją. Jums vis trūksta tarybinių laikų kai buvo tik pieno, tik duonos ir universalinė parduotuvė kurioje nieko nebuvo. Kai atsidarysite savo parduotuvę tai galėsite ją pavadinti kaip tinkami.

too miestietis

too miestietis portretas
ką čia nesąmones pliauški, gėda žiūrėt į virur kabančią klaikią reklamą, parašytą nežinia kokia kalba. Kalba tautai yra pats svarbiausias dalykas, ar daug matei anglijoje iškabų kitomis kalbomis?

baba

baba portretas
M.Petrulis ir A.Chrustaliova menkai išmano, negi jiems taip sunku suvokti, kad šalyje turi būti viskas rašoma valstybine kalba? Ir dar, labai norėtųsi sužinoti, kas yra autoriai tų baisių pavadinimų, kurių į valias prikūrė mūsų verslininkai? Kas patvirtino tokius baisus pavadinimus? Visokias:merrshetas, tranetas,lopretas,linternas, anternas, kilenas ir t.t.
VISI KOMENTARAI 38

Galerijos

Daugiau straipsnių