Restauruoto „Anapilio“ teritorija netrukus taps patraukliu parku

  • Teksto dydis:

Neilgai trukus praeivių akis trauks ne tik restauruota viena iš gražiausių medinių kurorto vilų – „Anapilis“, bet ir išpuoselėta jos aplinka – šį mėnesį pradedami garsiosios vilos teritorijos sutvarkymo darbai.

Darbus atliksiančio „Pamario restauratorius“ direktoriaus pavaduotojas statybai Algimantas Zokaitis teigė, jog veikla bus organizuojama taip, kad palangiškiams ir kurorto svečiams, norintiems patekti į „Anapilyje“ įsikūrusį Kurorto muziejų, nepatogumų nesukeltų.

Tvarkant „Anapilio“ aplinką bus atnaujinti teritorijoje augantys želdiniai, nuo vilos iki Birutės alėjos nutiesti vandentiekio, nuotekų bei lietaus vandens šalinimo tinklai, pakeistos link vilos vedančios liepų alėjos bei šaligatvių dangos, įrengtos dvi nedidelės aikštelės automobiliams statyti. Taip pat bus pasirūpinta viso sklypo teritorijos apšvietimu, įrengtos teritorijos vaizdo stebėjimo sistemos. 

„Vienoje iš aikštelių (esančioje prie „Anapilio“) bus įrengtos stovėjimo vietos 10 automobilių, kitoje (sklypo rytinėje dalyje, ties vilomis „Romeo“ ir „Džiuljeta“) – 7 automobiliams. Siekiant suvaldyti automobilių srautus ir užtikrinti, kad šioje teritorijoje nevažinėtų transporto priemonės, ties įvažiavimu į „Anapilio“ teritoriją  iš Birutės alėjos bei iš vakarinės sklypo pusės bus įrengti pakeliami stulpeliai“, – sakė A. Zokaitis.

Visa senosios vilos teritorija alsuos retro stiliumi – tiek link vilos vedančios liepų alėjos, tiek alėjos vakarinėje pastato dalyje, tiek ir istoriškai susiklosčiusio pėsčiųjų tako nuo vilos „Jūros akis“ dangos, taip pat – takai apie „Anapilį“ bus spalvotų (pilkos ir raudonos spalvos), sendinto tipo betoninių trinkelių. Pasirūpinta bus ir mažąja architektūra – sutvarkytoje teritorijoje bus įrengti retro stiliaus stovai dviračiams, suolai, šiukšlių dėžės, įrengti bus ir nauji apšvietimo stulpai.

Teritorijos apšvietimas projektuojamas taip, kad akcentu taptų „Anapilis“. „Vilai apšviesti skirtų šviestuvų skleidžiama šviesa bus nukreipta taip, kad išryškintų pastatą bei atskiras jo detales  – stogo kraigą, smailę, medžio raižinius, – teigė A. Zokaitis. – Kiti šviestuvai apšvies liepų alėją bei pėsčiųjų takus“.

Palangiškių ir miesto svečių patogumui bus įrengti ir informaciniai stendai, kviesiantys apsilankyti „Anapilyje“ įsikūrusiame Kurorto muziejuje bei čia vyksiančiuose renginiuose. Šie stendai bus įrengti J. Basanavičiaus gatvės ir Birutės alėjos sankirtoje.

„Anapilio“ teritorijos tvarkymo darbus planuojama baigti dar šiais metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių