Prasideda rinkimų karštinė

Nors iki savivaldos ir merų rinkimų dar lygiai metai, Klaipėdoje jau prasidėjo politinių jėgų sujudimas. Būsimoms permainoms ruošiasi ne tik partijos, bet jau formuojasi ir visuomeniniai komitetai, kurie rinkėjų simpatijas mėgins patraukti lig šiol politikoje nedalyvavusiomis žinomomis mieste asmenybėmis.

Meru mato A.Kuzmarskį?

"Klaipėda galėtų pakartoti Kauno sėkmę. Uostamiesčio meras turėtų būti verslo žmogus, toks kaip Visvaldas Matijošaitis." Tuo įsitikinę kai kurie įtakingi, kaip patys mano, miesto politiką siekiantys formuoti asmenys.

Būtent todėl tinkamiausiu Klaipėdos vadovu įvardytas verslininkas, uosto krovos kompanijos "Bega" valdybos pirmininkas Aloyzas Kuzmarskis. Esą jis net išoriškai kažkuo panašus į dabartinį Kauno merą.

Pats A.Kuzmarskis neslėpė, jog iš tiesų sulaukė pasiūlymų sukti į politiką ir iš jau veikiančios politinės partijos, ir iš besiformuojančio visuomeninio komiteto.

Tačiau jų pats verslininkas įvardyti nepanoro etikos sumetimais.

Buvo tokių siūlymų bei aktyvių kvietimų dalyvauti politikoje ir būti pačiame jos centre.

"Atvirai tariant, taip. Buvo tokių siūlymų bei aktyvių kvietimų dalyvauti politikoje ir būti pačiame jos centre. Prisipažinsiu, tas kvietimas ir siūlymas mane labai nustebino. Tačiau šiandien mano politika ir svarbiausias darbas yra uostas ir logistika. Čia politikavimo reikia mažiau, tiesiog turiu tyliai ramiai dirbti. Mano vieta yra čia. Į politiką eiti sprendimo nepriimu", – neslėpė A.Kuzmarskis.

Formuojasi nauji komitetai

Sprendžiant iš siekių į savo gretas prisivilioti žinomus klaipėdiečius, jau dabar telkiasi nauji politiniai dariniai, kitaip tariant, kol kas viešai neįvardyti visuomeniniai komitetai.

Tad akivaizdu, kad į būsimus savivaldybių rinkimus žiūrima labai rimtai. Tačiau neabejojama, jog per šiuos metus atsiras ir marginalinių dalinių, kurie mėgins laimę politikoje.

Dienraščio žiniomis, šiuo metu Klaipėdoje formuojasi keturi visuomeniniai komitetai.

Vienas jų – vadinamasis Kunigaikščių komitetas, kuris laikysis pseudopatriotinės bangos. Kalbama, jog jis veikiausiai jungs algirdus, vytautus, kęstučius, gediminus.

Dar vienas komitetas galbūt vadinsis "Klaipėdos forumu", kuris veikiausiai irgi laikysis patriotinės linijos. Panašus komitetas yra sostinėje – "Vilniaus forumas", kurio idėjos – portalo propatria.lt pagrindas.

Trečiasis visuomeninis komitetas Klaipėdoje veikiausiai bus darinys, susijęs su besiformuojančiomis bendruomenėmis.

Ir ketvirtasis turbūt bus vadinamasis Milijonierių komitetas, kuris sujungs turtingus Klaipėdos verslininkus.

Į merus taikys ir N.Puteikienė?

Pastaruosiuose rinkimuose Klaipėdos taryboje penkis mandatus laimėjo dviejų visuomeninių komitetų atstovai – "Puteikis plius" ir "Klaipėdos" visuomeninis komitetas.

Pagal įstatymą, pasibaigus kadencijai, komitetai neteks savo galių ir turės formuotis nauji. Vieno jų atstovas Vytautas Čepas tikino, jog ketina dalyvauti būsimuose savivaldos rinkimuose.

"Sveikatos turiu, protas dar aštrus. O jei rimtai, dar nežinau, prie ko jungsiuosi, nes man siūlė ir į partiją stoti. Bet man užtenka tų partijų, nesu sisteminis žmogus. Negalių atstovauti žmonių grupėms, kurios užsideda kažkokias ideologines kepuraites. Čiagi – ne Seimas, žmogus turi atstovauti ne partijoms ar grupėms, o visiems miestiečiams nepriklausomai nuo tautybės ar politinių įsitikinimų", – dėstė V.Čepas.

Kito visuomeninio komiteto "Puteikis plius" vadovė Nina Puteikienė tvirtino, kad per pastaruosius metus pasikeitė tam tikros aplinkybės, Seimo narys klaipėdietis Naglis Puteikis, kurio vardu pavadintas komitetas, tapo Centro partijos pirmininku, todėl šio komiteto būsimuose rinkimuose neliks.

"Bet ir toliau dalyvausiu rinkimuose gindama viešąjį interesą, jeigu dar iki to sulauksiu visuomenės palaikymo, tada galvosiu ir dėl savo kandidatūros kėlimo į miesto merus. Tačiau reikėtų, kad mane iškeltų koks nors visuomeninis komitetas", – teigė N.Puteikienė.

"Valstiečiai" šturmuos tarybą

Klaipėdos taryboje nėra ir lig šiol nebuvo nė vieno Lietuvos žaliųjų ir valstiečių partijos atstovo. Praeituose rinkimuose partija uostamiestyje net nebuvo registruota.

Esą partija rinkimuose nedalyvavo dėl techninės klaidos, nors kandidatų sąrašas buvo paruoštas, tačiau vienas žmogus nebuvo registruotas Klaipėdoje, todėl visas sąrašas į rinkimus nepateko.

Būsimuose rinkimuose "valstiečiai" neslepia savo ambicijų. Klaipėdoje į Seimą išrinktas šios partijos atstovas Dainius Kepenis tikino, jog rinkimams rimtai ruošiamasi.

"Turime jau ir kandidatą į merus, beje, ne vieną. Tačiau kol kas įvardyti nenorėčiau. Supraskite, vos paskelbę pavardę žmogaus į mero postą, norėdami jam padaryti gera, tik pakenktume. Ateis laikas, paviešinsime. Tai bus klaipėdiečiai, kurie žinomi ir nusipelnę miestui. Ar jie sutiko? Jie dar svarsto", – teigė D.Kepenis.

Parlamentaras paneigė, kad kandidatas į Klaipėdos merus galėtų būti kuris nors iš uostamiestyje išrinktų Seimo narių, jo partijos atstovų.

Praėjusiuose rinkimuose "valstiečių" kandidatas į miesto merus buvo Stasys Paulauskas, šįkart esą jis nedalyvaus. Per anuos rinkimus kandidatas surinko vos 353 balsus ir liko priešpaskutinis iš 12-os.

Liberalai vienija jėgas

Po Liberalų sąjūdį ištikusios katastrofos 2016-ųjų gegužę, kai kyšio ėmimo-davimo skandalo epicentre atsidūrė buvęs partijos lyderis Eligijus Masiulis, bemaž pusantrų metų partijos viduje tvyrojusi įtampa uostamiestyje slūgsta.

Dienraščio žiniomis, klaipėdiečiai liberalai susitelkė, nors, regis, kurį laiką būta tam tikrų trinčių tarp rūmų Liepų ir Danės gatvėse. Tada spėliota, kuo šitie dalykai pasibaigs, ar neskils partija į kelias dalis.

Šiuo metu liberalai telkiasi aplink merą Vytautą Grubliauską, kurio reputacija, nepaisant kai kurių oponentų priešiškų nuostatų ir kažkieno norų, tarp miestiečių yra aukšta.

Liberalai, per praeitus savivaldos rinkimus Klaipėdoje laimėję 12 mandatų, ruošiasi rinkimams. V.Grubliausko teigimu, pasirengimas jau prasidėjo, svarstomas kandidatų sąrašas, rinkimų štabo vadovas.

"Patirties dalyvaujant rinkimuose kaip ir yra, tačiau be dalykinių pokyčių, tikėtis sėkmės rinkimuose būtų drąsu. Į šiuos rinkimus liberalai eis kaip niekada esant sudėtingai situacijai. Gal tie įvykiai, sukrėtę visos šalies politinę sistemą, tiesiogiai nesiejami su Klaipėdos savivalda, tačiau natūralu, dėmė ant liberalų partijos munduro yra gana didelė. Tačiau pabėgti nuo to ir atsižegnoti, kad mes niekuo dėti, būtų neteisinga. Šiuose rinkimuose dalyvausime pačioje sudėtingiausioje startinėje pozicijoje partijos istorijoje", – teigė V.Grubliauskas.

Klaipėdos meras nepaneigė, kad nekandidatuos į merus ir kitą kadenciją, tačiau esą tai priklausys nuo to, ar partija patvirtins jo kandidatūrą.

Socdemai liko stabilūs

Per pastaruosius rinkimus socialdemokratai Klaipėdos taryboje laimėjo tris mandatus. Ne mažiau jie tikisi ir artėjančiuose rinkimuose.

Nors partiją krėtė skilimo skandalas, Klaipėdos socialdemokratai liko ištikimi senosioms tradicijoms ir neatskilo, liko su jaunuoju partijos pirmininku Gintautu Palucku.

Tiesa, tai dviem Seimo narės Irenos Šiaulienės padėjėjoms uostamiestyje kainavo darbą, tarp jų – ir skyriaus pirmininkei Lilijai Petraitienei.

Tačiau politikė savo sprendimo nesigaili ir mano, kad būtent ir jos pozicija turėjo didelės įtakos, kad skyriaus nariai "neišsibėgiojo".

"Nuoseklumo pozicijos laikiausi ir pati, ir skyriaus taryba, ir prezidiumas. Ir kai svarstėme, ar išeiti iš koalicijos, buvo keletas nuomonių, bet revoliucinėms idėjoms nepasidavėme. Pas mus vidinės trinties skyriuje nebuvo, nors žinau, kad mūsų kolegos iš Klaipėdos buvo kviečiami prisijungti prie naujos partijos, bet, mano žiniomis, niekas nepasitraukė", – teigė L.Petraitienė.

Tokiomis nuotaikomis ir ruošiamasi būsimiems savivaldos rinkimams. Anot L.Petraitienės, partijos tikslas yra susigrąžinti rinkėją ir gauti ne mažiau trijų mandatų.

Kodėl proletariniame mieste (o Klaipėdai akademinio ar kultūrinio centro pavadinimas taip ir neprilipo) tiek mažai balsuojančiųjų už socialdemokratines idėjas, daugeliui politologų yra nesuprantama.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nsb

Nsb portretas
Oi oi oi gal kas pastatys klizma libams. Kaip užkniso tie patys alkani snukiai.

labai

labai portretas
ankstyvos diskusijos ir pasidrabsymai, spesit dar, laiko sociai yra

Asai

Asai portretas
Tai didžiausi marginalai tai yra dabartiniai liberalai su grubliausku priešaky. Per juos miestas miršta. Tai pati kormpuociausia partija Lietuvoje kartu su socdemais. Bet aišku pensininkai dėl jų pasistengs.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių