Prie altoriaus – tik už eurus

Šventu Santuokos sakramentu panorę savo tuoktuves įamžinti klaipėdiečiai liko nustebinti kone dvigubai šoktelėjusių bažnyčios įkainių. Jaunai porai sutuoktuvių ceremonija vienoje uostamiesčio bažnyčių atsiėjo 200 eurų, kai skaičiuojant senąja valiuta prieš pusantrų metų buvo prašoma aukoti apie 300–400 litų.

Pribloškė suma

Pora lanko Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčią, kurioje ir panoro prisiekti vienas kitam meilę.

Prieš jungtuves jaunavedžiams keliami tam tikri reikalavimai.

Pora privalo pristatyti asmens dokumentų kopijas, krikšto liudijimo kopijas, leidimą susituokti už parapijos ribų, jei pora tuokiasi ne savo "zonoje".

"Privalu išklausyti pasirengimo santuokai kursus. Tai kainuoja dar 50 eurų. Kursai vedami Šeimos centre. Iš viso susidaro 250 eurų suma. Mano galva, tai yra labai didelė suma. Kai oficiali minimali alga iki liepos pradžios šalyje tebuvo 350 eurų, bažnyčios prašoma suma atrodo neadekvačiai didelė. Jauniems studentams tai yra prabanga", – prisipažino 22 metų nuotaka Austėja.

Mergina pabandė pasidomėti, kokias sumas moka kitos nuotakos, ketinančios tuoktis kitose bažnyčiose.

"Internete merginos prisipažįsta, kad šioje bažnyčioje egzistuoja nusistovėjusios aukų sumos. Tai mane nustebino, nes iš esmės, bažnyčiai kiekvienas žmogus laisva valia aukoja auką. Niekas negali jo priversti mokėti. Manyčiau, kad kiekvienas atvejis yra individualus, todėl neturėtų būti visiems nustatomos vienodos sumos", – svarstė klaipėdietė.

Tiesa, mergina pažymėjo, kad jai į akis bažnyčioje niekas kol kas nepasakė, kiek ji turės sumokėti už šventę.

"Sumos dydį aš išgirdau iš kitų merginų, kurios ruošiasi tuoktis", – paaiškino jaunoji.

Paragino mokėti iš anksto

Tačiau tai, kad bažnyčia paprašė iš anksto, dar prieš savaitę, susimokėti už būsimas tuoktuves, merginai atėmė amą.

"Gavau laišką, kuriame rašoma, kad paskutinis susitikimas su kunigu vyksta pirmadienį, prieš santuoką. Nurodoma, kad atvyktų abu sužadėtiniai", – aiškino jaunoji.

Susitikimo metu aptariama ceremonija ir sutvarkomi civilinės metrikacijos dokumentai.

Bažnyčios rašte rašoma, kad atsilyginimas už apeigas dalijamas į tris dalis.

Viena dalis sumokama už bažnyčios papuošimą, kita – aptarnaujančio personalo – zakristijono, vargonininko ir valytojos užmokestis.

Dalis mokėtinos sumos sudaro auka bažnyčios išlaikymui, o trečioji sumos dalis atitenka kunigui.

Už vieną ceremoniją – 66,6 euro

Išeitų, kad už vienos poros sutuokimą kunigas gauna 66,6 euro.

Tikėtina, kad mažiausiai per dvi savaitgalio dienas, sutuokus mažiausiai 8 poras, kunigas uždirbtų per pusę tūkstančio eurų.

Tuoktuvės bažnyčioje gali vykti dar ir trečiadieniais, kai jungtuvės vyksta ir Santuokų rūmuose.

Tiesa, ne kiekvienas dvasiškas tėvas gali tikėtis poros tūkstančių eurų atlyginimo per mėnesį.

Jei kunigas nėra laisvai bendraujantis su jaunimu, tikėtina, kad bažnyčia nesulauks populiarumo tarp jaunavedžių.

Atlygio suma priklauso ir nuo to, kokia tai bažnyčia.

Ypatingo populiarumo ir pinigingų klientų gausos gali tikėtis kurortuose įsikūrę Dievo namai.

Gal dėl to vieno kurorto parapijiečiai senokai piktais liežuviais plaka vieno kunigo pomėgį važinėti "Lexus" automobiliu, dėvėti "Gucci" batus ir kvėpintis itin brangiais, geru aromatu dvelkiančiais kvepalais.

Šalies didmiesčiuose ar kurortuose įsikūrusiose žinomose bažnyčiose tuoktuvių ceremonijos kaina gali išaugti net iki 600–800 eurų.

Kurija atsakė argumentais

Klaipėdietė Austėja nusprendė kreiptis į Telšių vyskupijos kuriją, kad jai būtų išaiškinta, gali bažnyčia prašyti konkrečios sumos aukai ar ne.

Taip pat ji paprašė duoti atsakymą, kodėl prašoma susimokėti prieš tuoktuves.

Kurija klaipėdietei atsakė, kad vadinamąją atmintinę, kurioje nurodoma susimokėti iš anksto, bažnyčia siunčia norėdama išvengti dviejų kraštutinumų.

"Viena vertus, supratimo, kad visa auka "eina kunigui į kišenę". Kita vertus, supratimo, kad parapija yra valstybės finansuojama ir ji gali, ir turi teikti visus patarnavimus visiškai nemokamai. Bažnyčia yra išlaikoma iš aukų, todėl, kuo skaidresnis kalbėjimas apie aukas, tuo mažiau nesusipratimų", – rašoma kurijos atsakyme.

Merginai buvo paaiškinta, kad į prašomą sumą įskaičiuojamas mokestis valytojai, kuri turi po ceremonijos iššluoti gėlių žiedlapius, mokestis vargonininkui.

"Kvietimas susitvarkyti visus reikalus iki santuokos, taip pat ir atsilyginimas, padiktuotas išmintingos gyvenimo patirties. Santuokos metu mintys ir jausmai būna kituose, svarbesniuose reikaluose", – nusistovėjusios tvarkos argumentus aiškino kurija.

Tačiau Telšių vyskupijos kurijos atstovas pabrėžė, kad "materialinis atsilyginimas nėra ir negali būti kliūtis santuokos sakramento priėmimui".

Be pinigų netuoks?

"Aš studijuoju ir mano pajamos yra minimalios. Dirba tik būsimas vyras, tačiau jo alga nėra didelė. Tiems, kas neturi pinigų, net bažnyčioje nėra šansų susituokti. Kai mums buvo aiškinama, kad renkami pinigai už bažnyčios puošybą, nustebau. Pirma, tai man visai nėra būtina. Antra, tuokiasi kelios poros viena po kitos, o iš visų renkami pinigai už puošybą gėlėmis", – stebėjosi mergina.

Klaipėdietė prisiminė, jog kunigas porai prasitarė, kad besituokiančiųjų bažnyčioje netrūksta.

"Buvo pasakyta, kad mūsų ceremonijai laiko ras tik per pietų pertrauką. Vadinasi, visą dieną vyksta jungtuvės. Aš labai abejoju, kad kuris kunigas tuoktų porą, jei jie pirma nesusimokėtų. Nemanau, kad iš viso įvyktų tuoktuvės, jei žmonės nemokėtų. Visi sako, kad tokia suma yra per didelė, tačiau visi tyli. Tikėjimas – labai brangus dalykas. Net nekeliant didelės puotos, o panorus kukliai, bet širdyje iškilmingai susituokti bažnyčioje, neįmanoma be tokių įspūdingų sumų", – kalbėjo klaipėdietė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Seniai žinoma tiesa

Seniai žinoma tiesa portretas
NETURI PINIGŲ -- NESIŽENYK...

melas

melas portretas
religija-verslas...ko cia stebetis?

Išvada

Išvada portretas
Visi kunigai parazitai
VISI KOMENTARAI 44

Galerijos

Daugiau straipsnių