Rinkimai Klaipėdoje – be lyčių lygybės?

Rinkimuose į Klaipėdos tarybą vėl dominuoja vyrai. Tarp uostamiesčio mero posto siekiančių kandidatų taip pat dauguma yra stipriosios lyties atstovai. Vis dėlto šiuose rinkimuose moterų, siekiančių Klaipėdos tarybos nario mandato, yra daugiau nei per savivaldybių rinkimus 2015-aisiais.

"Moteriški" rekordai

Šalies Prezidentei Daliai Grybauskaitei apgailestaujant, kad po pastarosios rokiruotės Vyriausybė liko išimtinai vyriška, galima pasidžiaugti, jog šiuose savivaldybių rinkimuose į Klaipėdos tarybą kandidatuoja ir moterys.

Iš 396 kandidatų, siekiančių 30 uostamiesčio tarybos nario mandatų, 172 yra moterys. Tai sudaro 43 proc. visų pretendentų.

Lyginant su pastaraisiais savivaldybių rinkimais, moterų padaugėjo. 2015 m. Klaipėdoje į tarybos narius pretendavo 421 politikas, iš jų 155 moterys (37 proc. visų kandidatų).

Šiuose rinkimuose pati "moteriškiausia" partija – Rusų aljansas, kuriame iš 18 kandidatų 11 – moterys (61 proc.).

Vis dėlto šiame sąraše pirmoji politikė įrašyta tik penktuoju numeriu. Ši partija savo kandidato į merus nekelia.

Pastarieji savivaldybių rinkimai moterims politikėms nebuvo itin palankūs.

Per 2015 m. savivaldybių rinkimus Klaipėdoje Rusų aljanso sąraše moterų kandidačių buvo dar daugiau – net 70 proc. (24 iš 34). Tai – savotiškas rekordas.

Dominuoja kandidatės į merus

Antroji pagal "moteriškumą" šiuose rinkimuose – Lietuvos centro partija, kurioje moterų yra net 24, kalbant absoliučiais skaičiais, daugiausia iš visų politinių jėgų, dalyvaujančių savivaldybių rinkimuose Klaipėdoje.

Partijos sąraše jos sudaro 56 proc., 24 iš 43 kandidatų.

Beje, Lietuvos centro partija savo kandidate į merus taip pat kelia moterį. Nina Puteikienė šio posto sieks jau antrą kartą.

Dar vienos partijos "Tvarka ir teisingumas", kurios kandidatė į miesto vadovus taip pat moteris (Lina Šukytė-Korsakė), sąraše irgi dominuoja damos, jų yra 55 proc. – 12 iš 22 partijos iškeltų pretendentų.

Visuomeninis rinkimų komitetas "Rusakalbė Klaipėda" taip pat gali pasigirti moterų politikių gausa.

Iš 19 kandidatų jų sąraše – 10 moterų. Tiesa, šis komitetas, taip pat kaip ir Rusų aljansas, neturi ambicijų, siekiant mero posto.

Visos šios minėtos politinės jėgos savo sąrašų viršuje iškėlė būtent moteris.

Konservatyvus požiūris

Dar viena politinė jėga, kurios kandidatų sąrašą sudaro 56 proc. moterų, yra Lietuvos žaliųjų partija.

Iš 18 kandidatų čia – 10 moterų. Tačiau mero posto sieks vyras (Modestas Nugaras).

Kiek mažiau nei pusę (47 proc. moterų) savo kandidatų sąraše turi du visuomeniniai rinkimų komitetai – "Mano Klaipėda" (17 iš 36) ir "Vytautas Grubliauskas ir komanda" (14 iš 30). Bet abu šie komitetai kandidatais į merus kelia vyrus (Kazį Pauliką ir V.Grubliauską).

Lietuvos socialdemokratai (kandidatas į merus Benediktas Petrauskas) ir Lietuvos socialdemokratų darbo partija (savo kandidato į merus nekelia) savo sąrašuose turi 40–41 proc. moterų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bilotaitė išlenda tik prieš rinkimus.

Bilotaitė išlenda tik prieš rinkimus. portretas
Pažadais pamaitinti neužteks, kur jus buvot iki rinkimu ir ka gero padarėt, naujus pažadus kūrėte ?

Renata Sen to as

Renata Sen to as portretas
kodėl jūs čia fantazuojat? Nepažystat žmogaus o jau kraustot iš Lietuvos?Gal prisijunkit prie Feisbuko ir pasižiūrėkit kas ta Korsakė?Ji nieko neslepia, galit net gimines pamatyti, kur kada ką ji veikia ir daro.Kasdien.Turi krūvą draugų ir mylimų giminių..Aš ją pažystu kaip tikrai gerą, protingą žmogų su stipriu charakteriu. Ir nors tautinį - nacistinį skirstymą laikau blogybe, bet galiu pasakyti kad ji gryna lietuvė.O jums ponas, yra negarbinga taip kalbėti

Ką čia Klaipėdoje..

Ką čia Klaipėdoje.. portretas
Visoje Lietuvoje egzistuoja stiprus vyrų šovinizmo požiūris ,,boba yra boba".Ir to visiems užtenka.Kitą kart tiesiog gėda matant kad į protingą, pagrystą ir tikrai reikalingą siūlymą ar projektą žiūrima iš aukšto ir su skeptišku priekabumu vien dėl to kad tą daro moteris.Nebent moteris yra ,,nepėsčia"ir nevengia ryžtingai siekti savo tikslo, kovoti.. Neretai praėjus laikui tokia idėja ar darbas yra paprasčiausiai pavagiamas vyrų ir pateikiamas kaip savas. Nors visi aplink tą puikiausiai mato bet - jokios reakcijos.Todėl kad čia tokia Lietuva
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių