Prieš šiukšlintojus – slaptomis kameromis

Į kai kuriuos uostamiesčio daugiabučių kiemus viešosios tvarkos prižiūrėtojams tenka užsukti ne du kartus per savaitę, o du kartus per dieną. Atliekomis viešąsias erdves užvertę miestiečiai drausminami protokolais, o kai kuriais atvejais net pasekami ar nufilmuojami.

Tikrina šiukšlintojus

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai jau žino, kokiose miesto vietose daugiabučių kiemuose gali išvysti senų, sulūžusių baldų, pakuočių, stambiųjų atliekų.

"Yra labai tvarkingų kiemų, o kituose net nuostaba kyla – iš kur žmonės traukia tiek atliekų. Gal žmonės imasi generalinių tvarkų – kuopia rūsius, balkonus, sandėliukus? Tačiau dauguma net nežino, kad vos už 3 eurų mokestį galima išsikviesti atliekų surinkimo automobilį, ir visos tokio pobūdžio šiukšlės bus išvežtos nedelsiant. Todėl dažniausiai matome, kad gyventojai į buitinių atliekų konteinerius meta bet ką – nuo buitinės technikos iki įvairių pakuočių", – pasakojo Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Administracinių nusižengimų tyrimo poskyrio vyriausioji specialistė Daiva Breivė.

Kodėl gyventojai nepasivargina sulankstyti ar susmulkinti kartono dėžių?

"Nesuprantama, bet jie dažniausiai teisinasi, kad pakuotė netilps į konteinerio ertmę, tad meta į bendrą konteinerį", – aiškino specialistė.

Už žaislus – bauda

Uostamiestyje veikia trys didžiųjų atliekų, antrinių žaliavų ir buityje susidariusių pavojingų atliekų surinkimo aikštelės.

"Tačiau už taisyklių nesilaikymą gresia atsakomybė. Žmonės paprastai aiškina, kad jie moka už komunalines atliekas ir gali bet ką mesti į konteinerius, kiti pabrėžia, kad jie gyveno užsienio šalyje, kur prie konteinerių galima palikti visokiausias atliekas, o jos iš ten esą  išvežamos. Kiti įtikinėja, jog labai skubėjo ir nusižengė tik kartą", – pasakojo D.Breivė.

Kartais pasitaiko kuriozinių situacijų. Viena geraširdė mama netikėtai tapo pažeidėja, kai prie konteinerio paliko juodą maišą, pilną žaislų.

"Moteris tikino, kad sąmoningai taip pasielgė, nes tikėjosi, jog žaislus pasiims tie, kam jie gali būti naudingi. Ir ji buvo teisi, nes, grįžusi namo ir pažvelgusi pro langą, žaislų jau nebematė. Tačiau iš tikrųjų rūbų, kaip ir žaislų, negalima dėti į atliekų konteinerius. Ją nufotografavo ir net nufilmavo kaimynas bei persiuntė Viešosios tvarkos skyriui", – prisiminė D.Breivė.

Skaičiuoja pažeidimus

Kitas į fotoobjektyvą papuolęs miestietis nuobaudos sulaukė už mikrobangų krosnelės švystelėjimą į konteinerį.

"Kiti sudeda rūbus, tikėdamiesi, kad juos ateis ir pasiims kiti. Bet už tokį gerą darbą gali sulaukti nuobaudos", – patikino D.Breivė.

Viešosios tvarkos skyrius per penkis mėnesius užfiksavo dešimtis tokių pažeidimų.

"Geri, naudoti tinkami daiktai gali surasti savo naujus šeimininkus. Regiono atliekų tvarkymo centruose yra punktų, kur naudotus baldus ar kitus daiktus galima dovanoti. Atvažiuoja žmonės ir susiranda jiems tinkamų dalykų", – paaiškino D.Breivė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sd

sd portretas
Vieštvarkis šiukšliu syrius,dirba visi rinktiniai.

Dėkit kameras,

Dėkit kameras, portretas
dėkit..Iki pirmo akmens...nespėsit keisti ir pinigus mokėti.O jei rimtai, tai liaukitės varyt ant žmonių.Geriau sutvarkykit taip kaip turi būti.Patogiai ir pigiai

!!!

!!! portretas
Taikos pr. 135kieme taise sulinius ,tai ik siolei prie elektros pastotes stovi du stovao raudonais dryziais , ALIO- GAL NUSIVESIT . Parasykite PRIE KONTEINERIU DIDZIULIUS NUMERIUS Bus TVARKA. O kritikuoti , fotografuoti ir baudos - Ne iseitis.
VISI KOMENTARAI 33

Galerijos

Daugiau straipsnių