Projekte – mokslo ir meno draugystė

Klaipėdos akademinis jaunimas netrukus dalyvaus tarptautiniame projekte, kuriame mokslas ir menas suvienys studentus bei dėstytojus iš visų pasaulio kontinentų. Lietuvai projekte atstovaus Klaipėdos universiteto dėstytojos dr. Giedrės Strakšienės vedami teatrologijos magistrantai bei muzikai.

Lankėsi Norvegijoje

Klaipėdos universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto Literatūros katedros dėstytoja G.Strakšienė, gavusi Lietuvos mokslo tarybos paramą trumpalaikiams mokslininkų vizitams, neseniai lankėsi Norvegijoje, kur tyrė mokslo ir meno komunikaciją.

„Man buvo itin aktualu, kaip mokslininkai ir menininkai gali bendradarbiauti pasitelkdami teatrą, dramą“, – paaiškino G.Strakšienė.

Pašnekovė Norvegijoje viešėjo 20 dienų. Ten lankėsi Bergeno, Stordo Haugesundo universitetuose bei Stavangerio muzikos ir meno institute.

„Minėtose įstaigose rinkau informaciją, kaip mokslininkai ir menininkai dirba kartu, kokios tokio bendradarbiavimo galimybės. Stebėjau komunikacijos procesą ir kalbėjausi su šių dviejų pasaulių atstovais“, – paaiškino Klaipėdos universiteto dėstytoja.

Dalyviai – iš viso pasaulio

Jai viešint Norvegijoje pavyko užmegzti ryšius su tarptautinį projektą vykdančiais vietiniais. Jie pakvietė mokslininkę bei jos studentus prisijungti kuriant išskirtinį projektą, kuriame planuoja dalyvauti daugiau nei dvi dešimtys šalių iš viso pasaulio.

Tarptautinį projektą, kuriame Lietuvai atstovaus uostamiesčio studentija, vykdo Stordo Haugesundo universiteto Kultūros ir muzikos fakultetas.

„Šiuo projektu jie nori sujungti visą pasaulį ir pakviesti menininkus bei mokslininkus kurti kartu“, – pasakojo G.Strakšienė.

Dangaus kūnų istorijos

Generalinei asamblėjai 2015-uosius paskelbus Šviesos metais, projekto metu dalyviai, pasitelkdami scenos menus, vaizduos dangaus kūnų, šviesos istorijas. Dalyvių darbai bus viešinami specialiai tam sukurtoje interneto platformoje, kuri bus pasiekiama viso pasaulio gyventojams.

„Menas suteiks mokslui formą. Per dailę, šokį, teatrą, muziką kursime istorijas apie dangaus kūnus, šviesą. Prisijungs ir mokslininkai: fizikai, astronomai“, – dėstė pašnekovė.

Studentai ne tik vaidins, bet ir kurs reklaminius lankstinukus, muziką, dekoracijas, kostiumus. Šis projektas prilygs tradicinio spektaklio statymui, viskuo reikės pasirūpinti nuo pradžių iki galo.

Tiesa, šalys dalyvės planuoja pasiskirstyti darbus ir koordinuojamas sritis.

Spektaklį transliuos internetu

Šiuo metu projektas dar pirminėje stadijoje, tačiau planuojama, kad jau kovą paaiškės pirmosios preliminarios dangaus kūnų istorijos, kurios vėliau virs į maždaug valandos trukmės spektaklį virtualioje erdvėje.

„Teoriškai yra galimybė visus dalyvius sukviesti į vieną vietą, tačiau organizatoriai nori tokiems projektams plačiau taikyti informacines technologijas. Internetinė platforma jau veikia, dalyviai rengia virtualius susitikimus ir keičiasi informacija“, – teigė G.Strakšienė.

Tikimasi, kad projektas, skirtas Šviesos metams, startuos jau šių metų rugsėjo pabaigoje arba spalio pirmosiomis dienomis.

Gali prisijungti ir mokyklos

Planuojama, kad projekte dalyvaus Klaipėdos universiteto teatrologijos magistrantai, tikėtina, kad jiems talkins tos pačios aukštosios mokyklos muzikai ir kitų sričių atstovai.

Neatmetama galimybė, kad prie studentų prisijungs ir gerai žinomi uostamiesčio menininkai ar mokyklų atstovai. Universiteto dėstytoja pasidžiaugė, jog viena iš daugelio kelionių, kurioje ji tikėjosi pagilinti žinias, dovanojo uostamiesčio studentams galimybę pasirodyti tarptautiniame projekte.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių