Pražydęs šalpusnis pranašauja šilumą

Kovo pradžioje pražydęs šalpusnis nustebino ne tik pajūrio gyventojus, bet ir klimatologę Audronę Galvonaitę. Specialistė prognozavo, kad galima tikėtis ne tik šiltesnio pavasario, bet ir gamtos anomalijų kupinos vasaros.

"Jei jau šalpusnis išlindo, vadinasi, pajūryje prasidėjo žiedų pavasaris. Žibučių jau matėme, o šalpusniai, matyt, tik pajūryje žydi", – stebėjosi A.Galvonaitė.

Klimatologė prisiminė posakį, kad po netikusios žiemos dažniausiai būna šalta vasara.

"Tačiau pasitaiko ir išimčių, kaip nutiko 2008-aisiais. O kol kas prognozuojama, kad šiais metais nestigs anomalijų. Mokslininkai teigia, kad susidursime su nukrypimais, ekstremaliais reiškiniais", – tikino A.Galvonaitė.

Rusijos ir Amerikos mokslininkai esą iš tiesų prognozuoja vasaros karščius, kuriuos keis liūtys ir škvalai.

Kadangi Ramiajame vandenyne susiformavo El Ninjo, neįprastas, necikliškas Ramiojo vandenyno ekvatorinės dalies vandenyno srovių pasikeitimas, dideli karščiai Australijoje žadami ir šiais metais, o Ameriką turėtų merkti liūtys.

"Mes pajausime visko po truputį – gali būti ir karščių, ir liūčių. O kovo mėnesio vidutinė temperatūra numatoma iki 4 laipsnių aukštesnė už įprastą. Daugiametė vidutinė temperatūra yra minusinė – 0,7 laipsnio šalčio, – aiškino klimatologė.

Pajūryje savaitgalį ir visą ateinančią savaitę numatomi nepastoviai debesuoti orai, be didesnio lietaus. Vyraus vakarinių krypčių 7–12 m/s greičio vėjai. Gūsiai šeštadienio pirmoje dienos pusėje, pirmadienį ir antradienį turėtų siekti iki 15–18 m/s.

Oro temperatūra dienomis kils iki 3–6 laipsnių šilumos, o skaisčiau pašvietus saulei – net iki 7–9 laipsnių. Naktimis atvės iki 1–3 laipsnių šilumos, vietomis prognozuojama 0 ar 2 laipsnių šalčio temperatūra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių