Prognozė: padaugės egzaminų neišlaikiusių dvyliktokų

Kitą savaitę su mokykla atsisveikinsiančių dvyliktokų laukia kaip niekada sunkus išbandymas – šiųmetėje egzaminų sesijoje panaikinti beveik visi mokykliniai egzaminai.

Kitą penktadienį paskutinis skambutis nuskambės 3 tūkst. 442 su bendrojo lavinimo ir profesinių mokyklų suolais atsisveikinantiems abiturientams. Po šventės praėjus kelioms dienoms – gegužės 31-ąją – prasideda ir pagrindinė egzaminų sesija. Pirmasis išbandymas – lietuvių kalbos egzaminas, kuris vienintelis yra privalomas.

„Tačiau abiturientai galės rinktis laikyti mokyklinį ar valstybinį šį egzaminą. Dėl kitų pasirinkimo nebus, nes daugelio disciplinų, pavyzdžiui, matematikos, istorijos, anglų kalbos egzaminai yra tik valstybiniai. Tai – šiųmetė naujovė“, - teigė savivaldybės Švietimo skyriaus Ugdymo kokybės ir kaitos poskyrio vedėja Virginija Kazakauskienė.

Nors abiturientų laukia sunkesnė egzaminų sesija, jiems parengta ir naujovių. Norint gauti atestatą pakaks išlaikyti du egzaminus, kurių vienas – lietuvių kalbos, o kitas gali būti, pavyzdžiui, mokyklinis technologijų egzaminas.

„Taip pasirinkti gali tie dvyliktokai, kurie neketina toliau studijuoti. Abiturientams, kurie norės tęsti mokslus aukštosiose mokyklose, aišku, reikės rinktis daugiau egzaminų, kurių daugiausia bus valstybiniai. Daugiausia leidžiama laikyti šešis egzaminus“, - aiškino V.Kazakauskienė.

Ji skaičiavo, kad šiemet bus daugiau dvyliktokų, kurie laikys valstybinius egzaminus, nes kito pasirinkimo nėra, bet dėl šios priežasties bus ir daugiau neišlaikiusiųjų. Jiems egzaminų šiais metais nebus leidžiama perlaikyti, išskyrus tik tuos abiturientus, kurie neišlaikys valstybinio lietuvių kalbos egzamino.

Paskutinis skambutis kitą penktadienį nuskambės ir uostamiesčio dešimtokams, tačiau žinių patikrinimas jų laukia jau pirmadienį. Pirmiausia bus tikrinama, kaip dešimtokai išmano lietuvių kalbą.

Žinių patikrinimas šiais metais dar nėra privalomas, tačiau kitąmet egzaminus jau turės laikyti visi dešimtokai.

Tačiau jie ir šiemet noriai nori pasitikrinti savo žinias. Lietuvių (gimtosios) kalbos egzaminą laikys 86,7 proc. dešimtokų, valstybinės – 98,2 proc. Matematikos žinias panoro taip pat panoro pasitikrinti 86,7 proc. dešimtokų.

Šiais metais Klaipėdoje yra 2 tūkst. 248 dešimtąją klasę baigiančių moksleivių.


Šiame straipsnyje: egzaminai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių