Prieš pratybas Lenkijoje – pasieniečių mokymai Baltijos jūroje

Ketvirtadienį Baltijos jūroje pasieniečiai surengė mokymus, kurių metu Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) sraigtasparnis ir laivas atliko žmonių paieškos ir gelbėjimo darbus teritorinėje jūroje.

Pagrindinis šios treniruotės tikslas buvo tinkamai pasirengti tarptautinėms pratyboms, kurios kitą savaitę vyks Lenkijoje. Ketvirtadienį Baltijos jūroje ir virš jos tinkamai atstovauti Lietuvą šiose pratybose ruošėsi VSAT Pakrančių apsaugos rinktinės laivo “Kihu“ ir VSAT Aviacijos rinktinės sraigtasparnio įgulos.

Pagal pratybų legendą pasieniečiai gavo pagalbos signalą, kai du poilsiautojai gumine valtimi išplaukė į jūrą ir nebegalėjo savo jėgomis grįžti į krantą. Be to, VSAT pareigūnai turėjo informacijos, kad iš valties pradėjo eiti oras ir ji greitai gali nuskęsti.

Treniruotės metu imituotos nelaimės vietos paieškos ir gelbėjimo veiksmų ėmėsi VSAT sraigtasparnis ir laivas: pilotai pakilo virš jūros ieškoti dingusių žmonių ir duoti komandas laukiančiai „Kihu“ įgulai.

Iš sraigtasparnio išžvalgę nemažą plotą pasieniečiai pastebėjo dingusiuosius - du žmonės plūduriavo vandenyje. Jų buvimo koordinatės iš oro perduotos „Kihu“, kuriuo gelbėtojai nedelsiant nuskubėjo į paieškos kvadratą.

Pasieniečiai iš sraigtasparnio visą laiką stebėjo situaciją ir radijo ryšiu padėjo laivui operatyviau atrasti gelbėjimo rajoną. Netrukus nelaimėn patekę poisiautojai buvo įkelti į laivą ir gavo būtiną pagalbą.

Panašius veiksmus VSAT sraigtasparnio ir laivo įgulos demonstruos ir Baltijos jūroje prie Lenkijos krantų. Antradienį jos išvyksta į Baltijos jūros regiono sienos apsaugos bendradarbiavimo (BJRSAB) šalių narių pakrančių apsaugos tarnybų patrulinių laivų vizitą Gdansko ir Gdynios uostuose Lenkijoje. Jo metu vyks ir jungtinės jūrinės pratybos.

Lenkijos sienos apsaugos tarnyba, šiemet pirmininkaujanti BJRSAB, patrulinių laivų vizitą organizuoja gegužės 18 - 21 d.

Pratybų metu pagrindinis dėmesys bus skiriamas teisėsaugos veiksmams jūroje, įskaitant kovą su nelegalia migracija ir kontrabanda, bei navigaciniam saugumui. Jungtinėse jūrinėse pratybose dalyvaus Danijos, Suomijos, Vokietijos, Rusijos, Švedijos ir Lietuvos laivų įgulos. Lietuvos pasieniečiai dalyvaus veiksmuose, susijusiuose su žmonių gelbėjimu.

Be to, 2011 m. gegužės 19-20 d. Lietuvos VSAT atstovai dalyvaus ir Gdanske vyksiančioje kasmetinėje suinteresuotų institucijų konferencijoje Europos Jūros dienos proga.


Šiame straipsnyje: pasieniečiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių