Potvynio grėsmę užgožė ledonešio pavojus

Potvyniui besirengiantys pamario savivaldybių ir specialiųjų tarnybų atstovai baiminasi ne vandens, o ledonešio, nes gali pritrūkti technikos evakuoti žmones.

Pirmadienį uostamiestyje vyko išvažiuojamasis Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos posėdis, kuriame dėlioti paskutiniai akcentai, kaip žmones apsaugoti nuo gresiančio potvynio.

Prognozuojama, kad jis gali būti kaip 1994 metais, kuomet buvo beveik pasiekęs katastrofinį lygį.

Tačiau šiemet kur kas labiau baiminamasi ledonešio, kuris gali būti galingas ir kaip reikiant nuniokoti teritorijas, nuversti medžių, apgadinti potvynio teritorijoje esančias sodybas.

Ledonešio grėsmė kilo todėl, kad Nemuno aukštupyje dėl praėjusią savaitę vyravusių šiltų orų jau yra prasidėjęs potvynis - upė vietomis užliejo kelis vietinės reikšmės kelius Pagėgių savivaldybėje.

Vanduo sparčiai teka ir į Nemuno deltą, Kuršių marias. Tačiau šios yra padengtos ledu, todėl vandens negali priimti - jis vėl užšąla taip storindamas ledo sluoksnį, kuris iki šiol jau siekė pusmetrį.

Pasitarime prabilta apie galimybę Kuršių mariose sprogdinti ledą, kad marios galėtų priimti Nemunu atitekantį potvynio vandenį.

Tačiau sprendimas dėl ledo sprogdinimo nepriimtas, nes savo poziciją turi išdėstyti Aplinkos ministerija. Kuršių marių ledą jau yra nutarę sprogdinti rusai Kaliningrado srityje.

„Ledos sprogdinimas gamtai tikrai neturėtų pakenti labiau nei gali nemalonumų pridaryti ledonešis“, - tikino Klaipėdos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininko pavaduotojas Algimantas Kloviškis.

Specialistai sutarė, jog gresiančio ledonešio problemą būtina spręsti, nes jam prasidėjus bus sunku gelbėti žmones, nes nebus įmanoma naudoti visą turimą techniką, o tik sraigtasparnius ir laivus ant oro pagalvių.

Specialiųjų tarnybų atstovai patikino, jog visi pavojaus zonoje gyvenantys žmonės yra informuoti apie potvynį, todėl jam rengiasi - kaupia maisto, medikamentų, kitų būtinų priemonių atsargas.


Šiame straipsnyje: potvynis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių