Priklausomus vaikus siunčia toli

Pastarųjų metų Klaipėdos priklausomybės ligų centro veikla uostamiesčio narkotikų kontrolės komisijai sukėlė klausimų. Specialistai pastebi, kad pajūryje netrūksta nuo priklausomybių kenčiančių vaikų, tačiau juos gydyti siūloma vežti į kitus miestus.

Centras traukėsi

Uostamiesčio narkotikų kontrolės komisijai apžvelgus pastarųjų kelerių metų Klaipėdos priklausomybės ligų centro veiklą, kilo karšta diskusija, kurios metu net suabejota, ar tokios įstaigos apskritai reikia.

Centro direktorius Liudas Andrikis akcentavo, kad ne vienerius metus finansavimas įstaigai mažėjo.

Tai turėjo įtakos visai jos veiklai ir rodikliams. Nuo 2013-ųjų centro lovų skaičius nuo 76 sumažintas iki 56.

Teigiama, kad metadono programoje 2016-aisiais dalyvavo 15 žmonių, o, pavyzdžiui, 2009-aisiais – 118.

Vaikų vengia

Vertinant vien tik centro direktoriaus pateiktą pacientų skaičiaus bei kitų rodiklių statistiką, būtų galima daryti išvadą, jog uostamiestyje priklausomybių problema nyksta. Tačiau komisijos posėdžio metu ėmė aiškėti kiek kitokia situacija.

Direktorius pripažino, kad įstaigoje vengiama gydyti nuo priklausomybių kenčiančius vaikus, nes tam esą nėra tinkamų sąlygų – vaikai ir suaugusieji nėra atskirti.

Šiuo metu centre yra keturios lovos, skirtos pilnametystės dar nesulaukusiems pacientams. Tačiau, komisijos nariams pasiteiravus, kiek per pastaruosius metus būta tokių pacientų, L.Andrikis atsakyti negalėjo, nes, pasak jo, gali būti, jog nepasitaikė nė vieno.

Vadovas taip pat pripažino, kad paaugliai ir vaikai gydytis siunčiami į Kauną, kur jiems yra suteikiamos geresnės sąlygos.

Klaipėdos psichikos sveikatos centro vyriausias gydytojas Aleksandras Slatvickis pažymėjo, kad gydomų vaikų atskyrimas nuo suaugusiųjų – ne itin sudėtingas techninis klausimas.

Poreikis – nemenkas

Klaipėdos savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Gražina Aurylienė tikino, kad nepilnamečių gydymo nuo priklausomybių paslaugų poreikis uostamiestyje yra nemažas – per metus pasitaiko bent keliolika atvejų, tačiau problemų turinčiųjų nėra kur nusiųsti.

Pastebima, kad nemažai vaikų jau būna gydyti Klaipėdos psichikos sveikatos centre, tad jiems būtinas tęstinis gydymas.

„Turėdami tokį centrą Klaipėdoje, vaikus vežame per visą Lietuvą“ – nuostabos neslėpė G.Aurylienė.

Akcentuota ir tai, kad šiame centre, norint hospitalizuoti paauglį, prireikia gausybės įvairių dokumentų bei medikų išvadų, o tai apsunkina kelią siekiant padėti į visuomenės paribį stumiamam jaunam žmogui.

Posėdžio metu sutarta, kad ateityje kai kuriuos reikalaujamus dokumentus galėtų atstoti kiti, lengviau gaunami dokumentai. Tai leistų paaugliams greičiau sulaukti specialistų pagalbos.

Skubiai nepagelbėtų

Paaiškėjo ir tai, kad specialistų iš alkoholizmo ar narkomanijos liūno kapstytis įkalbintas asmuo skubios pagalbos Klaipėdos priklausomybės ligų centre nesulauktų, mat, norint čia patekti, yra būtina išankstinė registracija.

L.Andrikis aiškino, kad savivaldybės turi užtikrinti pirminių sveikatos paslaugų teikimą, tad skubiai pagalbos prireikusiesiems vertėtų kreiptis nebent į Klaipėdos psichikos sveikatos centrą.

Komisijos nariai kėlė klausimą, kam reikalingas uostamiesčio priklausomybės ligų centras, jeigu pagalbą žmonėms teiks kita įstaiga.

Tiesa, situacija dar šiemet gali pasikeisti. Anot L.Andrikio, nuo šių metų lapkričio centro nebeliks. Jo laukia reorganizacija, kurios metu jis taps Respublikinio priklausomybės ligų centro Klaipėdos filialu.

Dėl reorganizacijos bus smarkiai mažinamas ir darbuotojų etatų skaičius. Tikėtina, kad, dabartiniam centrui virtus filialu, pastarojo vadovo kėdę užims naujas žmogus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių