Poilsiautojams įdegis svarbiau nei sveikata? (foto)

Besilupanti oda ir svaigstanti galva – tik dalis sveikatos problemų, kurias gali sukelti besaikis mėgavimasis saule. Nors specialistai ragina būti atsargiems, poilsiautojai nelinkę savo sveikatos gelbėti kepuraitėmis ar skėčiais.

Nori kuo greičiau įdegti

Melnragės pajūryje įsitaisiusios draugės atskleidė gulinčios čia jau pora valandų. Paklausus, ar nebijo nudegti, merginos tikino, jog „jei bijai – prie jūros ne vieta“.

Jų nuomone, norint greito ir gražaus įdegio, svarbu nepaisyti oro sąlygų ir sąžiningai lankytis pliaže. „Kartais juk ir vėjuota būna, bet kopose žmonių pilna“, – tikino viena jų, pridengdama nudegusią nosį gabalėliu pleistro.

Pasiteiravus, ar nereikėtų užsidėti kepuraičių nuo saulės, merginos nesutriko. „Jei labai karšta, galim ir „maikę“ ant galvos užsimesti“, – atkirto jos vienbalsiai.

„Kas susirinko pailsėti, o kas sudegti“, – situaciją pamatęs juokavo poilsiautojas Linas. Lengvai įdegęs vyras prie jūros sakė atvykstantis beveik kasdien. Jo nuomone, rusva oda žmogų puošia, tačiau pats gulėti saulėje nemėgsta.

„Aš mieliau atsisėdu pavėsyje, pasiimu knygą ir mėgaujuosi saule per atstumą“, – atskleidė jis.

Vengia tiesioginės saulės

Po spalvotu skėčiu gulinti abiturientė Ieva pripažino, jog toks karštis „pakerta“ net ir jaunimą. „Paguliu pusvalandį saulėje ir lendu atgal – galva pradeda svaigti“, – guodėsi, šokoladiniu įdegiu pasipuošusi, aštuoniolikmetė.

Pasak jos, anksčiau visur su savimi turėjusi kepurę nuo saulės, dabar mergina jos atsisakė. „Man patinka, kai veidas įdega tolygiai, tačiau ilgai saulėje stengiuosi nebūti“, – pasakojo ji.

Su galvos apdangalais dažniausiai teka pastebėti tik vaikus. Paklausus tėvų, kaip jie dar saugoja savo atžalas nuo saulės, pastarieji pasakojo apie specialius kremus, jau minėtus skėčius bei atsigaivinimą jūroje.

„Aš kepurės nenešioju, tačiau vaikui visada uždedu“, – pasakojo mama Reda, vis drausmindama savo penkiametį. Moteris pripažino, jog kartą per aplaidumą neapsaugotas vaikas visą naktį karščiavo ir vėmė.

„Nuo to laiko kepurė – mano sūnaus palydovė“, – prisiminė ji.

Be kepurės – nė iš vietos

Kepurių bei skarelių svarbą įvardijo ir Klaipėdos visuomenės sveikatos centro specialistė Viktorija Petrutytė.

Pasak jos, labai svarbu saugoti galvą nuo tiesioginių spindulių, kad neištiktų saulės smūgis. „Jei norime jaustis gerai – turime savimi pasirūpinti“, – sakė specialistė, pastebėdama, jog  kepures dėvinčių suaugusiųjų pajūrio pliažuose labai mažai.

V. Petrutytės teigimu, itin atsargiems derėtų būti nuo 11 iki 14 val. Tuo metu saulė būna intensyviausia, todėl pramogų lauke reikėtų vengti.

„Prie jūros atvykus tokiu metu geriau gulėti po skėčiu arba pavėsyje. Tai apsaugos ne tik nuo saulės smūgio, bet ir nuo nudegimų“, – patarė specialistė, pridurdama, jog labiausiai saugomi turėtų būti vaikai.

Jos nuomone, dabar gausu kremų, bent minimaliai apsaugančių odą. Einant degintis, specialistė pataria jais kūną ištepti jau prieš pusvalandį, o kaskart išsimaudžius – atnaujinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

info LIETUVOS ŽEMĖ

info LIETUVOS ŽEMĖ portretas
Visiems visiems visiems Vengrijos įstatymų leidėjai gruodžio 17 dieną didele persvara nubalsavo už konstitucijos pataisą, uždrausiančią užsieniečiams pirkti Vengrijos žemės ūkio sklypus. Tačiau Lietuvos įstatymų leidėjams vengriškas pavyzdys yra nereikalingas. Todėl mes patys išsaugokim protėvių palikimą Lietuvą savo vaikams. Burkimės ir organizuokim referendumą. Nes Lietuvos žemių išpardavinėjimas užsieniečiams yra sukčių sumanytas Lietuvos naikinimas. Lietuvos žemės referendumo savanorių grupė didėja, bet nėra pakankamai didelė pradėti parašų rinkimą. Labai trūksta žmonių, kurie galėtų padėti organizuotis ir platinti žinią. Reikalinga suburti bent 3000 žmonių savanorių grupę daugiau nei 300000 parašų surinkimui. **************************************************** Registracija: tel. 8 698 02118 pranciskus.sliuzas@kaisiadorys.lt **************************************************** Šie metai yra lemtingi Lietuvai. Aktyviai dalyvaukim v i s i. S a v a n o r i ų paieškai liko 58 dienos.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių