Poilsiautojai į raudoną vėliavą nekreipia dėmesio

Vėsesniu oru į paplūdimį atvykusiems poilsiautojams dažnai tenka nusivilti. Grėsmingai plazdanti raudona vėliava byloja apie jūroje gresiantį pavojų, neleisdama net kojos įkelti į išsvajotąsias bangas.

„Žmonėms bangos – pramoga, vos tik pamato jas ir bėga pašokinėti, panardyti, negalvodami apie savo saugumą ir gyvybę“, – pastebėjo Klaipėdos Skęstančiųjų gelbėjimo tarnybos vyresnysis specialistas Aleksandras Siakki.

Pasak jo, tokius drąsuolius vėliau tenka traukti iš vandens arba padėti išlipti į krantą.

„Nors gelbėtojai ir stengiasi užbėgti tam už akių, skendimų pasitaiko gana dažnai“, – pripažino specialistas, nurodydamas, jog žmonės dažnai tikina vėliavos nepastebėję arba nežinoję jos reikšmės.

„Maudynės jūroje visada yra pavojingos. Čia pilna povandeninių srovių ir duobių, kurių poilsiautojai dažnai ir nepastebi. Todėl vos atvykus į pliažą derėtų patikrinti kokia vėliava kabo. Jei geltona – maudytis pavojinga, tačiau leidžiama, raudona – maudynės giežtai draudžiamos. Viršuje iškeltos abiejų spalvų (geltonos ir raudonos) vėliavos nuodo, jog šiame paplūdimyje budi gelbėtojai“, – pasakojo A. Siakki, pastebėdamas, jog žalia vėliava, nurodanti, kad vandenyje visiškai saugu, jūroje nėra keliama.

Šią spalvą galima pastebėti prie ramių tvenkinių ar atvirų baseinų.

„Dažnai žmonės priekaištauja juos iš vandens vejantiems gelbėtojams, tikindami, kad atvažiavo iš toli arba nėra taip pavojinga, kaip jiems sakoma“, – prisiminė specialistas, nurodydamas, jog pažeidžiant paplūdimio taisykles gali būti skiriama iki 50-ies litų bauda.

Kitas, poilsiautojų dažnai ignoruojamas ženklas – paplūdimiuose pastatytos lentelės, nurodančios duobes ar kitas pavojingas vietas.

„Anksčiau jos būdavo vandenyje, tačiau taip dar labiau traukdavo smalsuolius priplaukti arčiau“, – pastebėjo A. Siakki.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių