Prasidėjo tarptautinė išminavimo jūroje operacija „Atvira dvasia 2013“

  • Teksto dydis:

Pirmadienio popietę iš Klaipėdos uosto dalyvavimui rugpjūčio 19-29 dienomis vykstančioje tarptautinėje minų paieškos ir nukenksminimo operacijoje „Atvira dvasia 2013“ (angl. “Open Spirit 2013“) išvyko 12 karinių laivų.

Karinių jūrų pajėgų atstovo civilių ir karių bendradarbiavimui kapitono leitenanto Antano Brenciaus teigimu, darbą išminavimo rajone taip pat pradėjo keturios narų-išminuotojų komandos. Viso į šią išminavimo operaciją yra pritraukta daugiau nei 500 karių iš 10 valstybių.

Operacijoje dalyvaujantys dviejų Lietuvos civilinių organizacijų laivai – Lietuvos saugios laivybos administracijos hidrografinis laivas „Varūna“ bei Klaipėdos universiteto mokslinis tiriamasis ir mokomasis burlaivis „Brabander“ į operacijos rajonus išvyks rugpjūčio 21 d.

Išminavimo operacijos rajonai yra išdėstyti Lietuvos teritorinių vandenų ir išskirtinės ekonominės zonos vandenyse Baltijos jūroje ir buvo parinkti remiantis istorine medžiaga patvirtinančia minavimo darbus jūroje I-II pasaulinio karo metais, bei turima tarptautine Baltijos jūros dugno duomenų baze. Operacijos dalyviams yra išskirstytos teritorijos minų ir kitų sprogstamųjų užtaisų žvalgymui jūros dugne 78 kvadratinių jūrmylių (apie 145 kvadratinių kilometrų) plote. Jei aplinkos sąlygos leis, operacija vyks nepertraukiamai.

Galutiniai išminavimo operacijos rezultatai, išvalytas jūros dugno plotas, jūroje aptiktų ir sunaikintų minų ar kitos karinės amunicijos skaičius bus žinomi ir paskelbti operacijai pasibaigus.

Tarptautinės minų paieškos ir nukenksminimo operacijos „Atvira dvasia“ yra tęstinės  Baltijos šalių (Lietuvos, Latvijos ir Estijos) pastangos padedant tarptautiniams partneriams išvalyti šalims priklausantį Baltijos jūros dugną nuo I-II pasaulinių karų bei pokario laikotarpiu likusių  jūrinių minų ir kitų sprogstamųjų užtaisų ir taip sumažinti jų keliamą riziką jūrinei laivybai, žvejybai ir kitai ekonominei veiklai. Šios operacijos Baltijos šalyse vykdomos kasmet, rotacijos principu.

Skaičiuojama, kad I-II pasaulinio karo metais Lietuvos teritorinių vandenų ir išskirtinės ekonominės zonos vandenyse Baltijos jūroje buvo išdėstyti 15 jūrinių minų laukai su apytiksliu 1650 jūrinių minų skaičiumi.

Lietuvos vandenyse nuo 1997 metų buvo vykdyta 10 didelio mąsto tarptautinių operacijų, kurių metu buvo rasta 150 jūrinių minų ir kitų sprogstamųjų užtaisų.  Paskutinį kartą tokio mąsto išminavimo operacija Lietuvai priklausančiuose Baltijos jūros vandenyse buvo vykdoma 2010 metais.

Operaciją „Atvira dvasia 2013“ organizuoja Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sss

sss portretas
nx cia reikia ? isvis tas armijas isvaikyt visas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių