Prieš buto remontą – į savivaldybę

Gyventojai apie planuojamus vykdyti buto remonto darbus, kurie kels triukšmą ir trikdys kaimynų ramybę, privalo informuoti savivaldybę. Teigiama, kad naujoji tvarka triukšmo nesumažins, bet padės užtikrinti geresnę kontrolę.

Pranešimų jau sulaukė

Triukšmo valdymo įstatymo pakeitimai įsigaliojo nuo sausio 1 d. Dabar gyventojai privalo pranešti savivaldybei apie planuojamus buto remonto darbus, kurių metu naudojami grąžtai, kiti triukšmą keliantys įrenginiai.

„Jei žmogus klijuos naujus tapetus, atliks remontą, kur nenaudojami triukšmo šaltiniai, tada informuoti nereikės. Nereikia pranešti ir tais atvejais, kai gręžiama trumpai – pavyzdžiui, norima pakabinti paveikslą. Svarbiausia – tai reikia daryti dieną“, – teigė Klaipėdos savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Janina Asadauskienė.

Apie triukšmingus darbus informuoti galima elektroniniu paštu info@klaipeda.lt arba atėjus į savivaldybės Vieno langelio ir e. paslaugų poskyrį. Pastarasis perduos pranešimus Sveikatos apsaugos skyriui, kuris šiuos registruos.

„Kol kas neturime kompiuterinės programos, kur būtų paprasčiau registruoti pranešimus, tačiau viską fiksuojame žurnale“, – sakė vedėja.

Skundų nebuvo daug

Klaipėdiečiai jau pradėjo informuoti apie butuose atliekamus remonto darbus. Nuo sausio 1-osios užregistruota 13 tokių pranešimų. Pastaruoju metu jų daugėja.

„Žmonės tvarkingai informuoja apie darbus, pateikia visą reikiamą informaciją“, – teigė vedėja.

Šio reikalavimo kontrolę vykdys savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius. Klaipėdos savivaldybės Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Vilius Valys pripažino, kad nusiskundimų dėl triukšmo, kuris kyla atliekant būstų remonto darbus, niekada nebūdavo sulaukiama daug.

„Žmonės – tolerantiški. Žino, kad dabar remontą daro kaimynas, o ateityje gal reikės ir pačiam. Taip pat žmonės domėdavosi, kokiu laiku galima atlikti statybos darbus“, – teigė vedėjas.

V.Valys atkreipė dėmesį, kad, pakeitus miesto Sanitarijos ir higienos taisykles, nebėra išskirti remonto darbai daugiabučiuose namuose, kada juos galime atlikti.

Vedėjas patikino, kad dabar vadovaujamasi Triukšmo valdymo įstatymu.

Jame numatyta, kad gyvenamuosiuose namuose, jų teritorijose draudžiama atlikti ūkinę, gamybinę, statybos, remonto, rekonstrukcijos veiklą, kuri trikdytų sveikatą, darbą, poilsį ar miegą darbo dienomis nuo 21 iki 7 val., o poilsio ir švenčių dienomis – nuo 20 iki 9 val.

Padės užtikrinti kontrolę

Sanitarijos ir higienos taisyklėse buvo numatyta, kad atlikti remonto darbus daugiabučiuose namuose galima darbo dienomis nuo 8.30 iki 20.30 val., šeštadieniais – nuo 10 iki 16 val., sekmadieniais apskritai draudžiama.

„Pagal Triukšmo valdymo įstatymą poilsio ir dienomis darbai gali vykti kur kas ilgiau nei anksčiau“, – teigė vedėjas.

Tačiau, anot V.Valio, tik įstatymo nuostatomis bus vadovaujamasi laikinai. Bus parengtos savivaldybės taisyklės, kuriose turėtų būti numatyta, kada galima atlikti remontą daugiabučiuose namuose. Taip pat perkelta įstatymo nuostata, kad apie darbus privaloma informuoti savivaldybę.

Vedėjas pridūrė, kad šis reikalavimas turėtų padėti kontroliuoti pažeidėjus.

„Anksčiau apie remonto darbus savininkai turėdavo pranešti namų administratoriams. Dabar – savivaldybei. Jei nepraneš, o kažkas pasiskųs, iš karto bus fiksuojamas pažeidimas. Be to, speciali komisija visada galės ateiti ir patikrinti, ar remontas vyksta pagal reikalavimus“, – pabrėžė vedėjas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klausimui

Klausimui portretas
Nešančias sienas griaunant privalu atlikti nemažai veiksmų. Beje tie darbai daromi tikrai su leidimais. Joks statybininkas negriaus nešančios sienos be projekto, nes atsiradus problemoms galima ir kalėjimo gauti. Pertvaras griaunant nieko įspėti nereikia. Triukšmauti po 18 val pagal įstatymus ir taip negalima. Tai kokio galo čia kažką įspėti? Jei kas triukšmauja po 18val. tai kvieti policija, prie ko čia savivaldybė? Nu neįspėsiu aš tos savivaldybės ir dienos metu gręšiu, kad paveikslą pakabinti. Ką atvažiuos? Absoliučiai beprasmis įstatymas.

Klausimas

Klausimas portretas
Tai galetu patikrinti, kiek isgriauta nesanciu i ne-nesanciu sienu.....ir visi be projektu.Klausimas: kaip suzinoti, kai griaunamos kaimyno sienos- turi jis projekta ar ne, kada nugriusim zemyn su visais rakandais(daugiausia griaunamos virtuves ir jungiamos su kambariu?....

Pikta

Pikta portretas
O kur skūstis kai virš galvos-5-aukšte gyvena nerami kaimynė su 9-metų vaiku o pas tą vaiką susirenka ir kaimynų vaikai ir pradeda siausti po buta ką jie ten veikia ar stumdosi ar kamuolį spardo ir taip kiekvieną diena nuo ryto iki 22 val.vakaro bandžiau kalbėti kad netriukšmautų tai taip lškoliojo kad daugiau nesinori įsivaizduokit 1-o kambario butas ir jame toks alasas kyla kaip gyventi žemiau esančiam kaimynui policija išsijuoks juk vaikai toks nekaltas sutvėrimas negalima nieko pasakyti
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių