Restauruota Klaipėdos J.Janonio gatvė tarnaus 50 metų

J.Janonio gatvės restauracija bus įrašyta į uostamiesčio istoriją, nes rangovai darbus ne tik baigė laiku, bet ir juos padarė pigiau nei buvo įsipareigoję.

J.Janonio gatvės restauracija bus įrašyta į uostamiesčio istoriją, nes rangovai darbus ne tik baigė laiku, bet ir juos padarė pigiau nei buvo įsipareigoję.

J.Janonio gatvę restauravo rangos darbų konkursą laimėjusi bendrovė "Žemkasa". Sutartyje su savivaldybe buvo numatyta, kad įmonei bus sumokėta 4 mln. 85 tūkst. litų. "Tikslių skaičių dar neturime, bet preliminariai aišku, kad darbų sąmatą sumažinome 300 tūkst. litų. Kaip pavyko? Nevogėme akmenų, kuriais buvo išgrįsta gatvė. Projektuotojai buvo numatę, kad reikės išgrįsti didesnius plotus pirktais akmenimis, tačiau mes visus iki vieno išsaugojome senuosius, todėl pirkti reikėjo mažiau nei buvo planuota. Taip ir pavyko sutaupyti mokesčių mokėtojų pinigų", – paaiškino "Žemkasos" direktorius Dainius Zokas.

Bendrovė buvo įsipareigojusi restauracijos darbus baigti iki rugpjūčio 1-osios. Pažadą pavyko tesėti, nes tądien gatve jau laisvai riedėjo ir automobiliai, ir miesto autobusai. "Tiesą sakant, niekas ir nesitikėjo, kad darbus baigsime laiku, matyt, tik patys tuo neabejojome ir labai stengėmės. Pastarąsias kelias savaites dirbome ir šeštadieniais", – teigė D.Zokas.

J.Janonio gatvė yra kultūros paveldo objektas, todėl buvo ne rekonstruota, o restauruota. Tai reiškia, jog iš naujo paklotas senųjų akmenų grindinys, restauruoti ir į vietą grąžinti šaligatvių borteliai, patys šaligatviai iškloti naujomis pasendintomis trinkelėmis, pastatyti unikalių formų šviestuvai, kelio ženklų stovai.

Nors J.Janonio gatvės restauracija baigta vos prieš kelias dienas, jau pasigirdo klaipėdiečių pastabų, jog ryškėja ir trūkumai – esą lietus išplovė gruntą tarp grindinio akmenų, todėl tarpai per dideli. "Tarpai tarp akmenų ir turi būti. Akmenys yra originalūs, netašyti, todėl jų neįmanoma geriau priglausti vieno prie kito. Kol darbininkai išgrindė gatvę akmenimis, juos perdėliojo kokius tris kartus, kad būtų pasiekta kokybė. Be to, akmenys sudėti ne ant smėlio, kaip Tiltų gatvėje, o ant granitinės skaldos. Manau, kad artimiausius 50 metų J.Janonio gatvės tikrai nereikės rekonstruoti ar restauruoti", – tvirtino "Žemkasos" direktorius.

Jis pasidžiaugė, jog įmonėje dirba keli darbininkai, kurie turi patirties kloti ir prižiūrėti akmeninį grindinį, todėl ir J.Janonio gatvės restauracija – kokybiška.

Restauruota J.Janonio gatvė taps dar gražesnė, kai joje bus pastatytos šiukšliadėžės, sumontuotos apsauginės medžių tvorelės. Tai ketinama padaryti prieš pat gatvę apžiūrint objekto vertinimo Valstybinei komisijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ss

ss portretas
saunuoliai zenkasa, pagaliau gal ir lietuviai prades dirbti kaip estai - saziningai ir kokybiskai. gal ir cia gyvenimas susitvarkys lietuvoje.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių