Reklaminiams stendams – griūtis?

Klaipėdoje siūloma atlikti miesto gatvėse įrengtų reklaminių stendų inventorizaciją. Bus stebima, ar šie pastatyti pagal reikalavimus. Pastarųjų neatitikusius stendus savininkams gali tekti pašalinti.

Užkliuvo per mažas atstumas

Mintis inventorizuoti miesto gatvėse įkurdintus reklaminius stendus Saugaus eismo komisijos nariams kilo po to, kai viena įmonė atkakliai prašė suderinti statinį, kuris neatitinka reikalavimų.

4,5 metro pločio ir 5,5 metro aukščio stendą norima sumontuoti Šiaurės prospekte. Pabrėžta, kad jis analogiškas kitiems šioje arterijoje stovintiems tokio tipo objektams.

Komisijos nariams užkliuvo, kad reklaminį stendą ketinama įtaisyti per arti važiuojamosios kelio dalies. Atstumas siektų 50 centimetrų. Pagal reikalavimus reklaminis stendas nuo važiuojamosios dalies gali būti pastatytas už metro ir daugiau.

Statinį sumontuoti norinčios įmonės atstovas atkreipė dėmesį, kad jau esantys stendai nuo važiuojamosios dalies yra nutolę vos 20–30 centimetrų.

"Mūsų atstumas yra didesnis. Gal būtų įmanoma padaryti išimtį", – prašė atstovas.

Reikalavimų paisyti būtina

Klaipėdos kelių policijos tarnybos viršininkas Mindaugas Džermeika komisijos narius įspėjo, kad policija nepritarė, jog šis reklaminis stendas būtų įrengtas.

"Vadovaujamės reikalavimais. Tokie stendai gali būti sumontuoti metro ir didesniu atstumu nuo važiuojamosios dalies. Statinys neatitiko reikalavimų, mes jo statymo nederinome ir dėl to susitinkame čia", – tvirtino pareigūnas.

Klaipėdos savivaldybės Architektūros poskyrio vyriausiasis specialistas, miesto dailininkas Mindaugas Petrulis stojo ginti reklaminį stendą norinčius įrengti verslininkus.

Jis priminė, kad Miesto vizualinės informacijos bei išorinės reklamos įrengimo komisija buvo pritarusi tokiam stendų išdėstymui Šiaurės prospekte.

"Buvo nustatyta, kad visi stendai šioje arterijoje būtų vienodo dydžio, ritmo. Prašyčiau objektyviai pažiūrėti į šią situaciją ir pritarti tokiam sprendiniui, nors normatyvo ir neišlaiko. Kvestionuoti būtų neetiška", – tvirtino miesto dailininkas.

Nori išsiaiškinti situaciją

Klaipėdos savivaldybės Urbanistinės plėtros departamento direktorius Kastytis Macijauskas domėjosi, kaip kitiems statytojams pavyko suderinti stendus, nors šie neatitinka reikalavimų.

M.Petrulis atkreipė dėmesį, kad policija juos palaimino. Priešingu atveju savivaldybė nebūtų išdavusi leidimo stendams įrengti.

Klaipėdos mero pavaduotojas Artūras Šulcas pabrėžė, kad reikia būti visiems vienodai teisingiems. Pasak vicemero, šis klausimas nėra parengtas iki galo.

"Jei anksčiau policija leido įrengti stendus arčiau važiuojamosios dalies, kodėl stabdome šį? Reikia išsiaiškinti, ar anksčiau įkurdinti stendai suderinti su policija, ar atitinka dabar galiojančius reikalavimus. Jei ne, juos reikia šalinti. Negali iš neteisėtumo gimti teisėtumas", – teigė vicemeras.

Anot M.Džermeikos, anksčiau policija neskyrė tiek dėmesio reklaminių stendų statymo ypatumams miesto gatvėse. Dabar statytojai privalo suderinti juos su Kelių policijos tarnyba.

"Mes privalome laikytis įstatymų ir tvarkų. Statant tokius didelio gabarito stendus, reikia viską įvertinti. Kitaip pasekmės gali būti liūdnos", – pabrėžė viršininkas.

Revizija – visame mieste

M.Džermeika pritarė, kad reikia kelti klausimą dėl reikalavimų neatitinkančių stendų demontavimo.

Komisijos nariai stendą pastatyti norinčiai įmonei rekomendavo padaryti jį tokį, kad atitiktų reikalavimus. M.Petrulis tvirtino, kad esmė – ne sumažinti atstumą.

"Vienus stendus galima statyti didelius, kitus – mažus, vienus – standartinius, kitus – ne. Tačiau koks vaizdas bus mieste? Gal būtų įmanoma suteikti galimybę pastatyti šį stendą", – dėstė miesto dailininkas.

Klaipėdos mero pavaduotoja Judita Simonavičiūtė taip pat pritarė ne tik Šiaurės prospekte, bet ir visame mieste pastatytų reklaminių stendų revizijai.

"Šioje situacijoje reikia įvertinti du dalykus – miesto įvaizdį ir eismo saugumą. Jie turi sudaryti bendrą visumą. Aš irgi esu už standartą, bet jis turi atitikti reikalavimus. Reikia revizuoti, ką turime ir kas neatitinka reikalavimų", – pabrėžė vicemerė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

gyvenu salia

gyvenu salia portretas
Siaures prospekte, tikrai trukdo matomumui

Klaipėdskas

Klaipėdskas portretas
Miestas vis loja atkakliai, kad reikia mažinti mieste reklamų, nes jos yra vizualinė tarša, bet vat atsiranda vis išimčių- autobusuose vieniems galima, kietiems ne, taip ir su stendais. Kažkas gaus per pautus, jei bus nuimtos pagal numatytą procesą pastatytos reklaminių plotų vietos. O čia ir turėtu pradėti lysti yla iš maišo, kas tas kontaktinis asmuo šiuose reikaluose.

Audrius

Audrius portretas
nu vo... viena įmonė atkakliai sušiko kitoms įmonėms
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių