Prisistatė kandidatai į Klaipėdos universiteto rektorius

  • Teksto dydis:

Penktadienį Klaipėdos universitete (KU) vykusiame atvirame Tarybos posėdyje prisistatė 6 kandidatai į KU rektoriaus postą.

Pretendentų parengtoms penkerių metų veiklos gairėms bei universiteto vizijai pristatyti buvo skirtos 7 minutės.

Pirmasis kandidatas doc. dr. Stefan Kirchner į posėdį atvykti negalėjo, tad kalbėjo per „Skype“ programą. Jis akcentavo, kad svarbu didinti išorinį finansavimą ir didžiausią dėmesį skirti kokybei. Tik taip esą bus sukurta patraukti darbo aplinka visai Klaipėdos universiteto bendruomenei: mokslininkams, dėstytojams, studentams ir administracijai.

Antrasis kandidatas doc. dr. Marius Lanskoronskis pabrėžė, jog ateityje svarbu išgryninti universiteto stipriausias sritis ir jų siekti ilgalaikėje perspektyvoje.

„Švietimo reformos kontekste universitetas išsaugojo autonomiją, išliko nepriklausoma mokykla. Tačiau susikurti iliuziją, kad viskas taip liks, mano įsitikinimu, klaidinga. Atslūgus universitetų jungimų atgarsiams šis klausimas ir vėl sugrįš, tad dar vienos tokios diskusijos Klaipėdos universitetas neišvengs. Todėl būtina paruošti saugiklius“, – kalbėjo Mykolo Romerio universiteto Ekonomikos ir verslo fakulteto doc. dr. M. Lanskoronskis.

Kandidato nuomone, Klaipėdos universitetas  turi būti aukščiausias kokybės standartais ir tvarios plėtros principais besivadovaujantis Vakarų Lietuvos švietimo, mokslo ir inovacijų tinklo formuotojas ir koordinatorius.

Prof. dr. Artūras Razbadauskas savo kalboje pabrėžė, jog Klaipėdos universitetas – tai ateičiai kuriantis universitetas su pripažintais tarptautiniais mokslo ir studijų pasiekimais, Baltijos jūros regiono gerovei reikšmingomis inovacijomis.

„Svarbūs 6 aspektai: mokslo ir studijų kokybės optimizavimas; mokslo ir studijų inovacijos (nuo talentų akademijos iki akademinės paramos dėstytojams ir studentų centras); regiono inovacijų ekosistemos plėtojimas; tvarus išteklių naudojimas; biudžeto formavimas; tinklaveika ir rinkodara. Svarbiausia vertybė – bendruomenė, personalo valdymo politika ir bendraminčių komanda“, – kalbėjo dr. A. Razbadauskas, šiuo metu laikinai einantis KU rektoriaus pareigas.

Prisistatymo pabaigoje kandidatas pabrėžė, kad rektoriaus pareigoms pasitarnautų ir jo asmeninės savybės. „Esu chirurgas, tad ryžtingai ir greitai priimu sprendimus, nebijau rizikuoti“, – sakė jis.

Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos direktorius prof. dr. Viktoras Senčila ateityje Klaipėdos universitetą mato kaip Baltijos jūros regione lyderiaujantį universitetą.

„Svarbus lyderiaujančių mokslo branduolių infrastruktūrinis ir administracinis veiklos palaikymas, siekti, kad perspektyvoje stiprūs mokslo centrai taptų stipriais atitinkamų studijų centrais. Stiprinti mokslo centrus socialinių ir humanitarinių bei sveikatos mokslų fakultetuose konsoliduojant ir didinant mokslo potencialą, gryninant veiklos kryptis“, – dėstė prof. dr. V. Senčila.

Dar vienas kandidatas į rektorius, prof. dr. Rimantas Stašys, pristatydamas universiteto viziją, sakė, jog jį mato kaip technologiškai pažangiausią, moderniausią, lanksčiausią, drąsiausią, liberaliausią, nepriklausomą, pasaulio lietuvių, lietuvišką virtualus nuotolinio mokymo universitetą.

„Suvienyti jėgas, o ne supriešinti, centralizuoti išteklius. Ne konkurencija, o bendradarbiavimas. Daug kalbame apie optimizavimą, tačiau tai nereiškia minimizavimo, gana kalbėti, kad turime kažką mažinti, turime galvoti, kaip didinti pajamas“, – sakė prof. dr. R. Stašys, Klaipėdos universiteto Socialinių ir humanitarinių mokslų fakulteto Vadybos katedros vedėjas.

Prof. Sigitas Vaitkevičius ragino ieškoti savo nišos, o ne eiti kitiems iš paskos.

Jo siūlyta universiteto vizija: Klaipėdos universitetas – Baltijos jūros regiono universitetas, ruošiantis aukšto lygio specialistus, gebančius integruotis ir sėkmingai tęsti karjerą visame Baltijos jūros regione.

„Veržlus, novatoriškas, antrepreneris. Universiteto paskirtis: Baltijos jūros regiono šalyse atstovauti Lietuvos jūros regiono mokslinių tyrimų kryptims, Lietuvos kultūriniam bei etniniam interesui ir ugdyti specialistus, paklausius Baltijos jūros regiono šalyje, – kalbėjo Kauno technologijos universiteto Ekonomikos ir verslo fakulteto, Ekonomikos, verslo ir vadybos akademinio centro prof. S. Vaitkevičius.

Po prisistatymų kandidatai bus reitinguojami atskiruose Senato bei Tarybos posėdžiuose. Rektoriaus rinkimai numatomi spalio 15 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomone

Nuomone portretas
Dalyvavau prisistatyme, liudniausiai atrodė Senčila, iš kompiuterio paskaitė, bet į klausimus atsakinėjo blogai. matosi, kad nesigaudo kas prie ko. Kalbos lygis prastas, pvz. "bibiliocieka"...Geriausiai atrodė Razbadauskas, žinojo situaciją, sklandžiai kalbėjo. Kauno ir Vilniaus pretendentai, kalbėjo apie viską aplamai, tokie atsakymai tiktų ir bet kokiai kolegijai ir proftecninei mokyklai....

s

 s portretas
Didžiuojamės universiteto statusu, diplomais, bet ne kompetencija ar pasiekimais. Buvę Klaipėdos universiteto vadovai ir turėjo daug metų sukurti tikrą specializuotą universitetą, bet gavosi "šnipštas" vargais negalais pavyko išsaugoti savarankiškumą. Kas toliau? Reikia vadovo kuris nebūtų tik mokslininkas, nebūtų atėjūnas, žinotų jūros specialistų rengimo problemas, mylėtų Klaipėdą. Aišku, kodėl iš kitų miestų veržiasi vadovauti,- garbė, pinigai. Todėl kandidatų ratas susitraukia iki minimumo.

Bruto Neto

Bruto Neto portretas
Reikia išrinkti doc. dr. Stefan Kirchner - bus geriausia, neturės laiko nė į darbą atvykti. Vadovaus per skaipą. O šiaip protingiausia būtų prijungti KU prie KTU ir prie VU. Tuomet ir svarba jo padidėtų ir profesoriai iš Kauno bei Vilniaus paskaitas skaitytų ar bent specialius seminarus vestų, pavyzdžiui, studentams laikinai įsikūrus Kaune ar sostinėje.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių