Renovacijos darbai Klaipėdoje prasidės tik pavasarį

Pagal naują modelį numatytų renovuoti namų gyventojai artimiausiu metu turės galutinai apsispręsti, ar imtis darbų. Iš 24 pastatų, kuriuos planuojama atnaujinti, abejoja vienas.

Liks be kompensacijų

Šią savaitę savivaldybė turėtų gauti parengtus numatytų renovuoti namų investicinius projektus. Jie bus paskelbti savivaldybės internetinėje svetainėje, kur gyventojai galės išanalizuoti.

Kitą savaitę – rugpjūčio 21 dieną 18 val. Žvejų rūmuose bus organizuojamas planuojamų renovuoti namų gyventojų susirinkimas.

Jo metu bus patarti investiciniai projektai, specialistai atsakys į visus žmonėms iškilusius klausimus.

Remiantis investiciniais projektais bus parengtas savivaldybės renovacijos programa, kurią miesto taryba tvirtins rugsėjį vyksiančio posėdžio metu. Bus paskirti ir projekto administratoriai.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktoriaus Liudviko Dūdos, pastarieji išliks tie patys – namus prižiūrinčios namų valdos.

„Administratoriai organizuos susirinkimus 24 namuose. Jų metu gyventojai turės galutinai apsispręsti, ar pritaria renovacijai, pasirašydami ant protokolo. Nepasirašiusieji praras teisę gauti kompensacijas už šildymą“, – aiškino vadovas.

Gavus gyventojų pritarimą, administratoriai skelbs konkursus, kurių metų bus išrinkta, kad parengs namo renovacijos techninį projektą ir vykdys rangos darbus.

L. Dūda pabrėžė, kad visos sutartys su rangovais turi būti pasirašytos šiemet, kad būtų gaunama maksimali – iki 40 proc. valstybės parama darbams.

„Kadangi renovacijos darbai sezoniniai, tai šaltuoju metų laiku bus galima parengti projektus. Patys darbai prasidės pavasarį“, – tvirtino direktorius.

Prasidėjo antras etapas

Dienraštis „Klaipėda“ jau rašė, kad uostamiestyje bus renovuota daugiau namų nei numatyta. Norintys, kad ir jų namas būtų atnaujintas jau kviečiami teikti paraiškas savivaldybei.

Anot L. Dūdos, antrajame etape yra šiokių tokių pakeitimų. Jame kaip ir pirmajame kviečiami dalyvauti namai, kurie pastatyti pagal iki 1993 metų išduotus leidimus.

Taip pat tie pastatai turi suvartoti daug energijos. Tačiau nebėra, kad taip, kad namo vieno kvadratinio metro apšildymui turi būti suvartota 150 kWh per metus.

„Gali būti ir daugiau, ir mažiau“, – pabrėžė direktorius.

Taip pat name neturi būti daugiau nei 10 proc. skolininkų už komunalines paslaugas. Antrame renovacijos etape galės dalyvauti ir senamiestyje esančių namų gyventojai.

L.Dūdos teigimu, didelis dėmesys bus kreipiamas į gyventojų iniciatyvą. Norima, kad besikreipiančių namų gyventojai jau būtų apsitarę, ar norėtų renovacijos.

Savivaldybė naują renovuotinų namų sąrašą Būsto energijos taupymo agentūrai turi pateikti iki rugsėjo 25 dienos. tad iš gyventojų paraiškų laukiama iki rugsėjo 20 dienos, kad būtų galima jas peržiūrėti.

Antro etapo metu namai bus renovuojami tomis pačiomis sąlygomis kaip ir pirmojo. Tikimasi, kad tokių bus apie 20.

Sąskaitos nesumažės

L. Dūda pabrėžė, kad gyventojai neturėtų baimintis imtis renovacijos pagal naująjį modelį. Jiems nereikės mokėti papildomai už darbus.

„Už renovaciją bus atsiskaitoma iš sutaupytų pinigų už šildymą. Jei žmogus pernai mokėjo už šildymą 500 litų, tai jis tiek pat ir mokės, vykdant darbus. Tik dalis pinigų nueis šildymo sąskaitai apmokėti, o dalis – renovacijos išlaidoms padengti. Aišku, jei ženkliai nekils dujų kaina“, – aiškino direktorius.

Pasak L. Dūdos, gyventojams nereikės bankui užstatyti ir savo būstų.

„Reikės tik tvarkingai apmokėti sąskaitas už šilumą kaip iki šiol. Žmonės turi suprasti, kad bet kuriuo atveju jie negaus mažesnių sąskaitų už šilumą, ar renovuosis, ar – ne. Pritarę darbams, jie už tą pačią sumą pagerins savo gyvenimo kokybę ir gyvens šiltai“, – tvirtino direktorius.

Skaičiuojama, kad tokiu būdu gyventojai už renovaciją išsimokėtų per 8-20 metų. Tai priklauso nuo investicijų dydžio. Išsimokėjus už renovaciją, sąskaitos už šilumą sumažės perpus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

va kame saknis

va kame saknis portretas
Žmonės turi suprasti, kad bet kuriuo atveju jie negaus mažesnių sąskaitų už šilumą.

problemos

problemos portretas
nesibaigs, kol zmones neprades is viso nemoket uz siluma

p.morkunas@meganet.lt

p.morkunas@meganet.lt portretas
Dar viena problemėlė, apie kurią nutylima...Kaune jau prasidėjo kainų pakėlimo treniruotė...gavau UAB ,,Būsto valda" sąskaitą už birželį ir...administravimo išlaidos padidėjo kaip manote kiek?...3 kartus ...Rašoma, kad tai padaryta pagal Kauno miesto tarybos nutarimą.ir nesvarbu, kad viešuose konkursuose administravimo bendrovės laimėjo mažomis kainomis..kai viską renovuos ką jiem reiškia leisti padidinti šilumos kainą pvz. ,,tik" kokius 50%...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių