Prie kruizinio terminalo – atviras muziejus

Į neįgyvendintą ankstesnės Uosto direkcijos idėją įrengti iš uosto akvatorijos iškeltų akmenų alėją, dabartinė vadovybė ketina žvelgti racionaliau.

„Kalbėjausi su Klaipėdos laivų remonto bendrovės vadovybe, miesto administracijos atstovais, klausiau architektų nuomonės dėl atviro muziejaus šalia kruizinio terminalo. Į Klaipėdą atplaukusiems jūrų turistams būtų sudaryta unikali galimybė pamatyti eksponatus, kurie susiję su uosto veikla“, – kalbėjo Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Arvydas Vaitkus.

Jo nuomone, buvusioje Klaipėdos laivų remonto teritorijoje keliose vietose galėtų būti išdėstyti įvairūs eksponatai. Uosto bendrovės turi unikalių istorinių pramoninės veiklos eksponatų. Tai ir senasis Klaipėdos laivų remonto bendrovės staklynas, ir iš uosto akvatorijos ištraukti seni inkarai, ir gilinant uostą iškelti įspūdingo dydžio akmenys. Kai kurios uosto bendrovės netgi išlaikė unikaliai atrodantį seną geležinkelio vagoną.

„Ne paslaptis, kad dabar į Klaipėdos uostą atplaukus kruiziniam laivui, dalis keleivių iš jo netgi neišlipa. Norėtųsi, kad išgirdęs apie tai, jog šalia kruizinio terminalo yra unikalių eksponatų muziejus, turistas išliptų ir susipažintų su juo, o sykiu – ir su Klaipėdos uostu. Norėtųsi, kad jūrų turistai apie Klaipėdą susidarytų kuo palankesnį įspūdį“, – teigė A.Vaitkus.

Bendro muziejaus po atviru dangumi dalimi taptų ir Pilies uosto dalyje eksponuojami istoriniai laivai, ir Piliavietės muziejaus eksponatai.

Panašių variantų kituose Europos uostamiesčiuose yra daug. Unikalios vietos, kuriose rymo senoviniai laivai, yra Roterdame, Amsterdame, Hamburge. Artimiausias unikalus pavyzdys – Taline, kur netoli kruizinių laivų prieplaukos įrengtas unikalus jūrinis muziejus.

Anot A.Vaitkaus, dar šiemet turėtų būti patvirtintas Klaipėdos piliavietės detalusis planas. Jis, Uosto direkcijos vadovo nuomone, atvers didesnes galimybes vystyti teritoriją prie piliavietės ir kruizinių laivų terminalo.

A.Vaitkus pasisakė už tai, kad arčiau vandens su vaizdu į uosto akvatoriją būtų statomi ir Klaipėdos miesto kultūriniai objektai. Prieš kurį laiką kilo arši diskusija, ar „Memelio miesto“ dalyje ant vandens gali būti statomas Muzikinis teatras.

„Tiesiogiai uosto teritorijoje kultūriniai objektai neturi būti statomi, bet miesto teritorijoje ir su vaizdu į marias – taip. Tik reikia ieškoti kompromisų, kad kultūrinių objektų statybos netaptų negatyviu reiškiniu uosto kompanijų veiklai“, – svarstė A.Vaitkus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

k

k portretas
Labai gera ideja! Saunuolis A. Vaitkus!!!!

To k

To k portretas
Viskas gerai, išskyrus tai, kad tuo pretekstu bus sumažintas žemės nuomos mokestis Achemos įmonei Klaipėdos laivų remontas. Achema pataupys...

Ra

Ra portretas
Šaunuoliai Uosto direkcija, tikrai reikalingas toks muziejus.
VISI KOMENTARAI 5

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių