Pretenduoja į Klaipėdos „Padėkos kaukes“

Klaipėdos „Padėkos kaukėmis“ šiemet siūloma apdovanoti devynis scenos menininkus ir spektaklį.

Pasiūlė trys teatrai

Šiandien baigėsi pasiūlymų priėmimas, ir Lietuvos teatro sąjungos Klaipėdos skyrius informavo, kad už reikšmingiausius uostamiesčio pastarojo teatrinio sezono įvykius bei nuopelnus teatro menui šiemet pretenduoja būti apdovanoti septyni klaipėdiečiai ir du vilniečiai teatro kūrėjai bei vienas naujausių Klaipėdos dramos teatro spektaklių – Gintaro Grajausko „Mergaitė, kurios bijojo Dievas“.

Juos šešti metai gyvuojančiam Klaipėdos „Padėkos kaukės“ apdovanojimui pasiūlė uostamiesčio Dramos, Muzikinis ir Pilies teatrai.

Siekia „Metų spektaklio“ laurų

Tarp Klaipėdos dramos teatro pretendentų esanti tragikomedija „Mergaitė, kurios bijojo Dievas“ užsimojo tapti „Metų spektakliu“.

Jame pagrindinį Marijos vaidmens atliekanti Monika Vaičiulytė apdovanojimui pristatyta „Metų debiuto“ nominacijoje.

„Metų aktoriaus“ titulo ir „Padėkos kaukės“ siekia Vytautas Anužis, tame pačiame spektaklyje sukūręs net tris vaidmenis – Piršlio, Generalinio ir Gydytojo.

Įdomu, kad uostamiesčio Pilies teatras „Padėkos kaukei“ pristatė du vilniečius menininkus, šį teatro sezoną kūrusius Klaipėdos dramos teatre. Tai režisierius Jonas Vaitkus („Metų režisierius“) – už „Mergaitės, kurios bijojo Dievas“ režisūrą ir dailininkė scenografė Marta Vosyliūtė („Metų scenografas“) – už Ephraimo Kishono „Ei, Džuljeta“ scenovaizdį.

Už sezono darbus ir nuopelnus

Klaipėdos lėlių teatras „Padėkos kauke“ siūlo apdovanoti lėlių teatro režisierę, dailininkę, dramaturgę ir pedagogę Jūratę Januškevičiūtę, pagerbiant ją už nuopelnus teatro menui.

Garbingo apdovanojimo siekia ir Klaipėdos muzikinio teatro atstovai. Baleto šokėja Aušra Krasauskaitė „Padėkos kaukei“ pristatyta vėlgi „Metų debiuto“ nominacijoje. Jaunąją artistę publika šį sezoną turėjo pastebėti naujame Klaipėdos muzikinio teatro šokio spektaklyje „Spragtukas“, taip pat atnaujintame B.Pavlovskio balete „Snieguolė ir septyni nykštukai“.

Balerina Beata Molytė, sukūrusi spektaklį „Nuo flamenko iki džiazo“, Klaipėdos muzikinio teatro administracijos ir meno tarybos siūlymu, į laurus pretenduoja „Metų šokio projekto“ nominacijoje. Tame pačiame teatre chormeisteriu dirbantis ir jam kuriantis kompozitorius Vladimiras Konstantinovas galėtų būti tituluotas „Metų teatro kompozitoriumi“, o ilgametis teatro orkestro muzikantas – fleitininkas ir daugybės aranžuočių autorius Rimantas Giedraitis, manoma, kad nusipelnė ypatingos padėkos nominacijoje „Už nuopelnus teatro menui“.

Ypatinga padėka – tik trims

Taigi konkurencija – didžiulė, nes pagal šio apdovanojimo nuostatus kasmet teikiamos ne daugiau kaip trys „Padėkos kaukės“.

Šį specialų apdovanojimą, kurio idėjos autorius – Pilies teatro režisierius Alvydas Vizgirda, 2005 m. įsteigė Klaipėdos miesto savivaldybė ir Lietuvos teatro sąjungos Klaipėdos skyrius. Jis skiriamas specialios teatro specialistų komisijos sprendimu. Laureatus komisijos nariai renka slaptu balsavimu. Šiemet komisija posėdžiaus kovo 15-ąją ir svarstys pasiūlymus, vertindama pretendentų 2010–2011 m. teatro sezono darbus ir nuopelnus teatro scenai. Komisijos pirmininko aktoriaus Valentino Klimo teigimu, nominacijos gali ir pasikeisti į kitas, nei siūlo kandidatūrų teikėjai.

Ir pats apdovanojimas – kasmet lyg ir tas pats, bet vis kitoks. Nes tai vienetinis meno kūrinys, dailininko sukurtas specialiai tam žmogui, kuriam skirtas. „Padėkos kaukė“ – kaip paveikslas įrėminta įspūdinga juvelyrikos miniatiūra iš sidabro, papuošta auksu bei brangakmeniais ir kainuojanti maždaug du tūkstančius litų. Jau kelinti metai iš eilės ši užduotis patikima klaipėdiečiui grafikui ir juvelyrui Vidui Bizauskui.

Apdovanos po premjeros

Klaipėdos „Padėkos kaukėmis“ jau įvertintas režisierių Ramūno Kaubrio, Alvydo Vizgirdos ir Povilo Gaidžio, dramos aktorių Vytauto Paukštės, Valentinos Leonavičiūtės, Marijos Černiauskaitės-Barauskienės, Nelės Savičenko, Broniaus Gražio, Elenos Gaigalaitės ir Rimanto Pelakausko, muzikinio teatro artistų solistų Ritos Petrauskaitės, Šarūno Juškevičiaus ir Virginijaus Pupšio, mimo Alekso Mažono bei lėlininko Lino Zubės indėlis į teatro meną.

„Padėkos kaukės“ ir apdovanojimą patvirtinantys dokumentai laureatams šiemet bus įteikti kovo 26-ąją Klaipėdos žvejų rūmuose švenčiant Teatro dieną. Ten publikos lauks rampų šviesoje pirmąsyk pasirodysianti Klaipėdos dramos teatro premjera – Josepho Kesselringo juodoji komedija „Aršenikas ir seni nėriniai“ (rež. P.Gaidys). Po jos bus paskelbti ir iškilmingai apdovanoti šių metų „Padėkos kaukės“ laureatai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jurgita

jurgita portretas
Gražios šventės visiems.

justina zokaite

justina zokaite portretas
neidomu visiskai nesamone fui O balu parasyta galejo ir geresni surasti ane
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių