Rinkimų atlaidai tęsiasi

Rinkimai baigėsi, rūpesčiai tęsiasi. Paaiškėjus, kas tapo Klaipėdos miesto bei rajono merais, prasidėjo rinkimus laimėjusių partijų koalicinės derybos, kurias netrukus vainikuos svarbiausių politinio pasitikėjimo postų dalybos savivaldybėse.


 

Rinkimai baigėsi, rūpesčiai tęsiasi. Paaiškėjus, kas tapo Klaipėdos miesto bei rajono merais, prasidėjo rinkimus laimėjusių partijų koalicinės derybos, kurias netrukus vainikuos svarbiausių politinio pasitikėjimo postų dalybos savivaldybėse.

Tiki ankstesniais partneriais

Klaipėdos mieste apie naują politinę koaliciją kalbama labai atsargiai. Uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas šiuo klausimu nebuvo labai atviras.

Esą kalbėti apie naujosios miesto tarybos rinkimus reikia tada, kai jie baigiasi. Formaliai jie lyg ir pasibaigė, nes Klaipėda merą turi, tačiau šįkart įvyko beprecedentis atvejis – dėl tam tikrų įtarimų teks perskaičiuoti balsavimo rezultatus.

"Kalbant apie koaliciją, mes neatmetame galimybės jungtis su Rusų aljansu, kurie ir šią kadenciją buvo mūsų partneriai. Susijungę su jais turėsime aritmetinę daugumą, bet neatmetama tikimybė tartis ir su kitais partneriais. Tai nuspręsime tada, kai bus perskaičiuoti uostamiesčio rinkėjų balsai", – paaiškino V.Grubliauskas.

Mero netenkins tokia trapi – vos vieno balso persvaros – koalicinė dauguma, ji turėtų būti kaip galima platesnė.

Teigiama, kad nežinoma, kokia ta koalicija bus, bet tai paaiškės, kai Vyriausioji rinkimų komisija Vilniuje ketvirtadienį perskaičiuos rinkimų rezultatus. Tada paaiškės visi naujos kadencijos tarybos nariai.

Suskaičiavus kovo 1-ąją vykusių rinkimų balsus, klausimai iškilo dėl "Klaipėdos" visuomeninio rinkimų komiteto kandidatų Rimanto Cibausko bei Vytauto Čepo, taip pat partijos "Tvarka ir teisingumas" atstovų.

Bręsta postų dalybos

Kalbant apie politinio pasitikėjimo postų dalybas Klaipėdoje, esą neginčijamai savivaldybės administracijos direktoriaus postas turėtų priklausyti rinkimuose daugumą laimėjusiems liberalams.

Neoficialiais duomenimis, į šią poziciją taiko keturi politikai. Nemaža tikimybė, kad direktoriaus vietą gali išsaugoti dabartinė administracijos vadovė Judita Simonavičiūtė, kurią rinkimuose klaipėdiečiai aukštai pakėlė reitingų lentelėje.

Tai daug kam buvo netikėtumas, nes dėl jos kandidatūros prieš rinkimus partijos viduje buvo dėstomos ir kontroversiškos nuomonės, kai kas net prognozavo nesėkmę partijai.

Tačiau atsitiko atvirkščiai. Reitingavimo rezultatai byloja, jog drąsiai tiesą į akis rėžianti ir didelę valdiško darbo patirtį turinti J.Simonavičiūtė pelnė realų rinkėjų pasitikėjimą.

Kas taps vicemerais?

Mero pavaduotojų klausimas, pasak V.Grubliausko, dar nesvarstomas. Veikiausiai šio posto neteks dabartinis vicemeras V.Čepas, į šios kadencijos tarybą patekęs po socialdemokratų vėliava. Jis kol kas vienu balsu lenkia R.Cibauską, bet po balsų perskaičiavimo V.Čepo gali netgi nelikti taryboje.

Dėl antrojo mero pavaduotojo Artūro Šulco taip pat vyrauja nežinia. Pasigirdo tam tikrų pastebėjimų, kad ir jis gali netekti šios vietos, tačiau šito niekas oficialiai nepatvirtino.

Pats A.Šulcas dienraščiui vakar sakė: "Man patinka tas darbas, kurį dirbu, bet kol kas daugiau nieko nekomentuosiu."

"Personalijos jokiam postui nėra numatytos, aiškus tik meras, jei kas nors neapskųs rinkimų rezultatų ir nepareikalaus jų perskaičiuoti", – šmaikštavo V.Grubliauskas, balsų skaičiumi tris kartus aplenkęs savo oponentę konservatorę Agnę Bilotaitę.

Tačiau esą vienu mero pavaduotoju tikrai taps Liberalų sąjūdžio atstovas. Vis dėlto jis nepatvirtino, kad tai bus A.Šulcas.

Dar kitais neoficialiais duomenimis, į mero pavaduotojo postą liberalų gali būti deleguojamas ir Simonas Gentvilas.

Nelaukta sensacija

Pakartotinių mero rinkimų naktinis balsų skaičiavimas Klaipėdos rajono socialdemokratams neabejotinai kainavo daug nervų. Po ilgų ramybės metų čia staiga kilo tikra politinė audra, kurią sukėlė liberalų sąjūdžio atstovės klaipėdietės Audronės Balnionienės pasirodymas rajono politinėje arenoje.

Visus šokiravo jau pirmasis savivaldybių tarybų rinkimų turas, kai paaiškėjo, jog Klaipėdos rajono žmonės nori permainų ir savo simpatijas atvirai demonstravo Lietuvos liberalų sąjūdžiui.

Maža to, prireikė pakartotinių rinkimų, nes pirmajame ture rajono vadovas socialdemokratas Vaclovas Dačkauskas pritrūko absoliutaus rinkėjų palaikymo. Ilgamečio mero konkurente labai netikėtai tapo būtent A.Balnionienė.

Sekmadienio nakties balsų skaičiavimas Klaipėdos rajono rinkimų apylinkėse tapo bene dramatiškiausiu Lietuvoje, – lyderiai pirmumo požiūriu kurį laiką keitė vienas kitą.

Kol rezultatų nebuvo pateikusios paskutinės dvi rinkimų apylinkės, pirmavo A.Balnionienė. Tik suskaičiavus visus balsus, paaiškėjo, kad Klaipėdos rajono meru tapo V.Dačkauskas, savo konkurentę pralenkęs vos 113 balsų.

Pagal įstatymus skirtumas per didelis, kad būtų galima reikalauti balsų perskaičiavimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rinkėja

Rinkėja portretas
Kadangi žurnalistai yra UAB-ų atstovai, tai jie palaiko liberalus. tai labai akivaizdžiai matėsi Klaipėdos rajono laikraštyje ,,Banga". dabar puikiai matosi ką palaiko ,,Klaipėda". Nespręskite žurnalistai iš savo varpinių, jeigu nesate neutralūs. Liberalai rajone laimėjo vienu balsu (6) daugiau už kitas 3 partijas (5+5+5), tai koks čia pokyčių noras. Susikvietė į sąrašą jaunimėlį, kuris visus draugus susirinko. Galvonauskas prisimelavo, jis augina dukrą Aną, o VRK deklaravo, kad neturi vaikų.Ją visai reikėjo išmesti iš sąrašo.

gARGZDAI

gARGZDAI portretas
Žinot, ponai žurnalistai, neobjektyviai jūs Klaipėdos rajono politinę situaciją nupasakojot, liberalų lūpomis paporintą, o tai ką jie kalba - dar ne viskas :D ir tikrai netiesa.

pranešimas

pranešimas portretas
KNYGA APIE SEKIMĄ Yra išleista Jurijaus Radovičiaus knyga Sekimas: asmeninis liudijimas. - Vilnius; savilaida, 2015. -216 p. Tiražas 50 egz. Joje bene pirmą kartą nuo Lietuvos nepriklausomybės atstatymo mėginama nuosekliai demaskuoti Lietuvos slaptųjų tarnybų nusikaltimus vykdant kriminalinės žvalgybos bei kontržvalgybos (operatyvinę) veiklą, matomą sekimo objekto akimis. Tai sekimo objekto liudijimas arba kaltinimas, galintis būti pateiktas prokurorui ir teismui. Taip pat pateikiami sekimo pavyzdžiai autoriui lankantis Vienoje, Briuselyje, Strasbūre bei Maskvoje, taigi, kalbama apie visą NATO ir ne tik. Knyga gali būti naudinga visiems esamiems ir galimiems sekimo ir teroro objektams - visuomenininkams, politikams, įvairių organizacijų nariams, politiniams ir kitokiems disidentams, verslininkams, teisininkams, studentams humanitarams, visiems besidomintiems slaptųjų tarnybų antikonstitucine veikla. Išsiųsta Šiaulių bibliotekoms: saviv-bės viešajai, P.Višinskio viešaiai, Šiaulių Un-to
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių