Prieš AIDS grėsmę – nemokamos patikros dėl ŽIV akcijos

Pasaulinės mirusiųjų nuo AIDS atminimo dieną, kuri šiemet minima gegužės 15-ąją, asociacija „Pozityvus gyvenimas“ klaipėdiečius kviečia ne tik prisiminti ir pagerbti AIDS aukas, bet ir pasitikrinti savo sveikatą.

Gyvenančiuosius su ŽIV/AIDS bei jų artimuosius vienijanti visuomeninė organizacija Klaipėdoje organizuoja prevencinių renginių ciklą. Šiandien 15.20 val. Klaipėdos universiteto studentai kviečiami į paskaitą „Kodėl svarbu laiku pasitikrinti dėl ŽIV“. Paskaita vyks KU Sveikatos mokslų fakultete (Herkaus Manto g. 84), 313 auditorijoje.

Rytoj, penktadienį, nuo 11 iki 14 val., Klaipėdos universiteto Studentų miestelio aikštėje įsikurs mobilus patikros dėl ŽIV punktas. Visi norintieji turės galimybę nemokamai atlikti greitąjį kraujo tyrimą dėl ŽIV. Sekmadienį, gegužės 15-ąją, Pasaulinę mirusiųjų nuo AIDS atminimo dieną, asociacijos „Pozityvus gyvenimas“ autobusėlis ir komanda dirbs Atgimimo aikštėje. Nuo 11 iki 16 val. visi pageidaujantieji turės galimybę atlikti nemokamą greitąjį kraujo tyrimą dėl ŽIV. AIDS aukoms atminti bus įžiebtas simbolinis raudonasis žvakučių kaspinas, praeiviams dalijama informacinė medžiaga.

Visuomenininkų rengiama prevencinė akcija dar ir dar kartą siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į AIDS grėsmę, kasmet pasaulyje pasiglemžiančią milijonus gyvybių. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) bei Jungtinių Tautų ŽIV/AIDS programos (UNAIDS) statistika skaudi: 2008 metais pasaulyje nuo AIDS mirė apie 2 mln. žmonių, iš jų apie 1,7 mln. suaugusiųjų ir apie 280 tūkst. vaikų iki 15 metų. ŽIV infekcija 2008 metais naujai užsikrėtė apie 2,7 mln. žmonių. Pasaulyje žmonių, gyvenančių su ŽIV infekcija, yra apie 33,4 mln., iš jų 15,7 mln. moterų ir 2,1 mln. vaikų iki 15 metų.

Didžiausia grėsmė – nekontroliuojamas ŽIV infekcijos plitimas. Anot asociacijos „Pozityvus gyvenimas“ vadovo Jurgio Andriuškos, tik efektyvi, žmonėms prieinama patikra gali sumažinti pasaulinės epidemijos mastus, o to šiandien Lietuvos valstybinė sveikatos apsaugos sistema neužtikrina.  Apie savo sveikatos būklę žinantis žmogus nuo galimo užkrėtimo saugos kitus, turės galimybę apsisaugot ir pats, nes ŽIV infekuotam asmeniui bet kuri kita infekcija gali būti mirtinai pavojinga.  „Nemokamas testavimas dėl ŽIV Lietuvoje pradėtas mūsų, visuomenininkų iniciatyva, kol kas žengia tik pirmuosius žingsnius. Nuoširdžiai kviečiame žmones pasinaudoti šia galimybe, nebijoti tikrintis. Daug baisiau ir pavojingiau gyventi nežinioje. Net jeigu esate įsitikinę, jog gyvenate saugiai, atlikti kraujo tyrimą verta, nes ŽIV infekcija klastinga – ji plinta ne tik dėl nesterilių švirkštų ar nesaugių lytinių santykių. Užsikrečiama ir per medicinines procedūras, infekuotos motinos perduoda ligą vaisiui. Galima teigti, jog kiekvienas visuomenės narys yra rizikos grupėje“,-  sako Jurgis Andriuška.

Pasitikrinti dėl ŽIV niekada nėra per anksti! Su šiuo šūkiu klaipėdiečiai kviečiami tikrintis. Greitieji testai  – anoniminiai ir nemokami.


Šiame straipsnyje: AIDS

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių