Prieš keistą mokestį – piestu

Uostamiesčio savivaldybės tarybos nariai sunerimo dėl Kuršių nerijos nacionaliniame parke įvedamo lankytojo mokesčio. Tačiau politikai vakar iš dienraščio "Klaipėda" sužinojo dar ir tai, kad klaipėdiečiams gresia ne vieno, o dviejų parkų bilietų sistema.

Uostamiesčio savivaldybės tarybos nariai sunerimo dėl Kuršių nerijos nacionaliniame parke įvedamo lankytojo mokesčio. Tačiau politikai vakar iš dienraščio "Klaipėda" sužinojo dar ir tai, kad klaipėdiečiams gresia ne vieno, o dviejų parkų bilietų sistema.

Ieško papildomų lėšų

Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto nariai mėgino iškvosti nacionalinio parko vadovę Aušrą Feser, kiek tiksliai lėšų reikia Smiltynės priežiūrai, svarstydami, ar būtų pajėgus pats Klaipėdos miestas savo žinion perimti dalį parko.

"Pardavę gaisravietėje nukirstą medieną, mes uždirbome 130 tūkst. litų. Iš viso per metus už medieną parko direkcija gauna apie 250 tūkst. litų. Atlyginimams ir kitiems darbams per metus mums skiriama apie 1 mln. 250 tūkst. litų. Tačiau nuo 2008 metų, kai mums finansavimas buvo sumažintas beveik milijonu, jis taip ir nebuvo sugrąžintas į buvusią padėtį. O tai yra 48 proc. lėšų, kurių reikia darbuotojų atlyginimams", – finansinę Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos padėtį politikams pristatė A.Feser.

Jos teigimu, visų šalies nacionalinių ar regioninių parkų administracijos nuo kitų metų įsives lankytojų bilietų sistemą, kurią siūloma suvienodinti.

"Tik mums šios rekomendacijos negalioja, mes galime patys, savo nuožiūra, sukurti lankytojų bilietų sistemą. Kol kas siūlome į Smiltynę besikeliantiems naujojoje perkėloje įvesti vieno euro mokestį. Senojoje perkėloje galiotų 50 euro centų mokestis", – aiškino A.Feser.

Kas yra vietinis, o kas ne?

Tai išgirdę Klaipėdos savivaldybės tarybos nariai pareiškė, kad nacionalinis parkas neturėtų savo finansinių problemų spręsti klaipėdiečių sąskaita.

Tarybos narys Algirdas Grublys patikino, kad visame pasaulyje mokestis už nacionalinių parkų lankymą netaikomas vietos gyventojams.

"Ta nuostata yra ir Aukštaitijos nacionalinio, ir Labanoro regioninio parko direkcijos sukurtoje lankytojo bilieto sistemoje. Ten parašyta, kad mokestis netaikomas vietiniams gyventojams bei jų giminaičiams, nekilnojamojo turto parkų teritorijoje savininkams ir jų šeimos nariams, į parkus atvykstantiems darbo reikalais arba pravažiuojantiems tranzitu. O Smiltynė juk yra Klaipėdos miesto teritorija", – pabrėžė A.Grublys.

Į tai A.Feser atsakė replika: "Mes išsiaiškinsime, kas yra "vietinis".

Smiltynei – 176 tūkst. litų

Tarybos nario manymu, Klaipėdos savivaldybė nemažai prisideda prie parko teritorijos priežiūros.

"Kituose parkuose akcentuojama, kad lankytojui reikia susimokėti už šių parkų priežiūrą – poilsiaviečių, stovyklaviečių remontą, šiukšlių išvežimą, informacinės sistemos stendų ir rodyklių priežiūrą. Visa tai juk daro Klaipėdos savivaldybė. Mes išvežame šiukšles, prižiūrime takus ir kelius, net suoliukus remontuojame", – pastebėjo A.Grublys.

Miesto ūkio departamento vadovo Liudviko Dūdos teigimu, per metus savivaldybė skiria 176 tūkst. litų Smiltynės paplūdimių priežiūrai, šiukšlių išgabenimui, kitiems darbams.

Tarybos narė Ramunė Staševičiūtė pastebėjo, kad uostamiesčio gyventojai yra apriboti dviejų taršos zonų – uosto ir laisvosios ekonominės zonos teritorijomis.

"Tad kur miestiečiui pakvėpuoti grynu oru? Klaipėdoje nėra žaliųjų zonų. Daugelis žmonių dėl šeimų finansinės padėties iš viso neturi galimybių kur nors nuvažiuoti. Tad atimkime dar ir paskutinę galimybę žmogui bent gamtoje pabūti", – pastebėjo R.Staševičiūtė.

Komiteto nariai paprašė A.Feser surinkti duomenis, kiek konkrečiai lėšų parkui atsieina Smiltynės administravimas, ir ketina dar kartą diskutuoti apie klaipėdiečiams įvesimą dar vieną mokestį.

Metinis bilietas – 20 eurų?

Tačiau komiteto nariai dar nebuvo informuoti, kad klaipėdiečiams gresia ne vieno, o dviejų parkų bilietų sistema.

Pajūrio regioninio parko direkcija jau raštu informuota apie rekomendacijas dėl lankytojų bilietų sistemos įvedimo.

"Vienas svarstomų variantų yra siūlymas įvesti vienodą sistemą. Siūloma visuose parkuose vienos dienos lankytojo bilietą apmokestinti euru. Savaitgalį galiojantis bilietas turėtų kainuoti 3 eurus. Siūlomas metinis vienos šeimos bilietas, kuris galiotų visuose šalies parkuose. Jo kaina siektų 25 eurus. Vienam žmogui toks metinis bilietas kainuotų 20 eurų", – pasakojo Pajūrio regioninio parko vadovas Darius Nicius.

D.Nicius pripažino, kad parko direkcijai iškyla problema, kaip sukontroliuoti tuos klaipėdiečius, kurie prie Olando Kepurės atvažiuoja pabūti valandą arba nusprendžia pajūryje pasideginti.

"Mano nuomone, šis mokestis sukels daug problemų. Ši tvarka nėra iki galo išaiškinta", – pastebėjo D.Nicius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

luna

luna portretas
Zinot paskaiciau ir mintyse pasakiau tikrai kad nemokesiu nes nebesikelsiu i Smiltyne ir valdzios kiauliu nepenesiu savo sunkiai uzdirbtais pinigeliais.

luna

luna portretas
Zinot paskaiciau ir mintyse pasakiau tikrai kad nemokesiu nes nebesikelsiu i Smiltyne ir valdzios kiauliu nepenesiu savo sunkiai uzdirbtais pinigeliais.

matyt

matyt portretas
Fräulein A.Feser trūksta pinigų((((...
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių