Privalome didžiuotis Klaipėdos uostu

Žvilgtelėję į tai, kas pastaruoju metu vyksta Klaipėdos uoste, turime sutikti, kad jis vertas gražiausių komplimentų ir pasididžiavimo.

Tarp geriausių uostų

Šiuos nueinančius 2018 metus Klaipėdos uostas prisimins ilgam bent jau dėl to, kad jis priėmė vieną didžiausių pasaulyje konteinerinių laivų „MSC Ingy“.

Klaipėdos uostas tapo vos 38-uoju uostu pasaulyje į kuriuos gali plaukti šiuo metu didžiausi 400 metrų ilgio konteineriniai laivai.

Iki šiol Baltijos jūroje buvo tik du tai padarę uostai - Lenkijos Gdanskas ir Danijos Orhusas.

Priimdamas šį laivą Klaipėdos uostas tapo aukščiausios ULCV („Ultra Large Container Vessel“) klasės laivų uostu. Klaipėdos uostas žengė į naują lygį ne tik tarp Baltijos jūros, bet ir Europos uostų.

Tikėtina, kad 2019-aisiais dar ne kartą išvysime į Klaipėdą atplaukiančius ir kitus MSC milžinus.

Kasmetė įspūdinga krova

Pasididžiavimo verta ir tai, kokiais tempais pastaraisiais metais augo Klaipėdos uostas. Jo augimas per penkis metus siekė vidutiniškai apie 6,5 proc.

Už 2018 metus jis gali siekti apie 8 proc. Klaipėdos uostas šiemet rengėsi pasiekti įspūdingą 46 mln. tonų krovą. Ar tai pavyko padaryti sužinosime pirmosiomis Naujųjų 2019-ųjų metų dienomis.

Pagal pastarųjų metų krovos rezultatus Klaipėdos uostas buvo Europos Sąjungos šalių uostų dvidešimtuke. Nauji dideli konteineriniai laivai ir konteinerių srautai, Baltarusiškos trąšos, Lietuvos gamintojų produkcija, auganti Lietuvos ekonomika jį gali pakelti į ES uostų penkioliktuką ar net dešimtuką.

Viltingas žvilgsnis į ateitį

Daugeliui uoste norėtųsi, kad 2019 metai taip pat būtų sėkmingi.

Viskas vyktų taip sklandžiai, ramiai, kaip įplaukė į uostą milžinas „MSC Ingy“. Jo judesiuose per uosto vartus buvo ir jėga, ir ryžtas, ir naujos viltys. Šio laivo įplaukimas tapo tarsi simboliu Klaipėdos uostui - kryptingai, tiksliai ir su didžiule jėga siekti užsibrėžtų tikslų.

Naujos viltys siejamos ir su, tikėtina, ateinančių metų I ketvirtyje patvirtintu uosto bendruoju planu. Jis atvers naujas Klaipėdos uosto vystymo galimybes.

Klaipėdos uoste planuojami ir nauji gyliai, ir naujas laivybos kanalo kampas, ir naujos krantinės. Tikėtina, kad pagaliau iš esmės pajudės ir pasirengimas statyti išorinį uostą. Be jo puikiai žengiantis Klaipėdos uostas ateityje vis tiek taptų nepilnavertis. 

Su pasididžiavimu ir viltimi žvelkime į Klaipėdos uostą. Jis diktuoja Lietuvos ekonomikos tempą, Lietuvos Prezidentės Dalios Grybauskaitės žodžiais generuoja apie 10 proc. šalies bendrojo vidaus produkto.

Į uostą ateina naujos technologijos, robotizacija, yra daugybė investicinių pasiūlymų. Norėtųsi, kad Klaipėdos uostas padarytų išvadas iš tų klaidų, kurių būta, kurios oficialiai pripažįstamos. Ir toliau būtų žengiama diegiant žaliąsias technologijas, naujoves uostų veiklos, logistikos, transporto, o svarbiausias - aplinkosaugos srityse.


Šiame straipsnyje: uostasKlaipėdos uostaskrova

NAUJAUSI KOMENTARAI

studentas

studentas portretas
Uostas turi priklausyti miestui,kaip yra europinese salyse.Pas mus uostas priklauso Vilniui kaip yra Rusijoje-uostai priklauso Maskvai.Dujas perkam is Rusijos,nors turim duju terminala,bet ir terminalo dujos-is Rusijos.Energetine sistema ir elektros dazniai priklausomi nuo Rusijos.O kaip mes saukiam kad esam nepriklausomi..!!???Vokietija irgi perka dujas is Rusijos,bet su ja nesidrasko.Taigis..darom isvadas...

deiniui

deiniui portretas
nei reikalingas tas uosta nei ką.Bus praplauti (kaip visada)ES + Valstybės pinigai projektams hujektams konsutantams ir panašiai ir tuo pasibaigs.Argi pasižiūrėjus į dabartinį esamą uostą nematyt kad krantinės tuščios ir niekam nereikalingos? Iš kur krovinių paimsit Vasiukų statytojai?Iš Kinijos? Taigi jei Kinijai po 50 metų Klaipėdą leisit pasiimti(taip sudaromos jų sutartys) tai ji ir mes trilijonus šitam projektui.To norit nepriklausomybės mėgėjai?

deinis

deinis portretas
Dukart skaičiau teksta ir tik pora žodeliu kad reikia išorinio uosto,kuris būtinas ateities kartoms ir nei vieno komentaro ,kad reikalingas tas uostas o tik pikti apsižodžiavimai ,vieno kitam priešpriešos ,nejaugi jau atėjo KIAULĖS metai į Klaipėdą
VISI KOMENTARAI 54

Galerijos

Daugiau straipsnių