Prieš bendrijos pirmininkę – maištas

Neapsikentę bendrijos pirmininkės savivalės, gyventojai susibūrė į iniciatyvinę grupę ir bando gauti atsakymus, kaip buvo panaudoti iš jų surinkti pinigai. Klaipėdiečiai pasiryžę kreiptis ir į teismą. Daugiau nei dešimtmetį bendrijai vadovaujanti pirmininkė kaltinimus neigia ir trauktis neketina.

Neapsikentę bendrijos pirmininkės savivalės, gyventojai susibūrė į iniciatyvinę grupę ir bando gauti atsakymus, kaip buvo panaudoti iš jų surinkti pinigai. Klaipėdiečiai pasiryžę kreiptis ir į teismą. Daugiau nei dešimtmetį bendrijai vadovaujanti pirmininkė kaltinimus neigia ir trauktis neketina.

Kadencija – be pabaigos

Daugiabučių namų savininkų bendrija „Varpas“ vienija penkis namus, kuriuose yra 200 butų. Trylika metų jai vadovauja Alma Ramanauskienė. Anot gyventojų, pirmininkė yra tvirtai įsikibusi savo posto.

Klaipėdiečių manymu, A.Ramanauskienė šias pareigas eina nelegaliai. Pasak jų, nebuvo organizuota nė vieno susirinkimo, kurio metu gyventojai būtų galėję išrinkti naują pirmininką ar perrinkti senąjį.

„Kai įkūrėme bendriją, turėjome labai gerą pirmininką, tačiau šis mirė. Kaip atsirado ši, niekas nežino. Turėjo būti gyventojų susirinkimas, rinkimai, bet neprisimenu, kad jie būtų rengti“, – pasakojo Liubeko gatvės 9 namo gyventoja Danutė Ulozienė.

Pasak moters, paskutinė A.Ramanauskienės kadencija baigėsi prieš trejus metus, bet ji nepasitraukė. Perrinkta ji taip pat nebuvo. Nebuvo organizuotas ir gyventojų susirinkimas dėl naujo pirmininko išrinkimo.

D.Ulozienė pasakojo, kad paskutinį kartą pirmininkė pratęsė savo kadenciją, į pagalbą pasitelkusi naujai išrinktus įgaliotinius. Tačiau pastarųjų rinkimai taip pat gyventojams sukėlė abejonių.

„Viena iš išrinktų įgaliotinių raštu patvirtino, kad rinkimuose nedalyvavo ir nesutiko eiti šių pareigų. Taip pat ji nurodė, kad pirmininkė prašė pasirašyti ant lapo, kuris buvo tuščias“, – tikino gyventoja.

Stebina kai kurie mokesčiai

D.Ulozienė teigė, kad gyventojai vis labiau piktinasi pirmininkės veikla. Iniciatyvūs žmonės susivienijo į grupę ir prašo bendrijos vadovės atsiskaityti už savo veiklą. Iš viso jų – 12. D.Ulozienė – viena iš jos narių. Pasak moters, nemažai bendrijos narių yra abejingi, nenori kištis, nors patys yra nepatenkinti pirmininke.

„Sukilome dėl finansinių dalykų. Nesame matę jokios ataskaitos, kur panaudoti mūsų pinigai. Dokumentų ji nerodo net valdybos nariams. Nieko nežinome. Neaišku, kiek pinigų yra sukaupta kaupiamajame fonde, kur jie išleisti, koks pirmininkės ir buhalterės atlyginimas“, – tvirtino gyventoja.

Iniciatyvinė grupė atkreipė dėmesį, kad bendrija neturi revizijos komisijos ar revizoriaus. Tad niekas nekontroliuoja, kaip yra panaudojami iš gyventojų surinkti pinigai.

„Norėtume, kad mums pateiktų finansinę ataskaitą bent už 10 metų. Kiekvienas žmogus turi teisę žinoti, kokia bendrijos padėtis. Juolab kad kai kurie mokesčiai stebina. Buvo padidintas ir administravimo mokestis. Matyt, pirmininkė nusprendė, kad yra verta didesnio atlyginimo“, – svarstė moteris.

Klausimai kelia pyktį

Įtarimų gyventojams kelia ir protokolai: „Kartą susirinkime buvo penki žmonės, o ant jo protokolo – 17 parašų. Iš kur jie atsirado?“ – prisiminė moteris.

Anot D.Ulozienės, klausimai apie finansus, pinigų panaudojimą pirmininkei sukelia pyktį.

„Vienam valdybos nariui paprašius finansinės ataskaitos, pirmininkė pasakė, kad prašymą pateiktų raštu. Atsakyti žadėjo po dešimties dienų. Gyventojams yra palikta tik vienintelė pareiga – mokėti mokesčius, o teisės sužinoti, kur dingsta pinigai, nėra“, – dėstė moteris.

Gyventojai dėl pirmininkės veiksmų kreipėsi į savivaldybę. Ši atliko patikrinimą. Nustatyta, kad bendrija administruojama nesilaikant Daugiabučių namų ir kitos paskirties pastatų savininkų bendrijų įstatymo. Jos įstatai neatitinka įstatymo nuostatų, pasibaigusi pirmininko kadencija.

Savivaldybė nurodė pirmininkei iki sausio 30 d. pašalinti trūkumus. Suderinti bendrijos įstatus, išrinkti jos valdymo organus, revizorių, sudaryti bendrojo naudojimo objektų atnaujinimo metinius ir ilgalaikius planus. Taip pat parengti metinę ataskaitą, sudaryti bendrijos pajamų ir išlaidų sąmatą, bendrojo naudojimo objektų aprašą, organizuoti pastato bendrojo naudojimo objektų techninę priežiūrą.

Neįvykdžius šių reikalavimų pirmininkei gresia bauda. Taip pat savivaldybė atkreipė dėmesį, kad bendrijos valdymo organų rinkimai yra išskirtinė jos narių teisė.

Problemos – ir kitoje bendrijoje

A.Ramanauskienė pirmininkauja ir bendrijai „Šerkšnas“, kuriai priklauso du namai.

Viename iš jų gyvenanti Marių vietos bendruomenės pirmininko pavaduotoja, „Volungėlės“ seniūnaitė Rasa Paukšto pasakojo, kad ši bendrija susiduria su panašiomis problemomis, kaip ir „Varpas“.

Pirmininkė nepaiso gyventojų nuomonės, nepateikia ataskaitų, dokumentų.

Pasak R.Paukšto, jai pradėjus eiti seniūnaitės pareigas, kai kurie gyventojai kreipėsi į ją dėl pirmininkės.

„Pradėjau prašyti jos dokumentacijos. Panašu, kad daugumos dokumentų nėra, o esantys kelia įtarimų. Vieno prašiau dar spalį, o negavau iki šiol“, – komentavo seniūnaitė.

R.Paukšto patikino, kad „Šerkšnas“ pirmiau nei „Varpas“ kreipėsi pagalbos į savivaldybę. Jie sužinojo, kad pirmininkei pradėta administracinė teisena.

Kaltino gyventojų klaidinimu

R.Paukšto teigė, kad kartu su kitais gyventojais bandė inicijuoti susirinkimą. Tai sukėlė pirmininkės nepasitenkinimą. Nuolat iš lentos dingdavo ir skelbimai, informuojantys apie susirinkimą.

„Tada kiekvieną kampą klijais patepiau. Matyt, jau nepavyko skelbimo nuplėšti. Mačiau, kad galai buvo apdraskyti. Tačiau gyventojai buvo klaidinami toliau. Skelbimas buvo perbrauktas tušinuku ir parašyta, kad susirinkimas neįvyks“, – prisiminė seniūnaitė.

Klaipėdietė sakė, kad tada jai pradėjo skambinti kaimynai ir klausinėti, ar tikrai nebus susirinkimo.

„Kai pamačiau perbrauktą skelbimą, supratau, iš kur tokie klausimai. Užrašiau markeriu, kad susirinkimas tikrai įvyks. Aišku, daug žmonių neatėjo. Jie buvo suklaidinti“, – pasakojo gyventoja.

R.Paukšto tvirtino, kad pirmininkė taip pat lentoje buvo iškabinusi informaciją, jog susirinkimas rengiamas neteisėtai, pažeidžiant įstatymus. Pabrėžė, kad inicijuoti pastarąjį gali tik revizoriai arba tam tikras savininkų skaičius, o ne vienas asmuo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hanaa

Hanaa portretas
Tai pats banaliausias kerstas. Anksciau pirmininke buvo viena Pauksto drauge, tad ji uz buta nemokejo daug metu. O nauja pirmininke Ramanauskiene ja padave i teisma, viska isieskojo ir prasidejo…

www

www portretas
pauksto gal namu administratoriais pirma pasidomek kas ten doros.... kainos trigubos...investiciniai projektai be pritarimo eina uz kuriuos apsimoket reikia

Auksinis kardas

Auksinis kardas portretas
Jau norėjau rašyti tiems, kas čia tiesiog sviestu tepa, kokia gera pirmininkė, vamzdžius sutvarkė, laiptines išvalė, šildymą sureguliavo... bet jau parašė už mane protingi žmonės. Taigi pirmininkas algą gauna ir tie dalykai yra savaime suprantami, kad turi būti gerinamos bendrijos gyvenimo sąlygos. Už tai gyventojai ir moka mokesčius, moka tai pirmininkei algą ir už tas valytojas susimoka. Esmė ne tame. Yra įstatymai, jų laikytis - privalu. Žmogus užėjo pas pirmininką ir paprašė ataskaitų ir turi jas gauti. Ataskaitiniame susirinkime perskaitytų skaičių nepatikrinsi. O, jei pirmininkas pradeda akis draskyti, tai jau ne gyventojo problema, o pirmininko. Dar teisingai rašė apie susirinkimų organizuojamą laiką - tegu rengia sausio pirmą ar per Kalėdas irgi galėsit rėkti, kad nei vienas neatėjo. Cirkininkai pirmininkų gynėjai. O perlipti per savo mąstymo ribą nereikia. Geriau užsiimti tikėjimu, o ne faktų tikrinimu.
VISI KOMENTARAI 36

Galerijos

Daugiau straipsnių