Priėmimo į mokyklas tvarkoje – daugiau aiškumo?

Miesto tarybos posėdyje bandyta išsklaidyti tėvams kilusius neaiškumus dėl priėmimo į mokyklas tvarkos. Įteisinta tai, kad nebeliks prašymo eilės numerių. Pabrėžiama, kad nuo dokumentų pateikimo laiko nepriklausys, ar vaikas pateks į mokyklą.

Kilo nepasitenkinimas

Miesto tarybos posėdžio pradžioje nuomonę apie susidariusią situaciją dėl priėmimo į uostamiesčio mokyklas tvarkos išsakė Vakarų Lietuvos tėvų forumo atstovai.

Organizacijos narė Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili atkreipė dėmesį, kad jau beveik mėnesį skelbiamos žinios kursto tėvų nerimą ir nepasitenkinimą.

Gruodį miesto taryba patvirtino, kad prašymus dėl patekimo į mokyklas bus galima teikti nuo vasario 19 d. Seniau tai buvo galima daryti nuo sausio 3-osios.

Pasak G.Burbulytės-Tsiskarishvili, tada paskelbta informacija, kad tėvai gali teikti prašymus registruotais laiškais, tačiau pirmenybė bus teikiama atneštiems į įstaigą ir stovėjusiems eilėje.

"Vėliau žinios pasikeitė. Paskelbta, kad pirmenybė bus teikiama registruotais laiškais atsiųstiems prašymams, išsiųstiems iki vasario 19 d. Taip siekiama išvengti grūsčių mokyklose. Tai buvo naujiena ne tik tėvams, bet ir mokykloms. Paskui pasirodė informacija, kad nei registruotais laiškais atsiųsti, nei atnešti į įstaigą prašymai neturės pirmumo teisės. Visi bus lygūs", – dėstė atstovė.

G.Burbulytė-Tsiskarishvili, atsižvelgdama į susidariusią painiavą, prašė pateikti tikslias ir aiškias formuluotes, kad nebūtų dviprasmybių.

"Manome, kad stabdyti procesą būtų neteisinga. Galimybę pateikti prašymus registruotais laiškais ir taip išvengti stumdymųsi eilėse vertiname teigiamai", – dėstė forumo atstovė.

Paaiškinti prašė vedėjos

Miesto tarybos nariai Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjos Laimos Prižgintienės prašė atsakyti į tėvams iškilusius klausimus.

"Vakarų Lietuvos tėvų forumo atstovė tvirtino, kad tvarka neaiški. Tai kaip yra?" – klausė tarybos narys Rimantas Taraškevičius.

L.Prižgintienė tvirtino, kad šiuo sprendimu yra naikinamas prašymo eilės numeris taip, kaip nustatyta Vyriausybės kriterijuose. Liks tik jo registravimo data.

Visi registruoti laiškai, išsiųsti iki vasario 19 d., nuo kada galima pateikti prašymus, bus užregistruoti tą dieną, kai jie ateis.

"Prašymo pateikimo data nesuteiks pirmumo teisės patekti į mokyklą. Nesvarbu, ar tu išsiuntei sausio 4 d. registruotu laišku, ar atnešei į įstaigą vasario 19-ąją", – pabrėžė vedėja.

Pasak L.Prižgintienės, vaikai į mokyklas bus priimami pagal patvirtintus kriterijus.

Didžiausios įtakos turi faktinė, o ne deklaruota gyvenamoji vieta, ar įstaigą lanko broliai ir seserys.

Antplūdis – tik keliose mokyklose

Klaipėdos mero pavaduotojas Artūras Šulcas domėjosi, kas bus tais atvejais, jei kelių vaikų situacijos bus identiškos: "Kaip bus atrinkta, kuris pateks į mokyklą? Ar tokiu atveju turės įtakos prašymo pateikimo data?"

L.Prižgintienė patikino, kad ir tokiais atvejais prašymo pateikimo data reikšmės neturės.

"Tokius atvejus analizuos priėmimo komisija, kuri darbą pradės birželį. Gali būti, kad bus priimti visi vaikai. Tada bus sprendžiama dėl klasių komplektų didinimo. Taip pat vyks patikrinimai, ar nurodyta reali gyvenamoji vieta", – pasakojo vedėja.

Be to, L.Prižgintienė atkreipė dėmesį, kad didesnio pareiškėjų skaičiaus sulaukia ir didžiausios eilės būna tik keliose mokyklose.

Domėjosi elektronine sistema

Tarybos narės Vaidos Žvikienės nuomone, interpretacijos dėl priėmimo į mokyklas tvarkos atsiranda, nes trūksta komunikacijos. Politikė domėjosi, kada bus pereita prie elektroninės sistemos.

L.Prižgintienė informavo, kad jau kelis kartus buvo paskelbtas konkursas jai sukurti. Dabar yra peržiūrimi pasiūlymai.

Viliamasi, kad kitais metais veiks elektroninė registravimo į mokyklas sistema ir nebekils problemų dėl registruotų laiškų, eilių mokyklose, startavus priėmimui.

Švietimą kuruojanti mero pavaduotoja Judita Simonavičiūtė tvirtino, kad praėjusiais metais buvo dvi mokyklos, į kurias daugiausia norėjo patekti vaikų – S.Dacho ir "Verdenės" progimnazijos.

"Apie tvarką diskutavome dvejus metus. Norime, kad nebūtų taip, jog užsiregistravau pirmiau ir jau čia mano mokykla. Yra numatyti prioritetai ir pagal juos turi būti priimami vaikai į mokyklas. Visi vaikai gauna įstaigą. Net gyvenantieji rajone. Siekiame, kad tėvai nesistumdytų eilėse per naktis", – komentavo vicemerė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gryztam laiku atgal

Gryztam laiku atgal portretas
Vel korupcija pradeda kvepeti. Nunesei kysiuka ir ziurek tavo laiskas uzregisruotas vienas pirmuju...

Joanna

Joanna portretas
Ar tiesa,kad pirmokams reikia lakyti stojamąjį egzaminą-testą,norint patekti į pirmąją klasę???Jeigu tai tiesa,tai kodėl ir kokiose Kauno mokyklose?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių