Iš nuskendusio laivo iškeltas varpas tapo eksponatu

Gegužės pradžioje iš netoli Lietuvos teritorinės jūros nuskendusio laivo iškeltas varpas tapo muziejaus eksponatu. Radinys, taip pat šūsnis geros kokybės nuotraukų bei filmuota medžiaga apie ekspediciją į Baltijos gelmes perduota muziejininkams.

Dienraštis jau rašė ("Radinys sukėlė sumaištį", "Klaipėda", 2017 05 27) apie tarptautinę ekspediciją, kai vokiečių žurnalistės ir nardytojos Sabine Kerkau socialiniame tinklalapyje buvo paviešintos fotografijos apie netoli Lietuvos teritorinės jūros ribos dugne aptiktą laivo varpą. Tąkart sunerimta, kur dingo šis retas radinys, apie kurį šalies paveldosaugininkai ir mokslininkai sužinojo tik iš interneto.

Prieš kelias dienas ant laivo NZ-55 denio 42 kg varinį varpą aptikusieji perdavė Lietuvos jūrų muziejui. Ceremonija įvyko nuo radimo praėjus daugiau nei trims su puse mėnesio.

Tyrėjų dar laukia nemenkas darbas išsiaiškinti, kas tas skenduolis, iš kurio iškeltas varpas, nes šis veikiausiai jam nepriklauso. Ant varpo yra užrašas "SS Marsdiep 1920".

Nardytojai surinko informacijos apie laivą "Marsdiep". Tai buvo krovininis garlaivis.

Pasirodo, jis pastatytas Danijoje tais pačiais 1920-aisiais, kurie ir nurodyti ant varpo.

Po kelerių metų laivas buvo parduotas, o jo pavadinimas pakeistas į "Jessie Maersk". Teigiama, kad laivo varpas taip pat pakeistas.

Taigi rastasis skenduolis negali būti "Jessie Maersk".

Aptikta ir papildomos informacijos: 1925 m. pastatytas dar vienas identiškas laivas "Rita Maersk", būtent jam ir perduotas "SS Marsdiep" varpas, kurį ir rado nardytojai.

"Rita Maersk" buvo parduotas 1939 m. vokiečiui Eduardui Bosselmannui. Tačiau iki 1941-ųjų laivas vis dar plaukiojo su Danijos, vėliau – su nacistinės Vokietijos vėliava.

Pradžioje jis buvo pervardytas "Edith", neilgai trukus jo savininkas jam suteikė "Edith Bosselmann" pavadinimą.

Žinoma tik tai, kad laivas nuskandintas Baltijos jūroje už keliolikos jūrmylių nuo Klaipėdos 1942 m. gruodžio 9 d.

Kiek žmonių tąkart žuvo, neaišku. "Edith Bosselmann" atakavo povandeninis sovietų minininkas, L-3 klasės laivas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių