Prieš Priekulės kleboną – protestai

Priekulės miestelyje – neregėtas ūžesys. Liuteronų bažnyčios tikintieji neįleido parapijos klebono į maldos namus ir pareikalavo kito kunigo savo bendruomenei.

Kova – dėl pinigų?

Precedento neturintis atvejis įaudrino ne tik liuteronų bendruomenę, kovą tarp kunigo ir tikinčiųjų seka ir Katalikų bažnyčios atstovai.

Aistros šiame miestelyje verda pusantrų metų. Ir visa tai tik dėl pinigų.

Miestelyje nesantaika kilo po to, kai parapijai išsirinkus tarybą staiga iš jos buvo pašalinti du žmonės.

Vietiniai aiškina, kad išbraukti būtent tie, kurie neparankūs Priekulės klebonui Dariui Petkūnui.

Už nekilnojamąjį ir visą kitą turtą liuteronų parapijose atsako tarybos pirmininkas, o už pinigines lėšas – parapijos kasininkas.

Pasak priekuliškių, netrukus kunigo nemalonėn pateko ir tarybos pirmininkė Judita Galkienė, kuri kartu su kitais ėmė į viešumą kelti klausimus, susijusius su parapijos turtu ir lėšomis.

Moteris tikino, kad tapusi pirmininke ji ėmė aiškintis, kokio turto turi Priekulės liuteronai.

Registrų centre pavyko aptikti žymą apie butą Tomo gatvėje Klaipėdoje.

Kas jį valdė, nuomojo ar gyveno jame, priekuliškiai nežino. Devynerius metus kažkas tiesiog naudojosi bažnyčios turtu, o apie įmokas į parapijos sąskaitą nebuvo nė kalbos.

Nepatogių klausimų klebonas sulaukė po to, kai vieną sąskaitų turėjusi apmokėti parapijos tarybos pirmininkė J.Galkienė pasidomėjo, kodėl santechnikos įmonei mokama už altoriui skirtų medžiaginių papuošimų gamybą.

Galutinis susipriešinimas įvyko po to, kai tikinčiųjų bendruomenė už ES lėšas Priekulėje atstatė bendruomenės namus. Juose buvo įrengtas viešbutis – penki kambariai su dešimčia miegamųjų vietų.

Iškilo klausimas – kas jį valdys?

Reikalauja kito sielų ganytojo

Priekuliškių rietenos su D.Petkūnu apogėjų pasiekė šį sekmadienį, kai tikintieji užrėmė bažnyčios duris ir privertė kunigą pasiaiškinti dėl to, kas vyksta parapijoje.

"Mums yra į akis pasakęs, kad mes esame niekas. Pareiškė, kad kunigas ir vadovas yra jis. O mes – nulis. Vis dėlto XXI a., mes nenorime vergauti. Jei patys žmonės į tarybą išsirinko tuos, kurie jiems tinka, kunigas turi gerbti žmonių sprendimą", – nuoskaudą viešai liejo tikintieji.

Priekuliškiai aiškino, kad mėgino net rašyti raštus vyskupui. Tačiau nieko nepasiekę ėmėsi piketo prie bažnyčios.

Priekuliškiai surinko 70-ies tikinčiųjų parašus kreipimesi į bažnyčios vadovybę.

Dokumente pažerta kritikos D.Petkūno adresu – minimas nepagarbus bendravimas su tikinčiaisiais, piktinamasi atsisakymu suteikti Šv. Vakarienės sakramentą sergantiesiems.

Parapijos bendruomenės nariai pareiškė atsisakantys kunigo paslaugų ir pareikalavo per septynias dienas pateikti sąrašą parapijai išsirinkti tinkamiausią kandidatą.

Neįtikusius keičia savais?

Tačiau susidaro įspūdis, kad priekuliškių balso bažnyčios vadovybė neišgirdo.

Nepaklususieji konsistorijos sprendimui gavo raštą, kuriame aiškinama, kad erzelį Priekulėje įskėlusi parapijos bendruomenės pirmininkė J.Galkienė atleidžiama iš pareigų.

"Ji nėra tarnautoja, atlyginimo už darbą negauna. Tai kunigas už vienas mišias per mėnesį gauna 100 eurų atlygį", – pirmininkę užstojo tikintieji.

"Mes protestuojame. Pernai prieš Velykas vyko visuotinis parapijos narių susirinkimas, išrinkta taryba, žmonės pasiskirstė pareigomis. Šį tarybos sprendimą pagal statutą tvirtina Bažnyčios konsistorija. Tačiau paaiškėjo, kad jos posėdis įvyko tik po pusmečio, lapkričio 2-ąją. Kunigas laukė septynis mėnesius, niekam nieko nesakė, nors turėjo pateikti tarybos sprendimą tvirtinimui. Jis pateikė duomenis konsistorijai apie du parapijos tikinčiuosius. Esą jie nėra konfirmuoti ir nėra priėmę Šv. Vakarienės sakramento bei nemoka parapijos nario mokesčio. Tačiau iš kur kunigas gali žinoti, kuris iš mūsų konfirmuotas, o kuris ne? Įrašų dokumentuose nėra. Mes prašėme pateikti įrodymų. Juk yra dokumentai, kad parapijiečiai mokėjo nario mokestį", – situacijos priešistorę pasakojo priekuliškis Juozas.

Pašalino dėl išpažinties?

Tarp pašalintųjų iš parapijos tarybos – buvęs įmonės "Klaipėdos nafta" generalinis direktorius Jurgis Aušra ir priekuliškis Verneris Majys.

J.Aušra atvirai prisipažino, kad išpažinties ar sakramentų į šią bažnyčią, kol jai vadovauja kunigas D.Petkūnas, jo širdis netraukia.

"Šilutėje vyko evangelikų liuteronų šventė, tad mes su žmona ir atlikome išpažintį, priėmėme sakramentus. Po išpažinties praėjus trims dienoms, vyskupas pareiškia, kad šalina mane iš tarybos už išpažinties neatlikimą", – stebėjosi J.Aušra.

J.Aušra teigė, kad liuteronų bažnyčia išgyvena išbandymą dėl demokratijos klausimo.

"Patys kunigai ir vyskupai privalo laikytis statuto. Jei net mane klaidingai išrinko, konsistorija negali skirti kitų tarybos narių į išmestųjų vietą. Tarybos sudėtis turi būti netvirtinama ir grąžinama pačiai bendruomenei apsispręsti, kokius kitus narius ji skiria į tarybą", – akcentavo J.Aušra.

Į neįtikusio J.Aušros vietą buvo pasiūlytas Klaipėdos rajono tarybos narys Alfredas Šiaulys, geriau sutariantis su klebonu D.Petkūnu nei pašalintieji iš tarybos.

Palydėjo šūksniais

Prie bažnyčios vartų sekmadienį pasirodęs Priekulės klebonas D.Petkūnas pirmiausia kvietė tikinčiuosius maldai.

Tačiau šis raginimas žlugo. Klebono kalba sekmadienį sulaukė tik pasipiktinimo bangos ir buvo palydima šūksniais: "Netiesa", "Gėda", "Šio kunigo mes jau sotūs".

D.Petkūną į mišias atlydėjo Kretingalės klebonas Saulius Varanavičius, tačiau ir jam sunkiai sekėsi užmegzti pašnekesį su priekuliškiais.

Tiesa, girdėjosi ir D.Petkūną ginančių priekuliškių balsų.

"Įleiskite mus į Dievo namus!" – šaukė inteligentiška moteris, nesivėlusi į santykių aiškinimąsi.

Žinoma Priekulės krašto šviesuolė, kraštotyrininkė ir I.Simonaitytės premijos laureatė Edita Barauskienė mėgino kunigui D.Petkūnui aiškinti, kad priekuliškiai savo parapijos tarybą rinko teisėtai.

"Mes norime, kad būtų laikomasi statuto. Kodėl parapijos pirmininkę kunigas apkaltino nekrikščioniška veikla? Jis pats nekrikščioniškai elgiasi", – nuoskaudą liejo E.Barauskienė.

Patys priekuliškiai skaičiuoja, kad jų parapijoje tėra 70 tikinčiųjų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klausas

Klausas portretas
Praėjo mėnuo. Kas parapijoje naujo?

vyrs

vyrs portretas
Kad nebeliko senukų kunigų mūsų bažnyčioje, dabar visi pačiame jėgų žydėjime. Nebent kokį naują senuką įšventintų...

moteris tikinti

moteris tikinti portretas
Gėda tokiem klebonam, verčiau kokiį senuką paskirtų klebonu
VISI KOMENTARAI 32

Galerijos

  • Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena
    Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena

    Trečiadienio vakarą, prieš 19 val., Gargžduose nerimo įvarė staiga miesto centre ėmusi kaukti sirena. ...

  • Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?
    Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?

    Gyventojai jau vis aktyviau važinėja dviračiais ar paspirtukais, į kuriuos kėsinasi vagišiai. Jų grobiu dažniausiai tampa neprirakinti, be priežiūros palikti, neretai ir brangiai kainuojantys dviračiai. Pareigūnai pataria ženklinti savo turt...

    1
  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

    4
  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

    2
  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    9
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    13
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    13
Daugiau straipsnių