Prieš kates – pykčio atakos

Tutsis, Žirnis, Rudelytė, Prezidentas, Broliukas, Sesutė, Balerina, Pilkulytė, Juodulė, Melisa – tai katės, gyvenančios uostamiesčio centre esančiame namelyje. Kiekviena turi savo dubenėlį maistui, vandeniui, indą su kraiku bei vietą miegoti. Tokio gyvenimo kniauklėms galėtų pavydėti daugybė žmonių, tačiau šiais gyvūnais besirūpinančios moterys vos spėja gintis nuo atakų.

Kūne – keturi šratai

Dešimt kačių gyvena namelyje, esančiame tarp S.Daukanto ir I.Kanto gatvių.

Jas globoja 81-erių buvusi pedagogė bei skulptorė Violeta Skirgailaitė, moteriai padeda kelios nekomercinės organizacijos Klaipėdos miesto gyvūnų globos draugijos narės.

Draugijos savanorės bando apsaugoti gyvūnus, tačiau neatsigina skundų ir kraupsta, kai aukštas pareigas užimantis kaimynas šaudo į kates.

V.Skirgailaitė mintinai moka savo globotinių vardus ir žino kiekvienos jų istoriją.

Prezidentas gavo tokį vardą todėl, kad į jo gyvybę jau keturis kartus kėsintasi.

Rentgeno nuotrauka parodė, kad šis katinas savo kūne nešiojasi keturis šratus.

Melisą žmonės rado šiukšlių konteineryje dar neatakusią.

Kačiuko akys taip ir nepraregėjo, veterinarui nepavyko jos išgydyti, todėl ji liko visiškai akla. Tačiau šį savo trūkumą kompensuoja puikia uosle, klausa ir nepaprastu meilumu.

Rudelytė pilve turėjo auglį, panašu, kad liga jos neapleido.

Broliukas ir Sesutė yra vienos vados katės, todėl labai panašios.

Kiekvienas gyvūnas yra savotiško būdo, pavyzdžiui, nepaisant visiško prisirišimo prie V.Skirgailaitės, dvi katės nesileidžia nakčiai uždaromos namelyje.

Dirbtuvės – gyvūnų namai

Būstas, kuriame registruota draugija ir miega katės, nėra butas, oficialiai tai yra V.Skirgailaitės kūrybinės dirbtuvės.

Moteris kasdien ateina aplankyti keturkojų, jas išleidžia į lauką, iškuopia "tualetus", pašeria.

"Jos niekur neina, būna čia pat. Nedergia ir negali nieko užkrėsti. Kasmet viena ar dvi nugaišta. Dabar seniausias – Tutsis, jam jau 16 metų, viena akimi nebemato, bet kol kas visai gerai jaučiasi", – pasakojo moteris.

Ji rodė kačių dokumentus, kuriuose užfiksuota, kad visos katės yra sterilizuotos, gavusios vaistų nuo kirmėlių ir paskiepytos.

V.Skirgailaitė teigė, jog gyvūnai neturėtų turėti ir blusų, nes vaistai nuo jų taip pat naudojami.

Visų dešimties šių kačių sveikatą stebi veterinarė Rita Ilgūnė.

Dažną vakarą Klaipėdos miesto gyvūnų globos draugijos narė Oleta užsuka į skulptorės dirbtuves, virtusias kačių namais, jas dezinfekuoja, plauna.

Rytais čia užsuka dar viena draugijos savanorė.

"Paradoksali situacija. Norima bausti moterį už tai, kad ji globoja kates, bet tai ne jos, o niekieno gyvūnai. Ji tik neleidžia joms sirgti, landžioti po konteinerius, veistis ir platinti ligas. Jeigu Violeta to nedarytų, šios katės būtų tokios pat nešvarios ir neprižiūrėtos, kaip daugybė kitų Klaipėdoje. Esame žmonės, turime rūpintis gyvūnais", – aiškino Oleta.

Liepė neišleisti į kiemą

Nepaisant to, gretimame daugiabučiame name gyvenanti jauna moteris skundžia V.Skirgailaitę policijai bei miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus valdininkams.

Skunduose teigiama, kad pagyvenusi moteris nusižengia gyvūnų laikymo Klaipėdos mieste taisyklėms, esą gyvūnai nuolat vaikštinėja po kiemą, todėl tvyro blogas kvapas.

Šios savaitės pradžioje V.Skirgailaitei paskambino savivaldybės darbuotoja ir pažadėjo užsukti.

"Buvau rūsyje, kai du žmonės įėjo į mano patalpas, vaikštinėjo, žiūrinėjo, nors manęs ten nebuvo. Nesuprantu, ar taip galima elgtis. Kai pamačiau juos, jie neprisistatė ir nieko daug neaiškinę išėjo. Supratau, kad jie ir buvo tie valdininkai. Žinau, kad kates dar žada apžiūrėti Veterinarijos tarnybos atstovai. Aiškinsis, ar jos sveikos. Ar gali Tutsis būti sveikas, kai jam jau tiek metų, arba Rudelytė, kuri serga vėžiu?" – klausė pensininkė.

Moteris jau buvo kviečiama ir į policiją, kur pasakojo, kaip ir kodėl stengiasi padėti šeimininkų neturinčioms katėms.

Jai susidarė įspūdis, kad pareigūnai pritarė jos veiklai, bet išsakė tokią poziciją tik asmeniškai, o verčiami pareigos ją įspėjo neišleisti kačių į kiemą.

"Visiškas absurdas, katės nekenčia suvaržymų. Bandėme tris dienas jas laikyti uždarytas, kad jūs žinotumėte, kas čia darėsi. Jos ėmė protestuoti. Nors buvo kraiko, dergė ant grindų, kniaukė, braižėsi. Žmonėms reikėtų daugiau išminties keliant tokius reikalavimus, – piktinosi savanorė Oleta. – Žmonės dažnai elgiasi kur kas blogiau nei gyvūnai. Kiekvieną dieną renkame nuorūkas, kurias per savo balkonus ir langus mėto daugiabučio namo gyventojai, neretai išvalome gyventojų išmatas, kurias randame už namelio. Ir dėl to nebėgame nei į savivaldybę, nei į policiją."

Draugijos narių įsitikinimu, pagalba gyvūnams negali apsiriboti dvokiančių maisto atliekų mėtymu po balkonais ar prie laiptinių. Jais turi būti rūpinamasi visapusiškai.

Smaginosi šaudydamas

Šiemet per Velykas vienas gretimo namo gyventojas, užimantis aukštas pareigas vienoje savivaldybės įmonėje, šratiniu šautuvu mirtinai sužeidė vieną V.Skirgailaitės globotinę.

Veterinarijos gydytoja nebegalėjo jai padėti, šratas įstrigo stubure. Rentgenas parodė, kad tas pats gyvūnas kūne nešiojo dar kelis šratus.

Pranešusios apie žiaurų elgesį su gyvūnais draugijos narės sulaukė penkto atsisakymo pradėti ikiteisminį tyrimą, mat nesą įrodymų, kad į kates šaudė jų nurodytas vyras.

Įtariamas žmogus pareiškė neturintis ginklo.

Moterys tikisi, kad vaizdo kamera padės atbaidyti šaulį.

Tai ne vienintelis atvejis, kai klaipėdiečiai susiduria su siekiu žiauriais būdais išnaikinti kates.

Ankstyvą pavasarį Kretingos gatvės pradžioje moteris pamatė iš lengvojo automobilio išlipusį vyrą, kuris padėjo prie namo kelis dubenėlius ir pripylė į juos į kačių maistą panašių granulių.

Paklaustas, ką čia veikia, jis atvirai rėžė: "Naikinu kates."

Tik tada, kai jį užkalbinusi moteris išsitraukė telefoną ir pabandė šį žmogų nufotografuoti, jis suskubo išvažiuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

paskaiciau komentarus

paskaiciau komentarus portretas
ir pasibaisejau komentatoriais. O is kur atsiranda tie benamiai vargseliai? Jus patys juos i gatve ir ismetat. Atnesat maza meiluti kaciuka vaikui pazaist, nusibosta greit ji mokint tvarkos, maitint, valyt kraiko dezute ir t.t. tada tik snai i gatve, problemos jums kaip ir nelieka, o paskui dar ir saukt garsiai galit, smerkt tuos kur jusu ismesta katineli globoja, vaidint svaruolius teisuolius. Fu. Ir dar kaip jus manot is kur dabar tiek daug ismetamu ikonteinerius ar paliekamu likimo valiai naujagimiu ir kudikeliu? Visa tai jusu rodamo neatsakingumo uz maza ir bejegi pasekmes: nusibodo, pavargau ir t,t, lauk is mano namu. O tokiom moterim, globojanciom jusu aukas reik zemai lenktis, rankas kojas buciuot. O jus dristat smerkt. Fu fu ir dar karta fu jums ir didziule pagarba gyvuneliu globejoms

tam kattea sunys

tam kattea sunys portretas
ką mylėti, ką žiūrėti ir taip t. nuspręsiu pati.Taip mylėti reikia proto ribose kodėl vis pykščiai nepakantamumas kitai njuomonei kodėl turiu padėti bomžui jei jis nori taip gyventi, katės šunys maqn malonūs kitąkart daug mieliau su gyvūnais bendraut negu su pasipūtėliais negatyviais žmonėmis, sakot gyvūnai užneša ligas o žmonės ne, o žmonės gražiai elgiasi taip kad lygint vieni kitus galim daug, bet sugebėkim vieni kitiems neblogint gyvenimo nei žmonėms nei gyvūnams...

Klaipėdietė

Klaipėdietė portretas
Nepakenčiu dvikojų padarų, gadinančių vaizdą: rūkančių gatvėje tiek vyrų, tiek moterų, skylėtais džinsais( specialiai tos skylės padaromos, mada, o man neapsakomai šlykštu). Vulgariai apsirengusių bobų, nusmurgėlių, girtų, besikeikiančių viešose vietose. Įžūlių asmenų autobuse ir pan. Pagarba toms, kurios globoja gyvūnus, turi nuostabią sielą ir gerą širdį. Tik tas, kas kupinas nuoširdumo, gali suprasti kas gyvenime yra daryti gerus darbus.O postringautojų ir komentatorių, tuštybės pilnų, aplinkui daug. Tik ar jie ką nors gero ir tikro yra padarę savo gyvenime? Abejoju...
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių