Premjero dėmesys – Klaipėdai, SGD terminalui ir klasteriui

Klaipėdoje esantys strateginiai objektai bei planai penktadienį sulaukė ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus dėmesio. Uostamiestyje viešėjęs premjeras įvertino Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo prjekto įgyvendinimą, domėjosi uosto veikla bei dalyvavo pasirašant Suskystintųjų gamtinių dujų klasterio steigimo sutartis

Nuteikė pozityviai

Penktadienį Lietuvos Respublikos ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius dalyvavo SGD terminalo projekto įgyvendinimo komisijos posėdyje, kuris vyko Klaipėdoje.

„Prieš tai du posėdžiai vyko Vilniuje, todėl norėjome atvykti ir tiesiog natūroje pamatyti, kas yra nuveikta“, – vizito tikslą įvardijo premjeras.

A.Butkevičius patikino, kad posėdis buvo konstruktyvus ir jį gerai nuteikė praėjusiais metais bendrovės „Klaipėdos nafta“, valstybinio jūrų uosto direkcijos pasiekti rezultatai.

„Klaipėdos jūrų uosto krova pasiekė didelius rezultatus, kurie netgi nebuvo prognozuojami. Bendrovė „Klaipėdos nafta“ tikriausiai po dešimties metų pirmą kartą valstybei sumokės dividendus. Nors kai kurie jų projektai pasibaigė tik 2015 m. sausio 1 d. Matome, kad jau po vienerių metų bendrovės veiklos jie turi teigiamus rezultatus, turi sukaupę pelną“, – dėstė ministras pirmininkas.

Aptarė pasiekimus

Be to, pastebima, kad „Klaipėdos nafta“ tarptautinėje aplinkoje yra pripažinta ne tik kaip bendrovė, kuri įvykdė svarbius stratetiginius projektus visame Baltijos regione, bet ir užsitarnavo svarbų vardą SGD terminalų projektavimo, statybos srityje ir jau yra pakviesta į Kolumbiją kaip konsultantė.

Vykusio posėdžio metu kalbėta ir apie antžeminio terminalo statybas, nuveiktus darbus. 2017-aisiais jau numatoma tokio terminalo statybų pradžia bei sprendžiama, kas vykdys antžemines ir bunkeriavimo paslaugas.

A.Butkevičius pastebėjo, jog bus siekiama, kad minėtas „Klaipėdos naftos“ terminalas bei SGD termianlas taptų lyderiais Baltijos jūros regione.

„Tai leistų sumažinti sąnaudas“, – paaiškino premjeras.

Teigiamai vertinamas ir bendrovės darbas su komerciniais bankais, mat 2024-aisias laivo nuomos sutartis baigsis ir komercinių bankų pagalba bus reikalinga mažinti SGD terminalo eksploatacines išlaidas.

Posėdyje A.Butkevičiui pristatytas ir Klaipėdos uosto plėtros planas bei aukšti praėjusių metų rezultatai. Pastebėta, kad pozityviai nuteikia ir šiųmečiai geri pirmojo šių metų ketvirčio rezultatai.

Mažės dujų kaina

Uostamiestyje apsilankęs vienas svarbiausių šalies asmenų turėjo džiugių žinių ir šilumos vartotojams. Jo teigimu, jau nuo šių metų liepos buitiniams vartotojams mažės dujų kaina.

„Klaipėdos naftai“ gavus iš komercinių bankų pinigų, neatmetama, SGD terminalo dedamoji taip pat turėtų mažėti, tačiau ar smarkiai, kol kas neprognozuojama.

Viešnagės uostamiestyje metu A.Butkevičius pastebėjo, kad pasigirdus kalboms apie galimą diversantų išsilaipinimą Juodkrantėje, nereikėtų nerimauti dėl SGD terminalo saugumo.

„Terminalo saugumas yra užtikrintas, garantuotas ir visas abejones reikia išsklaidyti“, – patikino vyriausybės vadovas.

Pasirašė sutartį

Ministro pirmininko vizito metu Klaipėdos universitete tarp keturių klasterio partnerių - „Klaipėdos naftos“, „Vakarų laivų gamyklos“, Klaipėdos mokslo ir technologijų parko ir Klaipėdos universiteto pasirašyta SGD klasterio steigimo sutartis.

„Klaipėdos naftos“ generalinis direktorius Mantas Bartuška pastebėjo, kad šio klasterio tikslas – bendradarbiauti energetikos, švietimo ir mokslo bei verslo srityse taip didinant technologinį-ekonominį konkurencingumą bei skatinant SGD verslą ir investicijas.

Klaipėdos universitete jau šiemet prasidės priėmimas į naują studijų programą „SGD terminalų inžinerija“.

Pažado nepamiršo

Prieš kurį laiką vyriausybė buvo pažadėjusi Baltijos pr. rekonstrukciją. Teigiama, kad šis pažadas tebegalioja ir nėra pamirštas.

„Mūsų pažadas buvo, kad mes suprojektuosime Šilutės kelio ir Baltijos pr. sankryžą arba didesnį pralaidumą ir projektas buvo paruoštas“, – teigė ministras pirmininkas.

Šiuo metu esą yra parengti trys galimi variantai – du estakadų ir tunelio. Pastarojo įrengimas būtų itin brangus.

„Estakados yra parengti du variantai. Vienas variantas – jeigu iškeltume degalinę, jeigu liktų degalinė – kitas. Šito projekto sąmatinė vertė du su puse karto mažesnė“, – pastebėjo A.Butkevičius ir pridūrė, kad yra linkęs labiau palaikyti estakados statymą, mat jos statybos trukmė yra kur kas mažesnė.

Šio projekto įgyvendinimo pradžia turėtų būti ateinančais metais ir būtų skirta dalis pinigų iš Europos Sąjungos struktūrinės paramos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

PAMĄSTYMUI

PAMĄSTYMUI portretas
Visi keikė, bet pasirodo SGD yra tinkamas varijantas. Reiškia tinkamai dirbo konsrvatorių ir liberalų vyriausybė. Tai ko dar bliaunam ?

Seagalas

Seagalas portretas
O kur zadeti Klaipedai keliai, vajadukai ir baseinas??? Pasneketi visi meistrai

arunas

arunas portretas
Statybininku prospekta pratesti reikia.Argi neaisku.?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių