Uostamiestyje pradėjo žvalgytis gelbėtojų

Klaipėdoje imtasi telkti pajėgas vasarai. Jau ieškoma gelbėtojų ir bendrosios praktikos slaugytojų, kurie budės ir saugumą užtikrins paplūdimiuose. Nuo gegužės pajūryje darbuosis ir daugiau pliažų valytojų.


 

Klaipėdoje imtasi telkti pajėgas vasarai. Jau ieškoma gelbėtojų ir bendrosios praktikos slaugytojų, kurie budės ir saugumą užtikrins paplūdimiuose. Nuo gegužės pajūryje darbuosis ir daugiau pliažų valytojų.

Registracija dar neprasidėjo

Biudžetinės įstaigos „Klaipėdos paplūdimiai“ direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Siakki pasakojo, kad šiemet gelbėtojų ir bendrosios praktikos slaugytojų paieška pradėta rūpintis iš anksto.

Tokia praktika naudota ir prieš metus. Norima, kad informaciją pamatytų kuo daugiau žmonių.

„Kasmet kovo pradžioje paskelbiame informaciją, kad vasaros sezonui ieškome gelbėtojų, bendrosios praktikos slaugytojų. Norime, kad žmonės apie tai sužinotų, planuotų savo laiką. Kandidatų registracija prasidės balandžio pradžioje“, – tvirtino pavaduotojas.

Pasak A.Siakki, pastaraisiais metais asmenų, norinčių dirbti gelbėtojais, nepritrūkdavo. Tarp jų ir seni vilkai, ir naujokai.

„Džiaugiamės, kai turime iš ko rinktis – norinčiųjų dirbti gelbėtojais yra daugiau nei vietų. Prireikus galime pakeisti darbuotoją, kuris pradėjęs dirbti vis dėlto nesuprato, kur atėjo. Tokių atvejų kartais pasitaiko. Norime pareigingų darbuotojų“, – pasakojo pavaduotojas.

Pirmoji atranka – balandį

A.Siakki pabrėžė, kad gelbėtojais gali dirbti gerai plaukti mokantys, ne tik fiziškai, bet ir psichologiškai stiprūs žmonės. Šios savybės yra svarbiausios.

„Paplūdimys nėra tik jūra, saulė ir merginos. Visokių dalykų nutinka. Poilsiautojai labai dažnai yra nedrausmingi. Puola į jūrą, kai ši audringa, o maudytis draudžiama. Reikia juos sudrausminti. Visokių situacijų nutinka ir krante“, – dėstė pavaduotojas.

Klaipėdos paplūdimiuose šiemet dirbs 77 gelbėtojai. Tiek pat jų buvo ir praėjusiais metais. Pirmąją jų atranką planuojama organizuoti balandžio pabaigoje, antrąją – gegužę.

Paprastai gelbėtojų atrankos vyksta „Gintaro“ baseine. Ten tikrinama, kaip kandidatai moka plaukti. Norintieji dirbti gelbėtojais turi įveikti tam tikrus normatyvus.

Po atrankų organizuojami mokymai. Jie taip pat rengiami dviem grupėms.

„Organizuoti vieną atranką ar vienus mokymus yra sudėtinga, nes ateina tikrai daug žmonių. Tokia praktika naudojama jau daug metų“, – teigė pavaduotojas.

Be slaugytojų neišsiverstų

„Klaipėdos paplūdimiai“ ieško ir 16 bendrosios praktikos slaugytojų. Šie specialistai privalo būti įgiję medicininį išsilavinimą. Anot A.Siakki, dažniausiai budėjimas pliaže slaugytojams yra antrasis darbas.

Slaugytojos, kaip ir gelbėtojai, dirba pamainomis. Vienu metu Smiltynės ir Melnragės-Girulių paplūdimiuose budi po tris asmenis.

Palanga yra atsisakiusi budinčių medikų paplūdimiuose. Pirmąją pagalbą nukentėjusiesiems suteikia gelbėtojai ir laukiama, kol atvyks greitosios medicinos pagalbos medikai.

Tačiau A.Siakki pabrėžė, kad slaugytojai paplūdimiuose reikalingi.

„Žinoma, gelbėtojai gali suteikti pirmąją pagalbą, bet būna tokių situacijų, kad be medicinos darbuotojų neišsiverstume. Jie ne tik gaivina skendusius, bet ir teikia pagalbą sužeistiems, insultą ar po vabzdžių įgėlimų alergijas patyrusiems asmenims. Gelbėtojai vaistų suleisti negali. Tą privalo daryti profesionalai. O kartais svarbios yra ir sekundės. Tad laukti greitosios nėra kada“, – pabrėžė pavaduotojas.

Artėjant vasarai bus stiprinamos ir paplūdimių valytojų pajėgos. Žiemą jų užteko mažesnių, nes pliažai buvo šiukšlinami ne taip gausiai. Vasarą poilsiautojai atliekų palieka kur kas daugiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ww

ww portretas
O koks jums skirtumas pensininkai ar ne,jeigu gelbes zmones? Juk ne visi pensininkai guli ant sofos prie televizoriaus,yra tokiu,kurie sportuoja ir rupinasi savo sveikata. Na,o jei toks gudrus esate,tai pasiulykite kitu variantu.

LAN

LAN portretas
Manau teks imti pensininkus, kadangi jaunimą pasiims valdžia ir išsiūs į laukus lakstyti, o kiti asmenys turi darbus ir dirba. Tai belieka pensininkai kurie galės puikiai gelbėti skęstančius žmonės.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių