Po sniegu – braškių žiedai

Klaipėdietės sode sausio mėnesį žiedus sukrovė braškės. Daržininkei vos spėjus įamžinti šį faktą, jau kitą dieną juos užklojo sniegas. Žinomas braškių augintojas Valdas Piščikas tikino, kad po šios žiemos teks ruoštis gamtos išdaigoms.

„Prieš kelerius metus įsigijau kelis braškių kerelius. Kiek pamenu, tai buvo vidutinio ankstyvumo braškės. Ypatingai jomis nesirūpinau, tačiau užaugdavo viena kita uoga. Beje, draugė pastebėjo, kad nuotraukoje užfiksuoto braškės žiedo vidurėlis yra pajuodęs, vadinasi, jos nušalo ir uogų tikrai nebus“, – pasakojo augintoja Rūta.

Agluonėnų apylinkėse ne vieną hektarą įvairių veislių braškių auginantis specialistas tikino, kad gerai paieškojęs ir savo laukuose rastų tokiu metu žydinčių braškių.

„Mes kai kurias veisles uždengiame žiemai dar su žiedais ar net nesunokusiomis uogomis. Todėl nesistebiu, kad, esant pliusinei temperatūrai, augalas sužydėjo. Tačiau, jei tai kitokia braškių veislė, tikėtina, kad augalas patyrė stresą. Remontantines braškes patarčiau gerai uždengti, šalčių nebijo tik senos, mūsų klimato zonai tinkamos veislės", – patarė ūkininkas V.Piščikas.

Braškių augintojas aiškino, kad braškės skirstomos į dvi grupes – vieno derėjimo ir remontantines, kitaip vadinamas neutralios dienos.

„Pastarosios braškės žiedus gali formuoti nuolat. Tačiau žiemą toks žiedas uogos neformuoja, žiedadulkės yra pažeistos. O tai, kad klimatas šiltėja ir augalai nebesielgia natūraliai, kaip jiems buvo įprasta, pastebime vis dažniau. Manau, šiais metais turėsime tokių kenkėjų, kurių nematėme dešimtmečius“, – kalbėjo V.Piščikas.

Ūkininkas prisiminė, kad pernai neteko nemažai derliaus, kai jį šiltnamiuose masiškai naikino dviem mėnesiais anksčiau nei įprasta pasirodę tripsai. Šie vabzdžiai Lietuvoje nežiemoja, o pernai jie vargino jau kone birželio pradžioje.

Šie kenkėjai dažniausiai naikinami liepos pabaigoje arba rugpjūčio pradžioje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių