Raginama nekomentuoti situacijos apie pagrobtus lietuvius

Šiandien iš atostogų atšauktas Lietuvos užsienio reikalų (URM) ministras Vygaudas Ušackas atvyko į Klaipėdą susitikti su pagrobtųjų jūrininkų artimaisiais. Susitikime dalyvavo ir laivo „Saturnas“ savininkės, „Limarko laivininkystės kompanijos“ prezidentas Vytautas Lygnugaris.

URM ministras įsitikinęs, kad vieša informacija kenkia sprendžiant lietuvių iųlaisvinimo klausimą.

„Šio susitikimo tikslas pirmiausia yra paraginti komentatorius, politikus susilaikyti nuo bet kokių spekuliacijų, situacijos eskalavimo. Dabar nėra politinis sezonas. Šiuo metu yra reikalinga rimtis, susikaupimas ir konfidencialumas.“, - teigė V.Ušackas. 

Ministras šiandien dar kartą patvirtino, jog pagrobtieji lietuviai yra gyvi ir sveiki. Anot V.Ušacko Vyriausybė nesidera su piratais.

„Vyriausybės pozicija yra tokia, kad mes nesideram nei su pagrobėjais, nei su teroristais dėl išpirkos. Tačiau diplomatinėmis priemonėmis, per savo pasiuntinius, kontaktuojame su Nigerijos valdžia ir prisidėsim visais įmanomais diplomatiniais būdais, kad lietuviai būtų išvaduoti“, - sakė ministras.

„Limarko laivininkystės kompanijos“ prezidento V.Lygnugario teigimu, pagrobtųjų lietuvių artimieji supranta situacijos sudėtingumą.

“Susitikimas praėjo labai konstruktyviai, dalykiškai ir aiškiai. Aš esu jiems dėkingas už supratimą ir džiaugiuosi, kad tai yra mūsų darbuotojų giminaičiai“, - sakė kompanijos prezidentas.

Anot jo laivas "Saturnas" dabar yra Koko uoste, kur vyksta jo iškrovimo darbai. Po to laivo įgula plauks į Abidžano uostą. Pasak V.Lygnugario dėl lietuvių pagrobimo šiuo metu yra vykdomos konsultacijos su įvairiomis organizacijomis.

„Aš norėčiau tik tiek pasakyti, kad yra vykdomos konsultacijos su įvairiomis organizacijomis ir ties tuo apsiroboti“, - tvirtino V.Lygnugaris.

Šiandien vakare ministras V.Ušackas grįžta į Vilnių tiesiogiai koordinuoti tarpžinybinės darbo grupės įkaitams išlaisvinti veiklą.

 

Rytoj V.Ušackas susitiks su Prezidente Dalia Grybauskaite.

"Prezidentė Dalia Grybauskaitė šiandien nusprendė atšaukti iš atostogų užsienio reikalų ministrą ir pasitarti dėl padėties, kuri yra susiklosčiusi su Lietuvos laivu prie Nigerijos krantų ir su paimtais penkiais Lietuvos piliečius jūrininkais - įkaitais", - ketvirtadienį žurnalistams sakė prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys.

Jo teigimu, susitikimo tikslas - aptarti situaciją ir tai, kaip koordinuojami Lietuvos žinybų veiksmai, bei "užsitikrinti patiems sau, kad Lietuvos piliečių gyvybės bus saugios ir bus daroma viskas, kas įmanoma, kad piliečiai būtų išlaisvinti".

Lietuvos užsienio reikalų ministerija pranešė, jog naktį iš pirmadienio į antradienį ginkluotų piratų užpultas laivas "Saturnas". Užpuolikai pagrobė penkis lietuvius ir greitaeige valtimi nuplukdė nežinoma kryptimi.


Šiame straipsnyje: piratailaivas saturnas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių